Fidye yazılımına karşı yeni işbirliği
Ulusal Hollanda Polisi, Europol, Intel Security ve Kaspersky Lab; No More Ransom (Fidyeye Hayır) adlı fidye yazılımına karşı emniyet güçleri ve özel sektörün beraber savaşmaları yolunda yeni bir inisiyatif için güçlerini birleştiriyor. No More Ransom halkı fidye yazılımlarının tehlikeleri konusunda bilgilendirmek ve bilgilerini sibersuçlulara fidye ödemeden geri almalarına yardımcı olmak amacıyla başlatılan online bir portal. Fidye yazılımı, kurbanların bilgisayarlarını kitleyen veya bilgilerini şifreleyen bir kötü amaçlı yazılım türü. Kurbanlardan, zarar görmüş cihaz veya bilgilerini geri alabilmeleri için fidye ödemelerini ister. Fidye yazılımı Avrupa emniyet güçleri için büyük bir tehdi konumunda. Avrupa Birliği üyelerinin 3’te 2’si bu kötü amaçlı yazılım konusunda soruşturma yürütüyor. Hedef genelde bireysel kullanıcıların cihazları olsada kurumsal ağlar da bundan zarar görmekte, hatta hükümet ağları da bu kötü amaçlı yazılımdan etkilenenler arasına katılabilmekte. Kurban sayısında ise panik yaratan bir artış görülüyor. Kaspersky Lab’e göre şifreli fidye yazılımlarından etkilenen kullanıcı sayısı yüzde 550 oranında arttı. 2014-2015’te 131.000 kişi bu tür kötü amaçlı yazılımdan etkilenmişken sayı 2015-2016’da 718.00’e yükseldi.
Nomoreransom.org online portalının amacı fidye yazılımı kurbanlarına faydalı bir çevrimiçi kaynak sunmak. Kullanıcılar bu portaldan fidye yazılımının ne olduğu, nasıl çalıştığı, ve en önemlisi de kendilerini bu yazılımdan nasıl korumaları gerektiği konularında bilgi bulabilecekler. Farkındalık bu durumda büyük önem arz ediyor. Günümüzde var olan tüm kötü amaçlı yazılım türlerini kapsayacak hiçbir şifre çözme aracı bulunmuyor. Eğer bu yazılımdan zarar görürseniz muhtemelen bilgilerinizi sonsuza dek kaybetmiş olacaksınız Basit güvenlik ipuçlarını takip edip bilinçli bir internet kullanımı sergilemeniz bu yazılımdan kötü bir şekilde etkilenmenizi daha en başta engellemenize yardımcı olacak.
Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi Güvenlik Araştırmacısı Jornt van der Wiel ise: “Günümüzde şifreli fidye yazılımlarındaki en büyük problem, kullanıcıların değerli bilgileri şifrelendiğinde onları geri alabilmek için suçlulara para ödemeye hemen hazır olmalarıdır. Bu gizli/yeraltı ekonomiye koz verir. Sonuç olarak sayısı gittikçe artan yeni oyuncular ve saldırılarla karşılaşmaktayız. Bu durumu ancak fidye yazılımına karşı birlikte savaşırsak değiştirebiliriz. Projenin genişleyeceğini düşünüyoruz. Yakın zamanda diğer ülkeler ve bölgelerden de daha fazla emniyet güçleri ve şirketlerin fidye yazılımına karşı bizimle işbirliği yapacaktır,” yorumunda bulundu.