Kurumsal devamlılık için sürdürülebilirlik
Sıkıntılı bir haftadan merhaba,
Zorlu gündemi takip etme gücünü borçlu olduğum Arçelik Selamlique Kapsüllü Türk Kahvesi Makinesi, kahve alışkanlığımı daha da pekiştirdi. Geleneksel, okkalı, damla sakızlı, kafeinsiz, tarçınlı, çikolatalı ve kakuleli çeşitleriyle Arçelik Selamlique Kapsüllü Türk Kahvesi Makinesi, tüm Arçelik mağazalarında satışta, söylemedi deme…
Haftalık kahve detayımı verdiğime göre, hepimizin bildiği acı bir gerçeği seninle paylaşabilirim: HSBC Grubu’nun “Emekliliğin Geleceği: Nesiller ve Hayat Yolculuğu” raporuna göre; çalışma çağındakiler emeklilik birikimi yapma konusunda önceki nesle göre çok daha fazla baskı hissediyor. Araştırma, 60 yaşında emekli olmayı bekleyenlerin emeklilik için 30 yaşında birikim yapmaya başladığını ve bu sürenin önceki nesle göre 7 yıl uzadığını gösteriyor. Yıllar geçiyor ama dert bitmiyor anlayacağın.
Sürdürülebilirliği kurumsal bir değer olarak ele alan VİKO by Panasonic, ülkemizin WWF – Green Office Sertifikası’na sahip sayılı kuruluşlarından biri ve bu yıl da Dünya Çevre Haftası kapsamında birbirinden anlamlı çalışmalara imza atmış. Hazır ‘sürdürülebilirlik’ demişken, Valmet de 2016-2018 dönemi için belirlediği sürdürülebilirlik ajandasında uygulamak üzere yeni eylem planları saptamış. Bu eylem planları sürdürülebilirlikle ilgili odak alanların her biri için ayrıntılı eylemler ve hedefler içeriyormuş. Yeni eylem planları da 2016 başında ayrıntılı olarak gözden geçirilen ajandaya göre hazırlanmış. 360o Sürdürülebilirlik (Sustainability360o) adı verilen çalışma programı, faaliyetlerde sürdürülebilirlik için kapsamlı yaklaşımları içeriyormuş. Philips de yeni sürdürülebilirlik programı ‘Sağlıklı insanlar, sürdürülebilir gezegen’ kapsamında cirosunun yüzde 70’ini yeşil gelirlerden, yüzde 15’ini döngüsel gelirlerden elde etmeyi hedefliyormuş. Bu gibi örneklerin artması, sürdürülebilirlik farkındalığının gelişmesi dileğiyle…
Çevreyi ve tasarrufu elektrikte buluşturayım: [Metin Kutusu: Basın Bülteni] Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) 1 Temmuz 2016’dan itibaren geçerli olacak elektrik birim fiyatlarını açıkladı. Ulusal elektrik fiyatları Ekim 2016’ya kadar evler için 0,221020 TL, iş yerleri için 0,221208 TL olacak. Elektrik tedarikçisi değiştirme internet sitesi EnCazip’in hesaplarına göre de aylık 120 TL’den fazla fatura ödeyen serbest tüketici grubundaki aboneler, perakende satış yapan elektrik tedarikçilerinin açıklanan birim fiyat bedelleri üzerinden yapacakları indirimlerden yararlanarak yüzde 20’ye varan tasarruf sağlayabiliyormuş.
Sıra başarılarda… Ar-Ge ve inovasyon şirketi Canovate, Mayıs itibariyle Turquality programına bilgi teknolojileri sektöründe giren ilk firma olmuş. İK süreçlerinde zaman ve kaynak tasarrufu sağlayan Yuzyuzeyiz.biz platformu da küreselleşen hedefleri paralelinde faaliyetlerine Peoplise ismiyle etme kararı alırken, Türkiye'nin önde gelen teknoloji yatırımcılarından Revo Capital'dan da yatırım almış.
Dünyayı değiştirecek fikirleri buluşturmayı hedefleyen Google Bilim Fuarı 2016’da bölgesel finalistler belli olmuş. Bu yılın Toplumsal Etki Ödülü kategorisinde Türkiye’den de iki proje finale kalan adaylar arasında: ‘Midye ile Herkese Daha Temiz Su’ ve ‘Geri Dönüştürülmüş Kutularla Depreme Hazırlık’. Bölgesel finale kalanlar, 28 Eylül’de Kaliforniya’da düzenlenecek ödül törenine katılacak Global Finalistler arasında yer almak için yarışacak, dilerim bize de başarı haberlerini paylaşmak düşecek.
Böylece ödül vakti de geldi… Samsung Electronics, tüketici odaklı kampanyalara planlı bir şekilde odaklanarak pazarlamada yaratıcılık ve mükemmelliğe sağladığı katkı ile Cannes LIONS Uluslararası Yaratıcılık Festivalinde “Pazarlama Alanında Yılın En Yaratıcı Şirketi” (Creative Marketer of the Year) ödülü de dahil olmak üzere tam 29 ödül kazanmış. HSBC Grubu da dünyanın önde gelen finans yayın gruplarından Euromoney tarafından düzenlenen ‘Mükemmellik Ödülleri 2016’da “Dünyanın En İyi Yatırım Bankası” ve “Kurumsal Şirketler İçin En İyi Banka” olmak üzere iki kategoride ödüllendirilmiş.
Geri sayım haberini geçtiğimiz haftalarda verdiğim Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen “Kamera Elinde Geleceğin Cebinde” Kısa Film Yarışması’nda dereceye giren ilk 10 film belli olmuş. “Bugünü Yaşa, Yarını Hesapla” mottosuyla düzenlenen yarışmaya düzenli para biriktirme, tasarruf etme ve planlı harcama temasına uygun olarak hazırlanan Türkiye’nin her bölgesinden 109 film katılmış. Yerim sınırlı malum, sen iyisi mi detayları www.kameraelindegelecegincebinde.com sitesinden takip et.
Haftaya noktayı bu sıcak yaz günlerine anlam katmasını dilediğim bir proje ile koyuyorum.
Pera Müzesi, uluslararası alanda internetin en kapsamlı web ansiklopedisi Vikipedi ile yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Vikipedi’nin Pera Müzesi ile gerçekleştireceği GLAM projesinde katılımcılar, müzede sergilenen ‘Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar’daki eserler hakkında içerikler hazırlayacak. Yerel bir Vikipedi oluşumu olan Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye (WMTR) ve Pera Müzesi işbirliğinde gerçekleştirilen projede eserlere Vikipedi üzerinden en geniş katkıda bulunan beş yazar da Pera Müzesi tarafından ödüllendirilecek. Yarışmaya katılmak için Vikipedi’ye üye olmak yeterli. Ardından http://bit.ly/2920Gnh linkinde duyurulacak olan projenin sayfası üzerinden belirlenen eserler hakkında içerik oluşturulabilecek. Pera Müzesi, 15 Ağustos tarihine dek Vikipedi kriterlerine göre, “iyi yazılmış, kapsamlı, doğru, tarafsız ve kalıcı” içerikleriyle yarışmaya dâhil olan herkese proje sonunda küçük hediyeler verecek. İçeriklere en geniş katkıda bulunan ilk beş kullanıcıyı ise özel hediyeler bekliyor.
Böylece bu hafta da bu kadar, dilerim sakin bir gündemde buluşuruz,