Endüstri 4.0 standartlarına paralel yeni strateji
Farklı yazılım şirketlerini bünyesine katarak yazılım – donanım bütünselliğini yakalayan Canon, önemli bir yazılım firması olma yönünde de hızla ilerliyor.
Son yılarda donanım cihazlarında olduğu kadar bu cihazlarla kullanılan yazılımlarda da önemli değişiklikler görüyoruz. Bunda tabi günümüz mobil teknolojisinin hızlı gelişimi de eklenince donanım ve yazılım firmalarının stratejilerinin kesişmeye başladığı ve donanım firmalarının da yazılım yatırımları yapmaya başladığına şahit oluyoruz. Bu gelişmelerle donanım cihazlarının neredeyse artık PC kullanımına gerek kalmadan kullanabilmesine olanak sağlamaya başladı. Tüm bu gelişmelerin doküman yönetimi ve baskı sistemlerini de etkilediğini vurgulayan Canon Eurasia Ürün ve İş Geliştirme Müdürü Sinan Karabacak, sorularımızı yanıtladı:
Baskı ve doküman yönetim sistemlerinde nasıl bir gelişim süreci yaşanıyor?
Donanımları uygun yazılımlarla birlikte entegre olarak kullanamıyorsanız ya da yazılım çözümleri ürün portföyünüzde bulunmuyorsa günümüz BT dünyasında işiniz hayli zor gözüküyor. Canon olarak biz de daha çok donanım firması olarak bilinen bir firmayken, özellikle son 10 yıl içerinde yaptığımız yatırımlarla birlikte önemli bir yazılım firması olma yönünde hızla ilerliyoruz. Özellikle dokümana dokunan yazılımlardan bahsetmek gerekirse; doküman yönetimi tarafında Therefore firmasını, içerik ve OCR çözümleri tarafında da IRIS firması gibi köklü bir firmayı Canon bünyesine katarak bu yöndeki gelişmeleri ne kadar önemsediğimizi göstermiş olduk. Baskı tarafında ise NTware firmasını bünyemize katarak müşterilerimize çıktı yönetimi çözümlerimizi de sunmaya başladık. Ürün portföyümüzdeki donanım ve yazılımların çalışmasına bir örnek vermek gerekirse, tarama cihazlarımızla taramaları yaparken IRIS tarama çözümleri ile dokümanlar üzerindeki bilgileri en doğru şekilde sürece dahil ediyor, Therefore Doküman Yönetimi ile dijitalleştirilen ya da sitemde oluşturulan dokümanları iş akışlarına dahil ederek kolaylıkla bulunmalarını ve güvenli bir şekilde yönetilmelerini sağlıyoruz. Dokümanın sisteme alınmasından sonra yönetilmesi sürecine geçip çıktı alınması kısmına geldiğimizde ise kişisel, ofis ya da profesyonel yazıcılarımızla baskılama yaparken NTware firmasının Uniflow çözümü ile güvenli baskı ve baskı yönetimini de sağlayabiliyoruz. Aslında müşterilerimize dokümanın oluşturulmasından, yönetilmesine – yönetilmesinden çıktı alımına kadar gerçekleşen sürece uçtan uca çözümler sağlıyoruz.
Bu konuda kendinizi nasıl farklılaştırıyorsunuz?
Aslında yukarıda da örneklediğim gibi bizim en büyük farkımız donanım ürünlerimizin kullanılması sırasında ortaya çıkacak yazılım ihtiyaçlarının birçoğunu kendi yazılımlarımızla karşılayabilmemiz ve üçüncü parti yazılım kullanımına minimumda ihtiyaç duymamızdır. Yazılımlarımızın yazılım gelişimi sürecinde dünya çapındaki Canon ofisleri arasında bilgi paylaşımı olması sayesinde müşterilerimizin şu andaki ya da gelecekteki ihtiyaçlarına en hızlı şekilde cevap verebilecek şekilde çözüyoruz. Rakiplerimize baktığımızda birçok alanda üçüncü parti yazılımlar kullandıklarından ve farklı ülkelerde farklı çözüm sunmalarından dolayı ortak bir tecrübeye maalesef ulaşamadıklarına şahit oluyoruz. Bu anlamda diğer bir farkımız; müşterilerimize kendi yazılımlarımızla donanım cihazlarının çalışması için entegrasyon süreçleri ve sorunları olmaksızın kusursuz çözümler sunmamızdır.
eDönüşüm ve Endüstri 4.0 konusu son günlerde oldukça önemli bir yer tutuyor. Bu konuda neler düşünüyorsunuz ve şirket ve kurumlara bu konuda ne tür önerilerde bulunuyorsunuz?
Endüstri 4.0 bize en büyük katkısı endüstri ve bilişim teknolojilerini bir araya getirmesi gibi gözüküyor. Bu da şu ana kadar aktarmaya çalıştığım Canon’un yeni stratejisi ile aslında Endüstri 4.0 standartlarına paralel çalıştığını gösteriyor. Yazılım ve donanımların birlikte kusursuz ve birbirlerini destekleyecek şekilde çalışması, geliştirilmesi ya da dizayn edilmesi teknolojilerimizi günümüze ve gelecekteki uygun kullanımlara uyarlıyor. Şirket ve kurumların bu süreçlere bir an önce uygun çözümler kullanmalarını ve yakın gelecekteki bir sonraki endüstri devrimine hazır olmalarını tavsiye ediyoruz.
Yeşil BT konusunda Canon kendini öncü firma olarak konumlandırıyor. Bu konuda yaptığınız çalışmalar konusunda bilgi verebilir misiniz?
Kurumsal felsefesi ve yaklaşımı gereği Canon yeşil BT konusunda uzun zamandır ciddi çalışmalar yapıyor. Bunu teknolojilerimizden yola çıkarak anlatmak gerekirse geri dönüşüme uygun ürünler üretmenin dışında enerji sarfiyatının düşürülmesi ile ilgili teknolojilerimiz her zaman ön plana çıkmıştır. Örneğin sıfır saniyede ısınan tarayıcılar, yazıcıların yanı sıra elektrik tüketiminde her zaman Canon marka ürünler rakiplerine göre az sarfiyat ile ilgili farklılık yaratmıştır. Donanım tarafında yeşil teknoloji üzerine çalışmalarımız sürerken, ürün portföyümüze giren yazılım çözümlerimiz ile veriyi veri halinde işliyor, dağıtıyor ve yönetiyoruz. Böylelikle gereksiz baskıları engellemenin dışında Doküman ve baskı yönetimleri sayesinde dokümanların çevreye olan olumsuz etkisini en aza indiriyoruz.
Canon’un Türkiye pazarına bakışı konusunda bilgi verebilir misiniz?
Canon için Türkiye pazarı her zaman önemli pazar olmuştur. Bunun sonuncunda daha önce distribütör temsilciliği olarak bulunduğumuz Türkiye’de 2008 yılından bu yana Canon Eurasia firması olarak hizmet vermektedir. Canon Eurasia firması bölgesel bir ofistir ve Türkiye’nin yanı sıra İsrail’den de sorumludur. Canon Eurasia kurulduğu 2008 yılından bu yana işlerini büyüterek geliştirmeye devam ediyor. Bölgesinin önemli ülkelerinden olan Türkiye’nin halen keşfedilmemiş potansiyellere sahip olduğunu ve gelişmeye devam ederek önemli konumunu sürdüreceğini düşünmekteyiz.