Endüstriyel internet, apayrı bir kulvar
Hangi endüstride olursanız olun dijitalleşme, şirketinizin geleceği için bir tercih değil, artık mecburiyet. Bugün her şirket elindeki varlıkları, insan kaynağını, süreçleri bir kez daha masaya yatırmalı, dijital dönüşümün ana başlıkları çerçevesinde bundan sonra neyi iyileştirebileceğini, neleri farklı yapabileceğini düşünmeli. Bu anlamda planlama önemli bir başlangıç. Hemen sonrasında da hızla, aşama aşama yapılan planı hayata geçirmek ve geleceğini şekillendirmek önemli. “Makineleri, yazılımları ve veriyi bulut ortamında bir araya getiren endüstriyel internet bizim için asıl dikkat çeken alan” yorumunu yapan GE Dijital Türkiye Genel Müdürü Uygar Doyuran, şu bilgileri paylaştı:
“Bir yandan akıllı telefonların yanında, spor salonlarındaki yürüme bantları, evlerdeki kombiler, kameralar, mağazalardaki dijital panolar internete bağlanırken bir yandan da üretim, enerji, havacılık, sağlık gibi endüstrilerde büyük makineler de internete bağlanıyor. Bu makineler çok veri üretiyor. Bu makinelerin hem sürekli, hem verimli çalışması önemli. General Electric olarak, 28 Şubat 2016’da Endüstriyel İnternet için geniş bir yazılım ve mühendislik ekibi tarafından geliştirilmiş endüstriyel bir işletim sistemi olan Predix’in açılışını yaptık. Predix üzerinde de uygulamalar geliştirilebiliyor. Predix’le yazılımcılar geliştirdikleri uygulamaları GE Uygulama Dükkanı’na koyabilecek ve dünyanın çeşitli yerlerindeki büyük makineler ve bulutta çalışmalarını sağlayabilecekler. Endüstriyel dünyanın dijital dönüşümünde bir başka önemli konu da Operasyonel Teknolojiler (OT) ve Bilgi Teknolojileri (BT) arasındaki fark. Predix ile OT dünyasındaki makinelerle, BT dünyasındaki ERP, CRM, Tedarik Zinciri sistemlerini tek çatı altında entegre ederek uçtan uca yönetimi ve verimliliği sağlıyoruz.”
Tüm paydaşlar İnovasyon Merkezi’nde olacak
Endüstri 4.0’da önemli olan ihtiyaçlar, problemler, rekabetçiliği artırmak için yapılması gerekenler. “Teknoloji alternatifleri çok” vurgusunu yapan Uygar Doyuran’ın da belirttiği gibi, sadece dijitalleşme ile bütün sorunlar çözülmüyor. Bu nedenle mutlaka süreç iyileştirmesi için uzmanların tavsiyeleri müşterilere iletiliyor. Amaç ise her zaman en sade yöntemleri kullandırmak, karmaşık sistemlerle operatörleri yormak yerine, onların işlerini en iyi şekilde yapmaları için destekleyici sistemleri sunmak. Endüstri 4.0 konusunda bilgilendirme başlığında izledikleri süreçleri de Uygar Doyuran şöyle paylaştı:
“GE olarak endüstriyel internet devriminin yarattığı olanaklar ve her gün karşılaştığımız endüstriyel sorunlarla sadece kendi başımıza başarılı etkileşime giremeyeceğimizin farkındayız. Bunun tek yolunun ortak çalışma, teknolojinin demokratikleşmesi ve “küresel akıl” dediğimiz çalışma sisteminden geçtiğini biliyoruz. Bunu başarabilen büyük veya küçük ölçekli tüm firmalar önümüzdeki dönemde ayakta kalmayı başarabilecek. Bu nedenle özellikle KOBİ’ler için işbirlikleri ile dijital çağı yakalamak daha büyük önem taşıyor. Bunun için farklı uzmanlık alanlarına ve yetkinliklere sahip kişileri bir araya getirecek İnovasyon Merkezi’ni geçtiğimiz yıl Kasım ayında İstanbul Teknopark’ta açtık. Bu merkezin müşteriler, öğrenciler, küçük ve orta boy işletmeler, iş ortaklarımız, sağlık çalışanları, akademisyenler ve girişimciler gibi pek çok alandan inovasyona ilgili kişileri bir araya getirmesini umut ediyoruz.”
Radikal bir dönüşüme hazır olun!
GE Küresel İnovasyon Barometresi araştırmasına katılan yöneticiler, dijital devrimin işyerlerini daha güvenli hale getireceğine, çalışanlar açısından daha değerli roller yaratacağına inanıyor. Çok azı dijital devrimin istihdam üzerinde olumsuz bir etkisi olmasından çekiniyor. Yine araştırmaya katılan küresel yöneticilerin yüzde 54’ü, Türk yöneticilerin de yüzde 43’ü dijital devrimin istihdam üzerinde olumlu etki yaratacağı kanısında. Diğer taraftan, yaratıcılık, analitik beceri, sorun çözme becerisi yöneticilerin çalışanlarda aradığı en önemli özellikler. “Dolayısıyla, genç kuşaklar, dijital sanayi devrimini yakından takip ederek, kurumların ihtiyaçlarına paralel olarak bir kariyer oluşturmalı ve bu özelliklerde kendilerini geliştirmeliler” yorumunu yapan Doyuran, Türkiye’de her ölçekte şirketin Endüstri 4.0 farkındalığını şu sözlerle değerlendirdi:
“Yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz 5. GE Küresel İnovasyon Barometresi çalışmamız, endüstriyel internet devriminin başlama sinyallerini veriyor. Araştırmaya katılan küresel yöneticilerin yüzde 86’sı, Türk yöneticilerin ise yüzde 79’u gelecek 10 yılda ileri üretim tekniklerinin sanayi sektöründe radikal bir dönüşüm yaratacağına inanıyor. Türkiye’de üretim sektöründe dijital dönüşüm için farkındalığın arttığını gözlemliyoruz. Bu da çok olumlu bir gelişme. Ancak daha önemli olan harekete geçmek. Her fabrikanın kendi resmini çekip, analizini yapıp, durumunu tekrar gözden geçirmesi ve dijitalleşme yol haritasını çizmesi gerekiyor. GE, dünyanın en büyük dijital endüstriyel şirketi haline dönüşme kararı aldıktan sonra, geçtiğimiz yıl “GE Dijital”i kurdu. GE Dijital, tüm GE iş alanları ile birlikte çalışarak, hem GE’nin hem de bu alanlardaki müşterilerinin dijital dönüşümünü gerçekleştirecek. Bir yandan GE Predix platformumuzu endüstriyel kullanıcılara ve yazılım dünyasına açarak, farklı endüstrilere güvenli, ölçeklenebilir ve gelişmiş bir altyapı sağlıyor, bir yandan müşterilerimizin dijitalleşmeleri yolunda destek vermek için çözümlerimizde gelişen teknolojiyi daha da çok kullanıyoruz. Bir başka önemli gelişme de 2015 Ekim’inde “Current” şirketimizin kurulması oldu. Current, enerji donanımlarını dijital akılla birleştiren bir start-up şirketi ve örneğin sunduğu akıllı LED sokak lambaları aydınlatmayı trafik yoğunluğuna göre ayarlamanın yanı sıra boş park yerlerinin belirlenmesi, hava kalitesi ölçümleri, hareket ve seslerin algılanması gibi konularda da yazılım ve analitik uygulamalardan faydalanıyor.”