Veri depolamada güvenliğin önemi giderek artıyor
Kurumlar ve şirketlerin yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerle baş etmek zorunda olduğu, bunun için maksimum çaba göstermesi gerektiği bir dönemden geçiyoruz. BT yöneticileri de artan veri miktarı ile birlikte yeni teknolojilere, kavramlara ve yaklaşımlara yöneliyor.
“Verinin boyutu ve hacmi son yıllarda inanılmaz bir hızla artıyor. Verinin hacmi artarken, diğer yandan yapısı ve niteliği de değişiyor. Verinin her şeyin kalbinde olduğu tüm bu dönüşüm sürecinde verinin depolanması ve yedeklenmesi de gittikçe daha kritik hale geliyor.” şeklinde konuşan Citrix Türkiye Kıdemli Sistem Mühendisi Koray Akarsu, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Tüm kurumlar ve şirketlerin ortak beklentisi; veriye kesintisiz ve kolay şekilde erişmek, güvenli şekilde verilerini depolamak, yedeklemek ve korumaktır. Ve bunlarla birlikte iş sürekliliğini eksiksiz şekilde sağlayabilmek nihai amaçtır. Kurumlar ve şirketler, bu temel ihtiyaçlar paralelinde, veri depolama çözümlerinde uygun maliyetli, güvenilir, daha az güç tüketimine sahip, ölçeklendirilebilir ve değişen ihtiyaçları adresleyebilecek hızlı ve esnek çözümlere odaklanıyorlar.
Tüm bu gelişmeler, veri depolama alanında bazı değişimleri zorunlu kılıyor. İçerik üreten cihazların sayısındaki büyük artış, veri depolama ihtiyacını ön plana çıkarıyor. Veri düzenli bir şekilde artarken, veri depolamanın ve yönetmenin şekli de değişiyor. Bulut, sanallaştırma, BYOD, BYOC, büyük veri gibi BT akımları, veri depolama ve yedekleme dünyası üstünde de önemli etkilere ve değişimlere sebep oluyor. Son yıllarda veri depolama dünyasında bulut depolama çözümlerinin öne çıktığını görüyoruz. Bu noktada BYOD ve BYOC gibi BT trendlerinin de veri depolama dünyasını etkilediğini görmekteyiz.
Sektörlerde genel kanı; Google Drive, SharePoint ve Dropbox gibi paylaşım platformlarının da kullanıcılara ücretsiz olarak sınırsız depolama alanı sunacağı yönünde. Her geçen gün daha fazla sayıda çalışan, BT departmanlarının onayı olsa da olmasa da kurumsal dokümanları saklamak için bu kullanımı kolay tüketici platformlarından yararlanarak şirketlerini “Bring Your Own Cloud – Kendi Bulutunu Getir” platformlarına dönüştürüyor. Şirket çalışanlarının bu hizmetlerde kurumsal verileri depolamasına izin vermenin bazı avantajları da var. Bunlar arasında mobil kullanım, verim artışı, kullanıcı deneyiminde iyileşme ve artan çalışan memnuniyeti ilk sırada. Bu sebeple, şirketlerin BYOD ortamlarında cihazların değil, verilerin güvenliği ve yönetimi konusuna odaklanan çözümler bulması gerek. BT güvenliği sıkı olan çalışma alanları sunumu, geçerli ortamda bulunan sistemlerle de entegrasyon oldukça önemli. Şirket verilerinin bulunduğu yerlere entegre olabilen ve son kullanıcılara iyi deneyim sunan bir veri yönetim çözümü seçmek, verilerin tek bir noktaya taşınmasından daha uygun ve daha kolay bir çözüm. Güvenlik açısından bakıldığında, seçilecek çözüm BT yöneticileri için yeterli güvenliği sağlayacak kadar esnek olmalı ve şirketin sahip olduğu sistemlere entegre edilebilmeli.”