Endüstri 4.0 için ‘Geleceğe Hazır Kurum’ stratejisi
Dell, müşterilerine uçtan uca açık, esnek ve güvenilir sistemler sunabilmek amacıyla “Geleceğe Hazır Kurum” stratejisini geliştirdi.
Dell, esnek, ölçeklenebilir ve güvenli çözümlerle hem geleneksel hem de yeni özellikleri mevcut altyapı ile biraraya getiren “Geleceğe hazır kurum” stratejisini oluşturdu. Bu strateji kapsamında Dell, açık sistemler ile kurumsal düzeyde güvenilirlik ve destekten gelen güvence sayesinde kurumların her yerinde uçtan uça çevikliği ve rekabetçi yapının korunmasını sağlıyor. EMC satınalmasıyla birlikte bu stratejisini daha da genişletmeyi planlayan Dell’in çalışmaları konusunda Dell Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, sorularımızı yanıtladı:
Dell ve EMC’nin birleşme süreçleri nasıl ilerliyor?
Bu konudaki çalışmalar hızla sürüyor, ülkelerden gerekli onaylar alınıyor. Avrupa Birliği, Amerika, Türkiye, Çin gibi ülkelerden onaylardan alındı. Dell, artık halka açık bir şirket değil fakat EMC ve VMware halka açık şirketler. Birleşme Dell altında gerçekleşecek. Michael Dell, VMware’in bağımsız duruşunu bozmak istemediği için VMware çatı altında olmayacak. Şu anda bakınca biz EMC ile hala rakip iki firmayız. Ancak satın alma gerçekleşip birleştiğimiz zaman uçtan uca ürün ve çözümler sunan çok kuvvetli bir firma olacağız. Zaten uçtan uca teknoloji sağlayan tek firma olarak şu an Dell kalmış durumda. Uygulama ve cep telefonu tarafında yokuz ancak veri merkezi ile kullanıcılar arasındaki tüm yapıyı ve çözümü kurabilir durumdayız.
Herkes küçülürken siz neden böyle bir büyümeyi seçtiniz?
Dell’in aslında en çok önem verdiği şey müşteriyi dinlemek, anlamak ve ona uygun çözümler oluşturmak. Müşterilerimize, açık olan standartlarda, bağımlılığı olmayan ve esnek bir yapı lüksünü sunarak müşterilerimizi memnun etmek istiyoruz. Dolayısıyla uçtan uca büyümenin sebebi bu. Kısacası, müşterilerimiz ile uzun vadeli bir birliktelik kurmak istiyoruz.
Peki müşterinin eğilimleri neler, uçtan uca tek markaya sıcak bakıyorlar mı?
Tabii müşterinin bakış açısı zaman zaman değişiyor ama toplam sahip olma maliyetindeki avantajlar nedeniyle bu duruma daha sıcak bakabiliyor. Masaüstü ve taşınabilir bilgisayar tarafında marka bağımlılığından uzaklaşabiliyorlar ama veri merkezi tarafına bakıldığında uçtan uca bir firmayla çalışmanın önemini ve avantajlarını görüyorlar.
Bu yapınızda kanalı nasıl konumlandırıyorsunuz?
Bizim Türkiye’deki yapımız kanal üzerinden satış yapmak üzerine kurulu. Tabii bizim de burada teknik, satış, destek gibi bir sürü ekiplerimiz var ve çözümleri birlikte de oluşturabiliyoruz. Uçtan uca çözümler sunan bir firma olarak iş ortaklarımızın da uçtan uca çözümler oluşturabilir firmalardan oluşmasını istiyoruz. Bu dönüşümü aslında hep birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla, tek bir ürünü satandan çok, ürünlerin genelini satabilen, bu alanlarda sertifikasyonu ve insan kaynağı olan, insan kaynağına yatırım yapan iş ortakları bizim için çok daha önemli.
Sadece Dell ürünleri ile çözümler sunan iş ortaklarının olması söz konusu mu?
Böyle bir durum ortada yok ama uçtan uca tüm ürünlerimizi satan iş ortaklarımız var. Uçtan ucayı sattığı andan itibaren başka hiçbir şeye ihtiyacı yok. Önemli olan gerçekten de işin uçtan uca yürümesi. Bu arada bizim birçok bölgede laboratuvarımız ve çözüm merkezlerimiz var. Uçtan ucayı müşterinin ihtiyaçlarına göre simule edip gösterebiliyoruz ve tüm bunları iş ortaklarıyla birlikte geliştiriyoruz.
Endüstri 4.0’a Dell olarak nasıl bakıyorsunuz?
Dell, bütün bu kavramları takip ediyor. Yeni ürünleri ve çözümleri teknolojinin nereye gittiğine göre şekillendiriyor. Dolayısıyla yaptığı yatırımları bugünü ve geleceği düşünerek yapıyor. Geleceğe Hazır Kurum – Future-Ready Enterprise stratejisini bu doğrultuda geliştirdik. Bununla amaçlanan “Teknoloji nereye gidiyor” ve “Müşterilerimi nasıl buna hazır hale getiririm?”. Dolayısıyla bunu müşterinin istekleri, endüstrinin gittiği yer ve bunların ürettiği teknolojiyi toplayarak yapıyor. Aslında teknolojinin önünde de gitmeye çalışıyor bir yandan. Dolayısıyla bizler geleceğe hazır şirketler için çalışıyoruz. Gelecekte de çok fazla gelişmeler olacak. Geleceğe hazır şirketler konsepti şu anda çok fazla konuşuluyor.
IoT tarafına yatırım yapacak mısınız?
IoT tarafında varız zaten ve bu konuya yatırım yapıyoruz. Dolayısıyla bizim için ciddi bir alan. İrlanda’da Avrupa’da ilk ve tek olan Iot laboratuvarımızı açtık. Orda müşterinin ne istediğine göre o ortamı kurup bütün arkasındaki alt yapıyla bu deneyimi yaşattırabiliyoruz. Yine orada da uçtan uca öne çıkıyor. Son dönemdeki müşteri ziyaretlerimin çoğunda IoT ile ilgili bir konuşma duyuyorum ve bu yönde çalışmalarımız var.
Siz cihazlara mı gireceksiniz yoksa mevcutlara mı destek vereceksiniz?
Birtakım cihazlarımız var. Ama tabi cihazlar en küçük parçası bunun. Bir yandan da hangi cihaza gerek olduğunun danışmanlığını yapıyoruz. Diğer tarafta da onun alt yapısını ve onu destekleyecek yapıyı da sağlayabiliyoruz.
Türkiye hedefinizde neler var?
Hedefimizde yıldan yıla büyüme göstermek var. 2015’te bunu gösterdik. 2016’da da yine hem gelirde hem karlılıkta hem de pazar paylarında büyüme gösterdik. Bu alanlarda büyümek bizim için çok önemli. Dell için çok önemli bir ülkeyiz Türkiye olarak. İnsan sayımızı artırdık geçen sene. Dolayısıyla potansiyelin çok farkındayız. Sunucularda yüzde 35 oranında pazar payımız var ve gidecek daha çok yerimiz olduğunu görüyorum. Geçen senede uçtan ucada güzel projeler yaptık. Bunları daha da ileriye götürebilmeyi istiyoruz.
“Geleceğe Hazır Kurum” için beş öneri
Sadeliğe yatırım yapın: Sadelik, mevcut durumu korumak demek değildir. Mevcut sisteminizin değerini anlayarak ve sağladığı getiriyi değerlendirerek işe başlayın. Ardından gelecek için esnek olabilmek adına gerekli olan yerlerde eskiyen sistemlerinizi değiştirerek sadeliğe yatırım yapın.
Açık standartları benimseyin: BT sektörü, açık standart olan güçlü teknolojiler üretiyor. Bugün satın aldığınız çözümler ile gelecekte satın alacağınız çözümler arasında uyumluluk sağlamak için bu yeniliklerden yararlanın.
Önce yazılımı değerlendirin: BT sistemlerinde yazılım esneklik ve çabukluğa olanak tanır. İşletmenizin hızlı yanıt verebildiğinden emin olmak için buluttan veri merkezine kadar hangi işlemleri yazılıma geçirebileceğinize karar verin.
Uçtan uca güvenlik oluşturun: BT güvenlik pazarı oldukça bölünmüş durumda. Çözümler birbirine uygun olmadığında ortaya çıkan sistem açığı noktaları oluşmaması için basit, etkin ve bağlantılı bir uçtan uca güvenlik çözümü bulun.
Yenileyin ve otomatikleştirin: Eski programlama dilleri ve modası geçmiş BT platformları yapıları itibarıyla kısıtlayıcı olmaya başladı. Maliyetleri azaltmak, sistemi hızlandırmak ve gelecekteki otomatik süreçlere zemin hazırlamak için daha modern sistemlere geçin.