Yenilikler, Proje Baharı’nda buluştu
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (TET) bu yıl 5’incisini düzenlediği Proje Baharı etkinlikleri 6 Nisan’da Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleşti. Etkinlikte; seçilen 115 proje sergilendi. TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, “Bu seneki etkinliğimize destek veren kuluçka merkezleri ve üniversitelerimizin, TET Ar-Ge Proje Pazarı’nda yer alması, ortak bir bilgi ve paylaşım platformu yaratma açısından Proje Baharı’nı özel bir konuma taşıyor” dedi. Ebiçlioğlu, “TET olarak üniversite – sanayi işbirliğinin yatırıma dönüştürülmesine aracılık ediyoruz. Bu sayede Türkiye ekonomisi için büyük öneme sahip yüksek teknolojili katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi için fırsatlar oluşturmaya çalışıyoruz” yorumunu yaptı.
Proje Baharı için başvuran projeler; Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları, Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları, Enerji Üretim, İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar ve Diğer Elektrik Elektronik Uygulamaları olmak üzere 4 farklı kategoride değerlendirildi. Bu yıl Proje Baharı’na toplam 501 proje başvurusu yapılırken, bunların 115’i sergilenmeye değer bulundu. Tüm projeler, uzman işadamları ve akademisyenlerden oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi. Bu arada, bireysel başvuruların yanı sıra Ar-Ge merkezleri gibi tüzel kişilerin de başvuruları alındı. Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan belirten Ebiçlioğlu, “Bu noktada TET Ar-Ge Proje Pazarı sürdürülebilir ihracat başarısına ulaşmak amacıyla önemli bir görevi yerine getirmeye çalışıyor” yorumunu yaptı.
Yaratıcılık, ödülünü aldı
TET Ar-Ge Proje Baharı bu yıl ilk kez kuluçka merkezleri ve üniversitelerden de destek almaya başladı. Selçuk Üniversitesi Kuluçka Özel Ödülü’nü “Diz Ekleminde Sorun Olan Hastalar İçin Yürüme Asistanı” adlı projesi ile Mehmet Kum kazanırken, İTÜ Çekirdek Kuluçka Özel Ödülü’nü “Geleceğinizi Aydınlatan Teknoloji 'OLED'' adlı projesiyle Murat Şahin aldı. İTÜ Çekirdek Kuluçka Özel Ödülü’nü almaya hak kazanan proje ve proje sahipleri “Esnek, Hızlı Şarj Edilebilir Pil” projesi ile Alican Emre Köksal, “Aletrik – Enerji Verimlilik Cihazı” projesi ile Ömür Eşelioğlu, “Cleva Mobil Uygulama Geliştirme Platformu” projesi ile de Mustafa Özlü oldu. Sabancı Üniversitesi tarafından verilen Inovent Kuluçka Özel Ödülü’nü ise “Fotovoltaik Esaslı İpliklerle Üretilen Kumaştan Elektrik Üretimi” adlı projesi ile Çağa Bizimcan ve Fikret Bizimcan, “Ağır Metaller (CD, PB); Hafif İşçiler (lumbricus terrestris örneği)” adlı projesi ile Ferhat Babacan ve Furkan Ali Yalçın aldı. Diğer kategorilerde ödül alan projeler ise şunlar:
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları Ödülü: Mahmut Durgun tarafından hazırlanan “Nesnelerin İnterneti için Görünür Işıkla İletişim Modülü”, nesnelerin interneti trendini görünür ışıkla iletişim metodunu birleştiriyor.
Enerji Üretim, İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar Ödülü: Alper Bayram’ın ‘Elektroeğirme yöntemi ile yeni nesil nano malzemeler kullanılarak lityum iyon pil üretimi’ projesi, elektrik enerjisinin depolanması için geliştirilmiş bataryalardan lityum-iyon pillerin yüksek kapasite ve enerji yoğunluklarıyla geniş kullanım alanına sahip olmasını baz alıyor.
Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları Ödülü: Alican Emre Köksal’ın ‘Esnek, hızlı şarj edilebilir pil’ projesinde lityum pillerle aynı enerji yoğunluğuna sahip, hızlı şarj edilebilir ve esneyebilen düşük maliyetli pil ile elektronik uygulamalar için yeni bir çözüm sunuluyor.
Diğer Elektrik, Elektronik Uygulamaları Ödülü: “Gıda güvenliği için taşınabilir, biyosensör tabanlı mikotoksin test cihazı: MiSens” projesinde Yıldız Uludağ, tahıllardaki mikotoksinlerin hızlı ve güvenilir kantitatif tespiti için elektrokimyasal metotla çalışan taşınabilir analiz cihazının geliştirilmesini sağladı.