Erteleme iş dünyası için olumlu olur
Hükümetin, 10’dan az işçi çalıştıran az tehlikeli sınıftaki yaklaşık 500 bin işletmenin 1 Temmuz itibariyle başlayacak iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğünü 31 Aralık’a erteleme girişimine genç işadamlarından destek geldi. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, işletmelere getirilen iş güvenliği önlemlerini “olması gereken bir uygulama” olarak değerlendirirken, ekonomik konjonktür dolayısıyla ertelemenin de yerinde olacağını ifade etti. SGK istatistiklerine göre, Türkiye’de Ocak 2016 itibarıyla 1 milyon 710 bin 243 işyeri, bu işyerlerinin de yüzde 85’inin 10’dan az çalışanı var. Bu işyerlerinin yarısının az tehlikeli sınıfta olduğu varsayıldığında, iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğündeki kapsam genişlemesi en az 500 bin işletmeyi ve işvereni ilgilendiriyor.
Hükümetin hazırladığı bir tasarı ile mesleki yeterlilik belgesi alamayan çalışanların istihdam sorunu yaşamaması ve sektör faaliyetlerinin olumsuz etkilenmemesi amacıyla bu mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu 31 Aralık 2016 tarihine kadar ertelendi. Uygulama şeklinin önemine işaret eden Naslı, “Konu daha iyi irdelenmeli ve mevzuat ona göre düzenlenmeli. Zamanlama da önemli. İşverenlere gereksiz yükler getirilmemeli, ki zaten zor olan ekonomik iklim bir darbe daha almasın” dedi.
31 Aralık 2016 tarihine ertelenmesi beklenen uygulama ile 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan yaklaşık 500 bin işletme de iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda olacak. Kanunda daha önce yapılan düzenlemeye göre, bu işyeri sahipleri Anadolu Üniversitesi’nden e-sertifika alarak kendi işyerlerinde bu hizmeti verebilecek. Ancak sertifika programına yeni başvuracak olanlar, sertifikalarını en erken 2017 yılının Şubat ayında alabilecek. İş güvenliği uzmanı bulundurmayan işletmelere aylık 6 bin 511 TL idari para cezası kesilecek. Henüz sertifika almamış ve 31 Aralık itibariyle kapsam içine girecek işyerleri ise iş güvenliği konusunda dışarıdan hizmet alabilecek.