Sosyal ağlara bağımlılık artıyor
Sosyal ağların hayatımıza etkisi her geçen gün biraz daha artıyor. Kullanıcıların bu ağlarda geçirdikleri zamanda, aylar bazında artış gözleniyor. Bu gerçek, hem kişilerin özel yaşamını hem de kurumsal yaşamı yeniden şekillendiriyor. Son yıllarda hayatımıza giren sosyal ağlar, artık günlük hayatın olmazsa olmazları arasına giriyor. Günlük hayatımızdan iş yapış şekillerimize kadar pek çok faktörü etkileyen bu platformlara olan bağımlılığımız artıyor. İnterpromedya Yayıncılık, Etkinlik Yönetimi ve Pazarlama Hizmetleri tarafından düzenli aralıklarla gerçekleştirilen ve son fazı Temmuz ayında sahada olan Tüketici Trend Araştırması’nın sonuçları sosyal ağlara erişimin artışını ortaya koyuyor.
15 yaş üstünde bin 400 kişi ile yapılan araştırmaya göre cep telefonundan internete eriştiğini belirten katılımcıların oranı yüzde 20,6. Cep telefonundan internete giriş sıklığına bakıldığında, ‘Her gün cep telefonumdan internete giriyorum’ diyenlerin oranı yüzde 41,8 ve haftada bir ya da daha fazla cepten internete erişenlerin oranı yüzde 36,2. Ayda birkaç kez internete erişenlerin oranı yüzde 20,9 iken sürekli cep telefonundan internete girenlerin oranı ise yüzde 1,1. Cep telefonundan internete girildiğinde izlenen sitelere bakıldığında sosyal ağların ne derece öne çıktığı görülüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 72,3 sosyal ağlara erişiyor. Yüzde 28 oranında MSN ve türevi sohbet programları kullanılırken, yüzde 28,7 oranında e-posta okunuyor. Yüzde 26,6 oranında ise haber portalları takip ediliyor.
Tüketici Trend Araştırması’nın Nisan’da sahaya çıkan bir önceki fazında da sosyal ağların kullanım artışı gözleniyor. Katılımcılara yöneltilen ‘Sosyal ağlara ne kadar sıklıkla giriyorsunuz’ sorusuna katılımcıların yüzde 57,3’ü ‘Her gün bir saatten fazla’ ve yüzde 14,8’i ‘Her gün bir saatten az’ şeklinde yanıt verdi. Bu, toplamda yüzde 72,1’lik bir pasta dilimi anlamına geliyor.
Sosyal ağlara erişimde eğitim düzeyi farklılık yaratmıyor. Her eğitim seviyesinden kullanıcılar sosyal ağlara erişiyor. Gelir gruplarına göre bakıldığında da sosyal ağlara erişimde bir farklılık görülmüyor. Yani farklı gelir gruplarından kullanıcılar düzenli olarak sosyal ağlara erişiyor. Araştırmanın yeni fazına göre sosyal ağlara erişim 15-39 yaş aralığında yoğunlaşıyor.
Sosyal ağlara bağımlılığın artışı kurumsal tarafa da yansıyor. Hatta bu durum eleman seçimi ve yerleştirilmesinden iş stratejilerine kadar pek çok süreci birebir etkiliyor.
Cepten erişimde tercih limitli paketten yana
Tüketici Trend Araştırması’na göre cep telefonunda operatör internet paketlerinin kullanım oranı yüzde 52,1. Yani cep telefonundan internete girenlerin yarısı operatörlerin limitli ya da limitsiz paketlerini kullanıyor. Bu kullanıcıların yüzde 63,9’luk kısmı limitli paketi tercih ediyor. Geri kalan yaklaşık üçte birlik kısmı da limitsiz paket kullanıyor.
Cep telefonundan internete erişimde yaş aralığına bakıldığında yoğunluğun 15-29 yaş aralığında olduğu görülüyor. Ardından 30-34 yaş aralığı geliyor. 34 yaş ve üzerinde ise bu oran düşüyor. A, B ve C1 grubu kullanıcıların cep telefonundan internete erişimleri ortalamanın üzerinde.
Bireysel istekle cep telefonu tarifesi değiştirme oranı yarı yarıya. Katılımcıların yüzde 49,6’sı kendi isteğiyle tarife değiştirdiğini bildiriyor. Tarife değiştirirken kullanılan yöntemlere bakıldığında; katılımcıların yüzde 69,5’i kendi araştırarak tarifesini değiştiriyor. Yüzde 17,3 operatör ve yüzde 13,3’ü ise arkadaş önerisiyle tarife değişikliğine gidiyor. 25 yaş ve üzeri kesim tarife için kendisi araştırma yapıyor. 35 yaş ve üzeri kesimde yoğunluk artıyor. Arkadaş tavsiyesiyle tarife seçimi 15-29 yaş aralığında toplanıyor.
Mobil telefon operatörlerinin tarife değişiklikleri konusundaki bilgilendirmesinin sorulduğu katılımcıların yüzde 83,9’u ‘Evet bilgilendiriyor’ diyor.
Ürün satın alırken zincir mağazaları tercih ediyoruz
Teknoloji kullanımına bakıldığında; katılımcıların yüzde 98’i cep telefonu, yüzde 38,8’i MP3 çalar, yüzde 30,7’si paralı TV, yüzde 78,8’i bilgisayar, yüzde 85,8’i internet ve yüzde 36,7’si plazma ya da LCD TV kullanıyor.
Teknolojik ürünlerin alındığı yerlerin sorgulandığı araştırmada zincir mağazaların oranı giderek yükseliyor. Katılımcıların yüzde 71,7’si ürünleri zincir mağazalardan alıyor. Yüzde 30,6’sı ilgili marka bayilerinden, yüzde 23,1’i semtinde teknolojik ürün satan küçük mağazalardan, yüzde 11,5’i toptan ucuz satış yapılan iş merkezlerinden, yüzde 7,2’si ev ürünleri satan mağazalardan ve yüzde 4,3’ü internet üzerinden bu ürünleri satın alıyor.
Katılımcılar arasında bir yıl içinde taşınabilir bilgisayar satın alma planı yapanların oranı ise yüzde 27,1.