‘Görünmez Elektronik Mürekkep Teknolojisi’ ile her yüzey mikroçipe dönüşüyor!
Taglette CEO'su ve Kurucusu Mehmet İmrak, tüketicilerin, ‘Taglette Görünmez Elektronik Mürekkep Teknolojisi’ ile, bilgi edinmek istedikleri bir ürünü sadece cep telefonlarının ekranına dokundurarak istedikleri bilgiye kolaylıkla ulaşabildiklerinin altını çizdi.
Elektrik Mühendisliği okurken, öğrencilik zamanlarını mikroçip teknolojilerini takip ederek ve tasarımlar yaparak geçiren Mehmet İmrak, 2003 yılında RFID alanında mikroçip tasarımı üzerine çalışmalarını destekleyecek ve üretim yapmasını sağlayacak bir yatırım arayışına girdi ve Budapeşte Teknoloji Üniversitesi’nden kabul aldı. 2 yıl bu üniversitede çalışmalarımı devam ettirdikten sonra Avusturya’da Bank Austria desteğiyle, Austria Wirtschaftsservice tarafından 2 Milyon Euro hibe desteği alarak geliştirmelerini Avusturya’da devam ettirmeye başladı. İmrak, bundan sonraki süreci şu şekilde paylaştı: “Mikroçip geliştirme sırasında yaptığım her bir çalışmada görüştüğüm potansiyel müşteri olabilecek firmalar, geliştirdiğim bu çiplerle, müşterilerine nasıl daha çok yakınlaşabileceklerini, onlara daha az maliyetle nasıl daha fazla imkan sunarak mobil ve sanal ortamda hizmetlerine ulaşabileceklerini araştırdılar. Her akıllı telefonla çalışacak bir çip teknolojisi tüketicilere nasıl sunulabilirdi? QR kodun yerini güvenli bir şekilde ne alabilirdi ya da NFC’den daha ucuz ama bir o kadar da güvenli bir çip teknolojisi geliştirilebilir miydi? Aslında elimde tüm bu soruların cevapları vardı ve o sırada dedim ki, geliştirdiğim çipi basılabilir elektronik bir çip haline getirirsem bu soruların hepsine cevap verebilirim. İşte ‘Görünmez Elektronik Mürekkep Teknolojisi’ geliştirme fikri bu sırada doğdu. Baskı yapılabilen veya boyanabilen her yüzeye bu mürekkep teknolojisiyle bir çip yazabilmekte ve bu çipin her türlü mobil cihazla sorunsuzca çalışmasını sağlayabilmekteyiz. Bu mürekkep teknolojisi ürünlerin ambalajlarına üretim sırasında uygulandığında, tüketiciler o ürünler hakkında ihtiyaç duyduğu bilgileri, ürünü cep telefonunun ekranına dokundurarak alabilmekte. QR kodu okutmak için mobil telefonlarının kameralarını odaklamak zorunda kalmadan ya da telefonlarının NFC gibi bir özelliğini açmadan bu yapabilmekteler. Güvenli, kopyalanamaz, çok düşük maliyetli bir teknoloji.”
Proje, Vodafone Fikir Çarkı ve TEB Girişim Bankacılığı tarafından destekleniyor
“Şu anda, bu teknoloji en çok ürün güvenliği konusunda sahte ürünleri önlemek konusunda üreticiler tarafından ilgi görmekte” değerlendirmesini yapan İmrak, “Bunlardan en önemlisi de sahte gram altınlar. Türkiye’de en büyük gram altın üretici olan Nova Pres Gold Altın Rafinerisi ile anlaşma yaptık ve şu an gram altınlar üzerinde uygulamaları başladı. Bununla birlikte birçok ilaç firmasıyla da görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca bankacılık sektöründen de yoğun ilgi var. Birçok bankayla kredi kartları ve çeklerde bu teknolojinin kullanımı için görüşmeler yaptık ve çok olumlu geri dönüşler aldık. Ayrıca Vodafone Fikir Çarkı ve TEB Girişim Bankacılığı tarafından da projemiz destekleniyor” şeklinde konuştu. İmrak, bu teknoloji sayesinde, tüketicilerin bilgi edinmek istedikleri bir ürünü sadece cep telefonlarının ekranına dokundurarak istedikleri bilgiye kolaylıkla ulaşabildiklerinin altını çizerek şunları aktardı: “Tüketiciler, ürünün orijinalliğini kendi cep telefonlarıyla kontrol edebiliyorlar. Ayrıca görme engelliler tarafından da kolaylıkla kullanılabilen bu sistem sayesinde, ürün bilgilerinin sesli olarak da dinlenebilmesi mümkün oluyor. Örneğin, aldığınız bir ilacı cep telefonu ekranınıza dokundurarak sahte olup olmadığını kontrol edebilirsiniz, nasıl kullanmanız gerektiğiyle ilgili bilgileri okuyabilir, animasyon ve video izleyebilirsiniz. Markette alışveriş yaparken bir ürünün üzerine cep telefonunuzu dokundurarak onunla ne tür yemekler yapabileceğinizi izleyebilir, son kullanma tarihi geçip geçmediğini kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Ticaretle uğraşıyorsanız, size verilen bir banka çekini, cep telefonunuzun ekranına dokundurarak çekin gerçek olup olmadığını kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. QR kod gibi fotokopiyle kopyalanamadığından dolayı, edindiğiniz bilgilerin güvenli olduğundan emin olabilirsiniz.”
‘Tagpay’ olarak adlandırdığımız bir ödeme sistemi oluşturuyoruz
Mehmet İmrak, şu anda asıl hedeflerinin, bu ürünün herkes tarafından kullanıldığı bir ödeme sistemi yaratmak olduğuna dikkat çekerek “Düşünsenize, yemek yediğiniz bir restoranda pos cihazına cep telefonunuzu dokundurarak istediğiniz kredi kartını kendi telefonunuzda seçip ödeme yapabilseydiniz, hem de cep telefonunuzda herhangi bir özellik olmadan, eski bir telefonla bile bunu yapabilir olsaydınız güzel olmaz mıydı? İşte şu anda görünmez elektronik mürekkep teknolojisiyle ‘Tagpay’ olarak adlandırdığımız bir ödeme sistemi yaratmaktayız. Her türlü pos cihazında sadece bir pos yazılımı güncellemesi ve bir etiket yapıştırılmasıyla çalışabilecek bu yenilikçi ödeme sistemiyle Apple Pay ve Android Pay’in hedefleyemediği kadar geniş bir kitleye mobil ödeme imkânı sunmayı amaçlıyoruz” açıklamasını yaptı.