Flash teknolojisi yaygınlık kazanacak
Yeni teknolojilerin hayatımıza girmesinin etkisi ile Türkiye’deki kurumların danışmanlık alma konusunda bilinçlenmeleri ve ilgilerinin artırması da devam ediyor. “BT altyapıları konusunda danışmanlık desteğinin şirketler için hayati öneme sahip olduğunu düşünüyorum” diyen NetApp Ankara Bölge Müdürü Burak Koç, “Data Fabric vizyonumuz ile hızlı ve güvenilir hibrit sistemleri inşa etmek için en doğru mimarileri kullanıyoruz” bilgisini verdi.
Bugün SaaS modelinin bulut harcamalarında öne çıktığını gösteren IDC raporunda, 2020'ye kadar IaaS modelinin daha fazla ilgi çekeceği öngörülüyor. İlerleyen yıllarda, seçeneklerini artırmak isteyen işletmeler, kendilerini tek tedarikçiyle sınırlandırmayacak hibrit bulut arayışlarına girecek. Veri ayıklama hizmeti vermeyen SaaS tedarikçileri zor durumda kalırken, tek bulut üzerinde çalışan PaaS katmanları da daha az rağbet görecek. Hem yerinde hem de farklı bulut ortamlarında çalıştırılabilen yazılım teknolojileri, BT modelleri konusunda stratejik ilerlemeye düşünen işletmeler için yeni fırsatlar doğuracak. Bu beklentiyi dile getiren Burak Koç, Yazılım Tanımlı Depolama’nın (SDS) sanallaştırma ve bulut mimarisinin bir sonraki adımı olacağı, flash teknolojisinin büyük öneme sahip olacağı ve politika bazlı yazılımın geleneksel altyapı bileşenlerinin önüne geçeceği beklentisini dile getirdi. Burak Koç, sözlerine şöyle devam etti:
“Artık Türkiye'de de yapmamız gereken, gelecekte BT’yi şirketlere veya kamu kurumlarına göre düzenlemek değil, BT'nin ve yeni teknolojilerin kurumları yönlendirmesine izin vermek olmalı. 4.5G’nin teknoloji alanında büyük canlanma getireceğine inanıyor, bulut altyapıları gibi yatırımların süreceğini düşünüyorum. Bulut bilişimde dünya ülkelerine göre geri kaldığımızı ve çok hızlı yatırımların devam etmesi gerektiğini söylemeliyim.”