Büyüme sürecinin çok başındayız
E-ticaret ve perakende sektörünü ele alan Positive a Digital Approach analizine göre; Türkiye e-ticarette potansiyelinin yarısından azını kullanıyor. Örneğin 55 milyon kredi kartından 33 milyonu daha bir kez bile internet alışverişinde kullanılmamış. Positive Kurucu Ortağı Caner Istı’ya göre, bu potansiyeli gören perakendeciler, omni-channel yatırımlar ile buradan pay almaya çalışıyor. Analize göre, e-ticaret 2015 yılında toplam 25 milyar TL hacme ulaşırken, e-perakende genel perakende pazarından sadece yüzde 1,3 pay aldı. Dünyada ise e-perakendenin ortalaması yüzde 7. Caner Istı, Türkiye’de e-perakendenin genel perakende pazarına oranının çok düşük olduğuna işaret ederek, “Bu alanda yatırım yapacak markalar için fırsat büyük. 2016 yılının 31 milyar TL civarında e-ticaret hacmi ile kapanması hedefleniyor. Bu kapsamda e-perakendenin genel perakende içinde payının da yüzde 1,3’ten yüzde 2’ye çıkmasını bekliyoruz” bilgisini verdi.
Analize göre, Türkiye’deki en büyük 10 perakende şirketi, tüm perakende sektörünün cirosunun yüzde 57’sini oluşturuyor. 47,5 milyar TL ciro yapan bu 10 markadan 5’inin bir e-ticaret sitesi ise henüz yok. En büyük ilk 100 perakendeciye bakıldığında ise 35’inin e-ticaret sitesi olmadığı görülüyor. Perakende sektöründeki en yüksek ciro oranı süpermarket kategorisinde. İlk 100 içerisinde 17 süpermarket markası, yaklaşık 42,6 milyar TL ciro yapıyorlar. Bu 17 markanın 13’ünün ise e-ticaret sitesi yok. Ancak Istı’ya göre, kullanıcılar örneğin taze gıda almak için de internetten alışverişe sıcak bakıyor.
Aynı analize göre, Türkiye’de 55 milyon civarındaki kredi kartının 22 milyonu, e-ticaret işlemlerinde kullanılmış. Bu durumda kredi kartlarının kalan yüzde 60’ı hiç internette kullanılmamış durumda. Caner Istı, “Henüz e-ticaret ile tanışmamış kart kullanıcıları internetten alışveriş yapar hale geldiğinde e-ticaret hacminde ciddi bir büyüme öngörüyorum” dedi. Caner Istı, dünyanın en büyük 50 perakendecisinin 39’unun e-ticarete başlamakla kalmayıp, e-ticaret omni-channel’a geçtiğini belirterek şu bilgileri verdi:
“Türkiye’deki e-perakende sektörü, dünya ortalaması olan yüzde 7’yi yakalayacaktır. Bu pastadan mümkün olduğunca büyük bir dilim almak isteyen perakendeciler ise omni-channel yatırımlarını yapmaya başladılar. Özellikle süpermarket sektöründe var olan potansiyelin yarısının bile kullanılmadığını düşündüğümüzde, e-perakendenin gelişiminin e-ticaret büyüme ortalamasından daha da fazla olabileceğini öngörüyoruz.”