TEDxAnkara Citadel; teknoloji ve estetiği buluşturan özgün bir tasarım
TEDxAnkaraCitadel, ‘İlham Kaynağı/Muse’ temasıyla 30 Mayıs tarihinde Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde düzenlendi. Küratörlüğünü Berrin Benli’nin yaptığı, konuşmacı ve performans sanatçılarının, yaşamlarında esin kaynağı oluşturan sırları ve yaratıcı fikirleri katılımcılarla paylaştığı TEDxAnkaraCitadel yoğun ilgi gördü. Benli, bu seneki etkinliğin temasının ‘İlham Kaynağı’ olarak seçilmesinin nedenini, “Bireye ve topluma doğrudan değer katan, yaşam kalitesinin artmasına yardım eden, inovasyona dönüşmüş ya da dönüşme potansiyeli taşıyan yaratıcı fikirlerin, ilham kaynaklarının değerlendirileceği bir ortam yaratmayı hedeflemek” şeklinde açıkladı. Benli, kendi ilham kaynağını da; güzel insanları ve ruhları bir araya getirmek, aralarında dostluklar ve iş birliklerinin oluşmasını sağlamak, umutlarını yeşertmek ve güçlendirmek olarak aktardı. Altındağ Belediyesi Başkanı Veysel Tiryaki’nin açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte; İşadamı Faruk Eczacıbaşı, Besteci Can Atilla, Diplomat Mustafa Osman Turan, Master Şef Zeki Açıköz, Sosyal Girişimci Tighereda Kulessa, Küçük Mucitler Üst-Zem Çocukları, Piyanist, Besteci ve Aranjör Janusz Szprot ve Dolce Vocal grubu, Yoga Eğitmeni Seda Özsoy, Sanat Direktörü Derya Bigalı, Akademisyen Hüseyin Vural, Akademisyen Refik Toksöz, Teknoloji Gönüllüsü Mete Çakmakcı, Göz Hastalıkları ve Göz Nörolojisi Uzmanı Pınar Aydın O’Dwyer ve Fotoğrafçı Melih Özbek, yaşamlarında ‘ilham kaynağı’ oluşturan fikirleri ve ilginç hayat öykülerini paylaştılar. Tüm gün süren etkinliğin sonunda TEDxReset Küratörü Ali Üstündağ, TEDxAnkaraCitadel’in değerlendirmesini yaptı.
Bilişim, çocuklara oyunla anlatılabilir!
Konuşmasında eğitimin önemine vurgu yapan Eczacıbaşı, “Teknoloji birçok konuda olduğu gibi eğitimde de seçenekler sunuyor. Türkiye Bilişim Vakfı olarak eğitimle ilgili farklı önerilerimiz var. Çocukların oyunlarla daha iyi öğreneceğine inanıyoruz. En iyi öğreten oyunlara ödüller vermeyi planlıyoruz. Bilişimin, çocuklara oyunla anlatabileceğini savunuyoruz. Bu gibi seçeneklerin Türkiye’de artması en büyük dileklerimizden” açıklamasını yaptı. Etkinliğin en küçük konuşmacıları Üstün Zekalılar Eğitim Merkezi’nin (ÜST-ZEM) Küçük Mucitler’i; “Engeller takılmak için değil, yıkılmak için vardır” diyerek görme engelliler için tasarladıkları bastonu sergilediler. Bigalı sunumunda, “İlham fikre, fikir projeye, proje ise ekonomik ve kültürel kalkınmaya dolayısıyla toplumsal etkilere sebep oluyor” ifadesini kullandı. Toksöz ve ekibinin tasarladığı ‘sanal-gerçeklik simülasyon makinesi’nde ise davetliler engellilerin yaşamlarını deneyimledi. Başarının ve başarısızlığın nedenlerini anlatan Çakmakcı, başarısız projelerinin yüzde 56’sının ekip içerisindeki yaşanan iletişimsizlikten kaynaklandığına dikkat çekti. O’Dwyer ünlü ressamların eserlerinden ilham aldığını ve kariyerine bu şekilde yön verdiğini anlatıp konuşmasının sonunda izleyicilere ayna tutarak yaşamını tasarlama edimini elinde tutmak isteyen herkesin esin kaynağının aslında kendi benliğinde yattığını gösterdi. Vural, herkese ilham olabilecek ‘Kaygılarımız, Umutlarımız’ konuşmasında “Tek yapmamız gereken, bir şeyler yapmak” mesajını verdi. Özbek ise ‘Yaşamımı Değiştiren Kuş’ olarak andığı kuşun yaşamını yeniden tasarlamasına nasıl yol gösterdiğini paylaştı.
O’Dwyer, etkinliği şöyle tanımladı: “TEDxAnkara Citadel’i bir sanat eseri kıvamında sahneye koymayı başaran küratör Berrin Benli’yi alkışlıyorum; ortaya teknoloji ile estetiği buluşturan özgün ve kolay unutulmayacak bir tasarım çıkardı.”