Beyin fırtınaları süreci de hızlandıracak
Günümüzde internetin yaygınlaşması ile endüstri yeni bir devrim yaşıyor. Ancak günümüzde sanal ve fiziksel dünyanın iç içe geçtiği Endüstri 4.0 dünyasında bilgisayar sistemlerini hedef alan saldırılar da büyük tehlikeleri beraberinde getirebiliyor. Yani sanal tehditlerin daha da akıllandığı bu devrimde, saldırılara karşı donanımlar ve yazılımlara yatırım yapmak kritik önemde. Metric Genel Müdürü Gökhan Arıksoy’a göre, devrimin temel unsurları arasında nesnelerin interneti, sistemlerin interneti, akıllı sensörler, birbirleriyle bağlantılı robotlar, 3 boyutlu baskı, büyük veri gibi güçlü teknolojik unsurlar var. Bu güçlerin bir araya gelmesi, nihayetinde daha hızlı ve daha verimli üretimi, daha düşük maliyetleri beraberinde getiriyor, arz ile talep arasındaki dengede arz hattını daha da sağlamlaştırıyor. Konu Türk şirketlerinin bu konudaki farkındalığı olunca, Gökhan Arıksoy, şu yorumu yaptı:
“Her ne kadar bazı şirketlerin BT altyapılarında kullanmakta olduğu çözümler, Endüstri 4.0 devrimine uyum için yetersiz olsa da yine de gelecek için iyimser olduğumu belirtmek isterim. En azından günümüzde altyapı güvenliği, BT güvenliği gibi konuları konuşmamız bile bu farkındalığı yaratma açısından önemli. Bu durumun farkında olan bazı kurumsal şirketler, bağlı makinalardan üretilen verileri kullanarak önlemeye ve tahmine dayalı bakım gibi başlıkları da gündemlerine hızlı şekilde almaya başladı. Bu tartışmalar ve beyin fırtınaları Endüstri 4.0 devriminin tamamlanma sürecini hızlandıracak.”
Üretim sektörü ve istihdam piyasası değişiyor
BT teknolojilerinin gelişimi ile istihdam piyasası da değişiyor. Bazı işler gelecekte ortadan tamamen kalkacak, bazı işler ise ilk kez ortaya çıkacak. Artan devasa veri nedeniyle, şirketler verilerini nerede saklayacaklarını, nasıl koruyacaklarını bilmek istiyor. Dolayısı ile işe alım kriterleri de değişiyor. “Örneğin Dünya Ekonomik Forumu raporunda, yeni trendlerin etkisi ile istihdam piyasasında 2015-2020 yılları arasında 5,1 milyondan fazla kişinin işlerini kaybedebileceği ve bilgisayar, matematik, mühendislik alanlarında yaklaşık 2 milyon yeni istihdam yaratılabileceği tahmininde bulunuluyor” bilgisini paylaşan Arıksoy, tüketicilerin beklentilerini ise şöyle anlattı:
“Yeni teknolojiler; fiziksel, dijital ve biyolojik dünyaları bir araya getiriyor. İç içe geçmeye başlayan bu dünyalar ise ekonomileri ve sektörleri değiştiriyor. Tüketicilerin bu dijital evrimin etkisi ile hizmet veya ürün üretenlerden daha hızlı, taleplerine daha uygun, güvenilir hizmet beklentisi artıyor. Yeni çözümler ile örneğin üretim cihazları daha bozulmadan sensörler kanalıyla elde edilen veriler ile bakım hizmetleri, arızalar gerçekleşmeden otomatik olarak planlanabiliyor.”