Bu devrimi kaçırmamamız gerek
Açılışını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yaptığı, kamu ve özel sektörün bilişim profesyonellerini bir araya getiren Microsoft Ankara Bilişim Zirvesi, 5 Nisan’da Ankara JW Marriot Otel’de düzenlendi. Kamuda dijital dönüşüm, siber güvenlik, eğitim çözümleri, girişimcilik ve inovasyon gibi başlıkların ele alındığı Microsoft Ankara Bilişim Zirvesi, kamu ve özel sektörden binin üzerinde bilişim profesyonelini bir araya getirdi. Açılış konuşması yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişim yatırımlarının önemini ve geçen yıllar içinde fiber ağ, geniş bant kullanımı, e-devlet uygulamalarından yararlanma oranı gibi başlıklarda detayları paylaştı, Türkiye’nin hızlı gelişimini verilerle örnekledi. Binali Yıldırım, Microsoft ile işbirliğini ve potansiyeli ise şöyle anlattı:
“Büyük oranda işletim sistemi kullanan Microsoft’unda aynı şekilde çözüm üretme, gerek siber güvenlik, gerek veri merkezleri, gerekse siber suçlarla mücadele konusunda birçok alanda bizlerle yapacağı işler olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda her türlü gayreti göstereceklerine inanıyorum. Bilgi iletişim sektörüne yapılan bir birimlik yatırım, ülke büyümesine çarpan etkisiyle iki birim olarak yansıyor. Genel büyüme oranlarımız yüzde 4, ama bilişim sektörü Türkiye’de her yıl en az yüzde 10 mertebesinde büyümeye devam ediyor. Dolayısıyla bilişim ve iletişim teknolojileri konusunda gelecekte de çok büyük potansiyel var. Microsoft’un gerek ülkemizde gerek bölgede yaptığı çalışmalar sadece Türkiye değil, bütün bölge açısından önemli. Bu anlamda, 79 ülkeyi kapsayan merkezin Türkiye’de başlatılmış olması bizim için önemlidir, anlamlıdır. Bunu yeni yatırım ve çözümlerle daha ileri bir noktaya taşıma fırsatını Microsoft’un en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum.”
Adımlarımızı planlı atmalıyız
Konuşmasında Endüstri 4.0 devrimini yakalamanın ülkenin gelişimi adına önemine işaret eden Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, geleceğin dünyasını da bilgi tabanlı ekonomi inşa eden ülkelerin kuracağını vurguladı. Ülke olarak kalkınma stratejisinin özünü daha BT donanımlı, yenilikçi ve girişimci insanlar ve işletmelerin oluşturması gerektiğini vurgulayan Murat Kansu, “Ülkemizin kalkınmasına daha fazla ivme sağlayacak yüksek katma değerli alanlara odaklanılırken, dünyada ve ülkemizde kamuda belli başlı kaygıları da gözlemliyoruz” yorumunu yaptı. Kansu, sözlerine şöyle devam etti:
“Makinelerin birbiri ile konuştuğu, her makinenin ve her üretimin bir veriye dönüştüğü bu süreç çok büyük ekonomik ve sosyal dönüşümlere gebe. Bu sebeple Endüstri 4.0'ı 4 koldan birden yakalamalıyız. Dördüncü Endüstri Devrimi ile yakın dönemde yaşanacak geçişi yönetmek için planlı hamleler yapmak ve kalifiye iş gücü inşa etmeliyiz. Eğer bugünden harekete geçmezsek, değişimi yönetme, şekillendirme ve öncülük etme fırsatını kaçıracağız. Microsoft Türkiye olarak önümüzdeki dönemde daha kişileştirilmiş bir bilişim deneyimi yaşatarak, bireylere ve kurumlara iş süreçlerinde ve hayatlarında daha üretken olmalarına olanak sağlamak hedefimiz.”