KOSGEB, bilişim KOBİ’lerinin geliştirilmesi için destek çağrısını açıkladı
Bilişim teknolojilerinde üretim yapan veya yazılım geliştiren KOBİ’lerin gerçekleştirecekleri projelerin yüzde 60 hibe ile 250 bin TL’ye kadar desteklenebilmeleri için 50 milyon TL ayıran KOSGEB, 1 Temmuz’a kadar başvurularınızı bekliyor. 2016’dan önce kurulan, 2015 net satış hasılatı en az 100 bin TL olan, bilanço hesabı esasına göre defter tutan ve 2014 veya 2015 yıllarından herhangi birinde “Brüt Satış Karı” eden firmalar bu destekten yararlanabilecekler. Tabii KOSGEB’deki kayıtları güncel olanlar destek sayfasına ulaşabilecekler.
Hedeflenen sektörlerin NACE kodları da şu şekilde:
26 (Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı)- 62 (Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler)
63.1 (Veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler, web portalları)
Bölüm ve gruplarındaki tüm işletmeler destek kapsamındadır.
Proje süreleri 6 – 12 ay arasında, desteğin 100 bin TL’lik kısmı hibe şeklinde ve geri ödemesiz diye tanımlanıyor. 150 bin TL’lik kısmı ise geri ödemeli olarak tanımlanıyor. Geri ödemeli kısım için firmalar proje boyunca geri ödemeye başlamıyorlar. Proje bittikten 6 ay sonra geri ödeme süreci başlıyor. 8 eşit taksitte 3’er aylık ödemeler ile aldıkları TL bedelleri yine TL olarak faizsiz bir şekilde geri ödüyorlar. Vermek zorunda oldukları banka teminat mektubu masraflarının da tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak.
Yeni ürün geliştirmek, ihracata başlamak veya arttırmak, ürünün kalitesini iyileştirmek, kapasiteyi arttırmak, üretim kapasitesini iyileştirmek gibi çok geniş bir yelpazedeki projeler desteklenecek. Desteklenecek giderler: Yeni alınacak personeller, yeni alınacak makine-teçhizat giderleri, yazılım lisansları ve bu konudaki eğitim ve danışmanlıklar, hizmet alım giderleri. Hizmet alım giderleri de çok geniş tutulmuş; Yurtdışı seyahatlerinden, bulut ortamındaki her türlü kiralama hizmetlerine kadar neye ihtiyacınız olacaksa kapsama dahil edilmiş. Üstelik satın alınacak makinelerin “Yerli Malı Belgesi” varsa hibe oranına yüzde 15 daha ilave ediliyor.
Tamamen www.kosgeb.gov.tr sayfasından internet ortamında yapılacak olan proje başvuruları ön değerlendirme sürecinden sonra revizeye açılacak. Kontrol ve onay işlemlerinden sonra kurul değerlendirmesi yapılacak ve destek hakkı kazanan projelerin listesi açıklanacak. 7 Eylül’den itibaren kazanan firmalar taahhütnamelerini imzalayarak projelere başlayıp satın alma sürecine geçecekler.
Murat Büyükhelvacıoğlu
murat.buyukhelvacioglu@boer.com.tr