Görmeden yüzmek koşmak
Görme engelli yüzücüler de paralimpiklere katılıyor. 1960’dan beri. Havuzda yüzücü, kulvarın sonuna geldiğini, geriye dönmesi gerektiğini nasıl anlıyor? Antrenör, elinde uzun bir sopayla yüzücünün tepesine dokununca. Yaa, aynen öyle! Bu iş hem yüzücü için zor (zaten görmüyor), hem antrenör için zor (elinde kronometreyle sürekli tetikte duracak, ve sopayı kafasına en uygun saniyede indirecek).
Bu ilkelliğe Samsung son verdi. Görme engelliler için akıllı bone geliştirdi. Bonedeki sensör, yüzücünün kulvarın sonuna geldiğini boneyi titreştirerek haber veriyor. Yüzücü o an geriye dönerek yüzmeye devam. Şöyle: Antrenörün elindeki akıllı telefonda bir app (uygulama) var bu iş için. Antrenör, en uygun noktada bir tıkla ceptelden boneye “titreş!” komutu yolluyor. https://youtu.be/8caXvQpWFeo
IBM ise, yine görme engelli bir maratoncuya çölde koşsun diye app geliştirdi. Bu cümle bile tek başına “nasıl” bir dünyaya doğru gitmekte olduğumuzu gösteriyor: Görme engelli maratoncu. Çölde koşsun diye. Maraton için app.
Simon Wheatcroft adlı talihsiz genç 17 yaşında görme yetisini kaybetmiş. Ama birine bağımlı olmadan yaşamaya da azimliymiş. Evinin civarında koşmaya başlamış. Bu beceriyi geliştirmiş. Maratonlara katılmaya başlamış. Bu arada bir şekilde IBM, ona bir app geliştirmiş. Ceptelinden kulağına uyarı sesi gidiyor: Koşacağı yönde sağa saparsa şöyle, sola saparsa böyle bir ses çıkıyor. Koşucu, rotasından sapmıyor.
Simon, geçen Mart’ta New York Yarı-Maratonu’na (21 km) katıldı. Ama önce Boston’a gitti. Oradan New York’a koştu. 350 km. Sonra NY maratonuna katıldı. Öyle yani! https://youtu.be/9ANp0FcyKnU