Şirketler için büyümenin anahtarı: Akademikro
1988 yılında yüzde 100 yerli sermaye ile kurulmuş olan Mikro Yazılım, şirketlerin işlerini en üst düzeyde yönetecek ve verimli büyümelerini sağlayacak nitelikte yazılımlar geliştirmeyi amaçlıyor. Geniş bayi ağını da kapsayan toplam 300’den fazla iş ortağına sahip olan Mikro Yazılım, ürün ve hizmetlerini müşterileriyle buluşturmaya devam ediyor.
Mikro Yazılım, eğitim platformu markası Akademikro’yu baştan aşağı yenileyerek, iş ortaklarına özel platform bağımsız, mobil olarak erişilebilecek verimli ve etkili bir öğrenme süreci ile çok kapsamlı bir eğitim, sınav ve sertifikasyon platformu geliştirdi. Akademikro’nun getirilerini, sektöre olan katkılarını ve Mikro Yazılım’ın son dönem çalışmalarını Mikro Yazılım Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Tomuş ile konuştuk.
Akademikro’dan ve Akademikro’nun çıkış hikayesinden söz edebilir misiniz?
İlk çıkış noktamız “Kendimize bir personel alsak, eğitim sürecini nasıl hazırlarız?” sorusundan hareketle bu tarz bir eğitim platformuna ihtiyaç duyduğumuzu gördük. İhtiyacı gördükten sonra Mikro Yazılım’ın 30 yıllık bilgi birikiminin getirdikleriyle çalışmaya başladık. Çalışanların daha önceleri “yaşayarak öğrenmeleri” uygulamasını rafa kaldırarak, bu süreci belirli bir müfredat dahilinde gerçekleştirmeye karar verdik.
Diğer bir açıdan bakarsak, patron-çalışan arasında oluşan kısır döngüyü ortadan kaldırmayı amaçladık. Türkiye’nin özellikle KOBİ bakımından oldukça kalabalık bir nüfusa sahip olduğunu düşündüğümüzde, bu kısır döngünün iş dünyasını uzun vadede oldukça kötü etkilediğini görüyoruz. Usta-çırak ilişkisinden doğan bu durum, çalışanların gereken bilgi birikim seviyesine ulaşmadan, kendi işlerini kurmaları ve onların çalışanlarının da aynı yolu izlemesi sonucu oluşuyor. Akademikro ile çalışanların, iş süreçleri dahilinde kendilerini geliştirebilmelerine, şirketlerin bilgi birikim seviyelerini üst seviyeye çıkartarak, standart bir hale getirmelerine yardımcı oluyor.
Özetle, Akademikro ile hem kendi ekosistemimizi hem de iş dünyasının diğer oyuncularını bu konuda bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.
Akademikro konusunda Enocta ile birlikte hareket ediyorsunuz. Bu birliktelikten söz edebilir misiniz?
Akademikro gibi büyük kitleleri hedefleyen bir platformun 7/24 ve her noktadan erişilebilir olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda hizmet veren LMS (Learning Management System) kurumlarını araştırarak, bu konuda çalışmalar gerçekleştiren, eğitim programlarına sahip, yeni nesil teknolojileri takip eden şirketlerle görüşmeler gerçekleştirdik. Bu şirketleri masaya yatırdıktan sonra Türkiye LMS pazarının yüzde 60’ını elinde tutan Enocta’da karar kıldık. Geliştirdiğimiz eğitim sistemini, Enocta’nın sağladığı platform üzerinde yayınlama konusunda anlaştık. 1 yıllık süre zarfında hangi platformu tercih edeceğimiz, seçilen platformda hangi materyallere ve içeriklere yer vereceğimiz konusunda çalışmalar gerçekleştirerek, platformun kalitesini ve verimliliğini üst seviyeye çıkartmak konusuna yoğunlaştık. 20 kişiyle gerçekleştirilen proje için gerçekleştirilen çalışmalar halen devam ediyor.
Akademikro’nun sunduğu eğitim içeriğinden ve çalışanlara olan katkılarından bahsedebilir misiniz?
Mikro Yazılım olarak bir sürecin iyi bir şekilde yönetilebilmesi için iyi bir şekilde ölçümlenebilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda Akademikro ile çalışanların bilgi birikimlerini doğru bir şekilde ölçümleyerek, çalışanların eksiklerini ya da kendilerini geliştirmek istedikleri uzmanlık alanlarını onlara sunmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda içerikleri oluşturduktan sonra içeriklerle yetkinlikleri eşleştirip zaman içerisinde e-sınav ortamına taşıdık. Daha sonra bu sınavlarda başarılı olan çalışanların online olarak sertifikalanması sağladık. Belirli bir süre geçerliliğe sahip olan sertifikalar zaman içerisinde yenilenmeye ihtiyaç duyduğundan, çalışanların güncel teknolojilere ve yeniliklere hakim olmasını amaçlıyoruz.
Katılımcılar, Akademikro tarafından atanan dersler takip ediyorlar, onların bu dersleri ne kadar takip ettikleri gözlemlenebiliyor. Platformda uygulamalı eğitimler, video eğitimler, etkileşimli eğitimler gibi modellerle önemli bir bilgi birikiminin sahibi olunabileceği gibi, kişiler sahip olunan sertifikalar ile bu bilgi birikimlerini belgeleme fırsatını yakalıyorlar.
20 kişilik ekibimizle hazırlanan Akademikro soru bankası, Mikro Yazılım’ın 30 senelik bilgi birikimi ile oluşturuldu. Ezbere yönelik olmayan, senaryo bazlı, vaka analizi yaptırmaya yönelik, öğretici sorularla katılımcıları sisteme adapte etmeye çalışıyoruz. Farklı zorluk seviyelerine sahip sorular, sistem tarafından otomatik olarak atanıyor.
Halihazırda 600’den fazla sertifika almış kullanıcıya sahibiz. İlerleyen süreçte bu rakamı binin üzerine çıkarmayı planlıyoruz. 10 farklı uzmanlık sertifikası modeli, e-öğrenme standartlarında hazırlanmış, bini aşkın eğitim içeriği, toplamda 300 saati aşan içeriğin yer aldığı eğitim kütüphanesi, Mikro Yazılım uzmanları tarafından hazırlanmış binin üzerinde eğitim videosu ile gerek Mikro Yazılım ekosistemine, gerekse de iş dünyasına katkıda bulunmayı sürdürmeyi hedefliyoruz.