Potansiyeli ile öne çıkan nokta Türkiye
Acronis, Türkiye pazarında özellikle KOBİ’lere yönelik çözümleri ile güçlü beklentilere sahip. Bulut, yedekleme, felaket kurtarma alanlarındaki eğilimler, yeni çözümler, servis sağlayıcıların ve bulut hizmeti satışı gerçekleştiren firmaların rolü ve Acronis çözümleri bölgedeki iş ortaklarını buluşturan Acronis VIP Summit’e ele alındı. Münih’te Skylounge’da düzenlenen etkinliğe ilk kez Almanya dışından basın mensupları katıldı: Satışların yoğun olduğu İtalya, İspanya ve Hollanda’ya ek olarak, potansiyeli ile bölgede öne çıkan Türkiye.
Veri korumayı artık temel bir ihtiyaç olarak tanımlayan Acronis yetkililerine göre, Acronis 3P (product-people-process/ürün, insan, süreç) felsefesi ile ürün geliştirmeye odaklanmayı sürdürüyor ve bu yılı farklı kılan unsur da Acronis Hybrid Cloud mimarisine geçiş. Bu temel geçişe ek olarak, her çeyrek dönemde sunulan yeni ürünlerin de iş ortaklarına önemli fırsatlar sunduğu toplantılar boyunca öne çıkan başlıklar oldu.
Artık her şey teknoloji
Etkinliğin açılış konuşmasını Acronis CEO’su Serguei Beloussov yaptı ve işbirliğinin kendileri için önemine konuşması boyunca dikkat çekti. İş ortağı ve müşteri dönüşlerinin ürünlerini ve çözümlerini daha nitelikli kıldığına işaret eden Serguei Beloussov, güncel BT eğilimlerine işaret etti. Buna göre, bulut bilişim öne çıkarken, kurumsal bulut bilişim harcamalarında artış devam edecek. Mobiliteye ek olarak, sosyal medya da öne çıkan eğilimler. Beloussov, bu temel eğilimlere ek olarak, ‘meta eğilimler’ olarak tanımladığı yeniliklere de işaret etti. Uber ile öne çıkan paylaşım ekonomisi, WhatsApp ile önem kazanan anlık mesajlaşma, ayrıca veri odaklı otomatik eğitim, sağlık ve devlet uygulamaları. Gelinen nokta ise BT’nin artık bulut yapısında işlediği, tüm sistemlerin birbirine ve bulut yapısına bağlı olduğu, mimarileri ölçeklendirip maliyet avantajı elde edilmesini mümkün kılan bir yapıyı ortaya koyuyor. Bu nedenle artık ‘her şeyin teknoloji’ olduğuna dikkat çeken Beloussov, bu yeni bilişim döneminin temel eğilimlerine işaret etti. IoT, robotlar, drone’lar, akıllı arabalarla öne çıkan verimlilik kaynakları, fintech devrimi ve büyük veri ekseninde gelişen yeni gelir elde etme yöntemleri, giyilebilir teknoloji ürünleri, 2020 yılında donanım ve yazılımla 70 milyar dolarlık bir pazar oluşturması beklenen sanal gerçeklik, bu gelişim ışığında her şeyin haklanabilir olması gerçeği karşısında güvenlik ve gizlilik, gelecek 10 yılda bilgisayar mimarisinde beklenen köklü değişim ışığında öne çıkan yeni nesil işlem gücü gibi…
Dünyanın yönü bulutu işaret ediyor
Dijital dünya, fiziksel dünyadan giderek daha büyük hale geliyor. Bu nedenle veriyi korumak, depolamak, yönetmek ve korumak büyük önem taşıyor. Bu gelişim, Serguei Beloussov’a göre insan hayatında hava, su, gıda ve barınma ihtiyacından sonra beşinci öncelik halini aldı bile. Bu tabloda, 10 yıldan kısa sürede küresel bazda önde gelen veri koruma yapısını oluşturduklarının altını çizen Serguei Beloussov, kurumsal önceliklerini şöyle anlattı:
“İş ortakları ile işbirliğini, iletişim yetkinliğini ve sürekliliğini sağlamak her zaman önceliğimiz. Depolama ihtiyaçları giderek gelişiyor ve 5 yılda 100 milyar dolarlık bir pazar bizi bekliyor. Acronis de iş ortakları ve müşterileri için depolama, lisanslama, sunum, iş ortağı stratejisi ve iş modeli, teknoloji modeli gibi başlıklarda tam kontrol sağlıyor. Bu yeni dönemde marjları ve büyümeyi kontrol edebilmek çok önemli. Acronis’in melez bulut mimarisi ise tekilleştirilmiş verinin kontrolünü ve korumasını sağlıyor. Bu yapı, Acronis BackUp Cloud’da önemli bir büyümeyi sağladı. Bu yeni mimari, iş ortaklarına büyüme konusunda da fırsatlar sunuyor, yani iş ortaklarımız ihtiyaca uygun sunum yapabilir hale geliyor.”
KOBİ’ler BT’de daha yetkin olacak
Toplantıda öne çıkan mobilite başlığında Acronis Access ve Access Connect hakkında bilgiler paylaşan Acronis yetkilileri, 130’dan fazla ülkeye satış yaptıklarının altını çizdi. Dosyalar ve içeriklere her yerden ulaşabilme ihtiyacına paralel, bunu güvenli yapabilmenin de önemi artarken, Access yapısı bu ihtiyaçları karşılamak için gereken mimaride sadeliği öne çıkartıyor. BYOD başlığında tüm mobil işletim sistemlerini destekleyen bu yapı, şifreleme ile yeni nesil veri koruma ve güvenliği buluşturuyor, veri gönderip alma süreçlerinde öne çıkıyor. Access’i sektörel düzenlemelere ve diğer regülasyonlara uygun bir yapı olarak tanımlayan Acronis yetkililerine göre, BT yetkinliklerinin artması ve beklentilerin gelişmesi artık belirleyici. Bu unsurlar, BT yeniliklerinin büyük şirketlerden KOBİ’lere inmesinde de pay sahibi. Bu yönüyle büyük veri ve kurumların onunla başa çıkma tercihleri, Endüstri 4.0’ın da yönünü belirleyecek.
Türkiye, KOBİ’leri ile dev bir fırsat noktası
“Türkiye’ye gelmeyi ve orada bağlantılarla iletişimi seviyorum” sözleri ile röportajımıza başlayan Acronis Bulut İş Birimi Genel Müdürü Jan-Jaap Jager, potansiyelin büyüklüğünü ve stratejilerini paylaştı:
Türkiye ve potansiyeli hakkında yorumlarınızı paylaşır mısınız?
Türkiye’de BT’nin yepyeni bir yönde ilerlediğini gören çok sayıda şirket var. Bu da Türkiye’yi iş yapmak için çok çekici bir pazar haline getiriyor. Hele de KOBİ’lere baktığımızda, Türkiye’de birçok şirket daha temel BT yapısını kurmuş değil. Biz ise KOBİ odaklıyız. Bu da Türkiye pazarını bizim için önemli kılıyor. (Ayrıca yemekleriniz de harika, bu da benim bireysel ziyaretlerimin temel sebebi.)
Bu potansiyeli değerlendirme stratejiniz nasıl şekilleniyor?
Stratejimiz net: Doğru müşteriye erişim için doğru kanal yapısını kuruyor ve bunu sürekli geliştirmeye önem veriyoruz. Kanalı partner ekosistemi oluşturuyor. Yani doğru distribütöre sahip olmak kadar, yetkin ve katma değerli sunum yapabilen iş ortakları önemli. Bulut yapısında da benzer bir yaklaşımla ilerliyoruz. KOBİ’ler söz konusu olduğunda işbirliği yapacağınız barındırma odaklı iş ortaklarını seçiyorsunuz. DorukNet misal, bu kapsamda Türkiye’de en büyük iş ortaklarımızdan biri. Pazara halihazırda satış yapan yazılım şirketleri de ‘servis odaklı şirket’ yapısına dönüşüyor ve onlarla halihazırda işbirliklerimiz var. İşin içine hizmet girdiği zaman, tek seferlik satışı içeren iş yapısından çıkıyorsunuz. Servis portföyü sunmak bu yönüyle yetkin iş ortaklığını da gerekli kılıyor. Aksi halde müşteriyi yitirirsiniz. Bu nedenle misal SLA kavramının da değiştiğini bilerek hareket etmeniz şart.
Acronis’in bu yılki bulut bilişim öncelikleri neler olacak?
Bu yıl, bugüne kadar çıkardığımız her ürünün aynı kod tabanında olacağı yıl olacak. Eskiden tüm çözümlerimiz için farklı platformlar, farklı teknolojiler vardı. Bu yıl ise tüm ürünlerimiz aynı kod yapısında aynı mimaride olacak. Yani bir yazılım demeti ile farklı servisler sunabileceğim. Bunlar da tek bir ara birimden kontrol edilebilecek. Müşteri de birden fazla platforma farklı yatırımlar yapmak yerine, şimdi tek bir mimari yapısında otomatik olarak dilediği çözüme ulaşabilecek. Misal, bulutu alan yedekleme için ayrı bir çözüm almak zorunda olmayacak veya bir felaket kurtarma yapısı isteyecek ve tek bir düğmeye basarak, bir kaynak sisteminden dilediğinizi yapabileceksiniz. Her şey otomatik işleyecek. Bu BT maliyetlerinin azalması ve ‘kullandığın kadar öde’ yapısının gelişmesini sağlayacak. Bu, bizim çalışmalarımızda da önemli bir dönüşüm demek.