Sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm ekonomisi Yeşil BT için vazgeçilmezler arasında yer alıyor
Yeşil BT altyapılarının benimsenmesinde sürdürülebilirlik kavramının da oldukça önemli bir yeri var. Dell’in sürdürülebilirliğe genel bakışı konusunda bilgi veren Dell Türkiye Genel Müdürü Didem Duru şunları söyledi: “9,6 milyar nüfuslu bir geleceğe hazırlanırken, paylaştığımız bu dünyada bıraktığımız kişisel veya kitlesel etkilere dönüp bakmak zorundayız. İş yapış alışkanlıklarını değiştirmek ve bu doğrultuda yenilikleri peşinden sürükleyen, olanaklardan daha iyi yararlanan ve taviz vermeden verim sağlayan, daha iyi bir iş ortamı yaratmak için çalışmalıyız. Stratejimizin bir parçası olarak kendi ürünlerimizi, gruplarımızı ve gelişimlerimizi sadeleştirme ve ilerletmenin yanı sıra müşterilerimize, iş ortaklarımıza ve tedarikçilerimize de işlerinde aynı yolu izlemeleri konusunda yol gösteriyoruz”.
Geri Dönüşüm Ekonomisi
Dell’in “Legacy of Good” stratejisi kapsamında dairesel ekonomi modelini benimsediğini aktaran Didem Duru, bu sayede israfın önüne geçmede etkili bir strateji uyguladıklarını söyledi. Tasarımların artık geri dönüşüm için tüm yaşam döngüsünü (yeniden kullanma kolaylığı, tamir ve geri dönüşüm) hesaba katarak, yenilenebilir kaynaklar da dâhil olmak üzere daha etkili materyaller ve imkânlar bulduğuna değinen Duru, Dell’in 78 ayrı ülkede ev ve iş yerlerine sağladığı bir geri alım programına sahip olduğunu ifade etti. Duru sözlerine şöyle devam etti: “Dell 2014 Mayıs ayında ilk endüstriyel kapalı plastik tedarik zincirini lanse etti. O zamandan beri 2.4 milyon kilogram plastik parça geri dönüştürülerek Dell ürünlerinde kullanıldı. 2016 yılında geri dönüştürülmüş plastik kullanılmış 43 adet ekran, üç adet masaüstü ve bir adet SKU (Stok Tutma Birimi) küresel olarak satışa sunulacak. Dell, Eylül 2015 tarihinde işlenmemiş maddeleri geri dönüştürülmüş karbon fiberle değiştirdi. Ayrıca bambu ağacı, mantar, buğday samanı hatta sera gazlarından ambalaj üreterek bu alanda öne çıkan bir marka oldu. Dell ambalajlarının yüzde 93’ü kolaylıkla geri dönüşüme sokulabilecek şekilde üretildi. 2020 yılında bu rakamın yüzde 100 olması hedefleniyor. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl tam 416 ürünümüz Energy Star standartlarına uyum sağladı. Böylece ürünlerin yüzde 90’ı yüzde 43 daha enerji harcar hale geldi”.
Dell’in 2020 vizyonu
Dell, 2013 yılında aldığı kararla 2020 yılına kadar gerçekleştirmeyi hedeflediği önemli bir çevreci yaklaşım planı ortaya koydu. Bu planda ise yaklaşık 24 milyon kilogram geri dönüştürülmüş plastiğin Dell ürünlerinde kullanılması hedeflenmekle birlikte, 2011’den bu yana Dell ürünlerinin enerji harcamaları yüzde 43 oranında azaltıldı. Bunun yanında şu anda elektrik ihtiyacının yüzde 41’ini yenilenebilir enerjiden karşılayan Dell, 2020 yılında tüm ihtiyacının en azından yarısını yenilenebilir hale getirmeyi hedefliyor.
Dell olarak teknolojinin iklim değişiklerine karşı hem azaltıcı hem de uyumlu hale getirici bir rolü olduğunu söyleyen Didem Duru, şirket olarak kendi karbon ayak izi yönetimlerine ağırlık verdiklerini ifade etti. “Aynı zamanda en önemli rolümüz olan teknoloji tedarikiyle sektöre araştırma, yenilik ve anlam kazandırıyoruz. Bu amaç doğrultusunda Dell hem kendi hem de kullanıcılarının karbon ayak izlerini azaltmak düşüncesiyle, 2020 yılında hayata geçirilecek belli başlı adımlar atıyor. Bu bağlamda, Dell tesislerinden kaynaklanan sera gazı emisyonu 2020 yılında 2012 yılına göre yarı yarıya düşürülmüş olacak. Yenilenebilir enerji kullanımı 2020’ye kadar en az yüzde elli arttırılacak. Ürünlerimizin enerji kullanımı 2020’ye kadar 2011 ölçümlerine nazaran yüzde seksen oranında düşürülecek. Ayrıca 2008 yılında başladığımız bir faaliyet olarak karbon değerlerini azaltmak ve yaşam alanlarını yenilemek adına 2020 yılına kadar 1 milyon ağaç dikmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında 2013 yılında başladığımız bir uygulamayla birlikte ürünlerde toplam 25 milyon kilo yenilenebilir malzeme kullanılarak geri dönüşüme katkı sağlamak da en önemli amaçlarımız arasında.