“Lazerde değişiklik olmayacak, yazılımlar öne çıkacak”
Yüzde 10 civarında büyüme yakalaması beklenen lazer yazıcı pazarında, Transteknik, üst segment ürünlere odaklanacak. Üreticilerin önümüzdeki yıllarda lazer yazıcı teknolojilerinde büyük değişiklikler yapmayacağı öngörülüyor. Hem üreticiler hem de hizmet üreten şirketler artık baskı ve dokümantasyon işlerini yazılımların da yardımıyla toplam çözümler sunma olarak görüyor.
Transteknik Teknoloji, 1982’den 2004’e kadar sürdürdüğü Minolta markası dağıtıcılığını Konica ve Minolta markalarının birleşmesi sonucunda 2004’ten itibaren Konica Minolta markası dağıtıcısı olarak devam ettiriyor. Şirket, yazıcı ürünlerinin dağıtıcılığını 2008 Mayıs ayında bünyesine katmış, 2009 başında da Printer Departmanı yapılandırmasını tamamlamıştı. Renkli lazer yazıcı kategorisinde 2009 yılını yüzde 11 pazar payına ulaşarak kapattıklarını açıklayan Transteknik Teknoloji Printer Grubu Satış ve Pazarlama Grup Müdürü Serkan Sönmez, 2010’da ise 7 adet dağıtıcı ve 100 adet bayiden oluşan oturmuş yazıcı dağıtım ağı sayesinde, özellikle üst segmentteki ürünlerin satışındaki başarısını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Yazılımların da yardımıyla toplam çözümler sunma
“Özellikle toner ve kartuş teknolojilerinde ve makinelerin elektrik tüketimi ile ilgili son derece ciddi çalışmalar yapıldığını biliyoruz” diyen Sönmez, şu şekilde konuştu: “Konica Minolta özellikle çıktı kalitesinin artırılması ve çevreye verilen zararın minimuma indirilmesi amacıyla toner teknolojisini sürekli yeniliyor. Son olarak kendi ürettiği HD Simitri Polimerize toner ve ısıtma-kurutma teknolojisi sayesinde çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor; aynı zamanda elektrik tüketimini minimuma indirerek maliyetlerin düşürülmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle artık baskılama-görüntüleme ve bilgi paylaşımı konularının tamamının birlikte düşünülmesi ve iş akışlarının optimum düzeyde yürütülebilmesi için bu konuda uzman kişilerden şirketlerden destek alınması, hatta dışkaynak kullanılarak bu hizmetlerin satın alınması ya da kiralanması, sektörümüzün aslında eski olmayan ama yaşanan gelişmelere ve kolaylıklara paralel olarak güncel olan konusudur. Hem üreticiler hem de hizmet üreten şirketler baskı ve dokümantasyon işleri için müşterilerine kutu satmaktan ziyade, yazılımların da yardımıyla toplam çözümler sunar hale geldi.” Konica Minolta ürün gamının, donanımlara ek olarak aslında bütün dokümantasyon iş akışı sürecini yöneten, deneyimleyen ve değerlendirmeye olanak veren yazılımlara da sahip olduğuna değinen Sönmez, yazılımların neredeyse bütün Konica Minolta yazıcıların beraberinde ücretsiz olarak kullanıcılara sunulduğunu, yazılımlar sayesinde bilgi paylaşımı-dağıtımı, yönetim ve yetkilendirme işlemleri ve güvenlik konularında ölçme-değerlendirme ve raporlama gibi imkanlara sahip olunduğunu söyledi.
Lazer yazıcı pazarının 2009 verilerine göre adetsel olarak 450 bin adedin üzerinde, tutar olarak ise yaklaşık 200 milyon dolar civarında bir hacmi var. Bu büyüklüğün adetsel olarak yüzde 90’ını mono tek fonksiyonlu ve çok fonksiyonlu yazıcılar oluşturuyor. Sönmez’in pazarla ilgili yorumları şöyle: “2009’da lazer pazarının adetsel olarak yüzde 20’nin üzerinde bir küçülme yaşadığını görüyoruz. 2010’un ilk çeyreğinde ise 2009’un aynı dönemine göre yüzde 10-15 oranında büyüme kaydedildiğini tahmin ediyorum. Lazer yazıcı pazarının 2010 sonunda 2009’a göre toplamda yüzde 10 civarında bir büyüme ile kapanacağını öngörüyoruz. 2010’un ilk yarısında krizin etkileri az da olsa devam etti. Ancak ikinci yarıda BT sektöründe ve yazıcı pazarında bir büyümenin olacağını düşünüyorum.”