Daha az enerji tüketen ürünler revaçta
“BT çözümlerinde çevre faktörü son kullanıcıya daha az enerji tüketen, maliyetleri düşüren, daha etkili olarak soğutulan, daha az kağıt ve mürekkep harcayan ekonomik bilgisayar ve çevre birimleri olarak yansıyor” diyen HP Türkiye ve Orta Doğu Çevre Yöneticisi Hande Baloğlu, şöyle devam etti:
“Elbette son otuz yılda gelişen çevrecilik akımları çerçevesinde kullanıcıların da çevre bilinci gelişti ve edinme maliyeti biraz daha yüksek olmakla birlikte kendini kısa sürede amorti eden çevre dostu ürünleri tercih edenlerin sayısı arttı. Ancak, kullanıcılar için temel faktör uzak gelecekte de fiyat ekonomisi olacaktır. Dolayısıyla şirketlerin çevre dostu ürün ve hizmetler geliştirmenin yanı sıra, devletin teşvik programlarıyla bunları kullanıcıya ekonomik paketler halinde ulaştırabilmesi çok önemli.”
Lexmark Türkiye Genel Müdürü Sinan Emon ise bu konuda şunları söyledi:
“Toplumumuzda eğitim ve bilinç seviyesi giderek arttıkça, çevre ile ilgili uyarılar daha dikkate alınmakta ve çevre konusu da zihnimizde yer etmektedir. Buna rağmen gerçekten toplum içinde çevre bilincinin toplum yararına olduğu konusunda hala bir konsensus oluşmamıştır.”
“Son yıllarda çevre bilincinin artmasına paralel olarak, tüketicilerin önemli bir bölümü, satın aldıkları ürünlerde çevreci özellikler olup olmadığını sorguluyor” diyen Nokia Türkiye Genel Müdürü Conor Pierce, sözlerine şöyle son verdi:
“Bu konuda Nokia’nın gösterdiği özen çevre bilincine sahip tüketiciler açısından da olumlu olarak değerlendiriliyor. Bir milyar insandan fazla kişiden oluşan bir kullanıcı kitlemiz var ve bu da bize insanlar üzerinde kendi hareketlerimizin bile ötesinde bir etki yaratma olanağı tanıyor. İşte bu sebepten ötürü insanlara daha bilinçli seçimler yapmaları için çevre dostu cihazlar ve çözümler sunuyoruz.”
Samsung Electronics Türkiye IT Satış ve Pazarlama Müdürü Barış Kestep, bu konuda şunları söyledi:
“Artık tüketiciler teknoloji konusunda olduğu kadar çevre konusunda da çok bilinçli. Aldıkları ürünlerin kaliteli olmasının yanı sıra çevre dostu olmasına da önem veriyorlar. Eğer aynı kalitede iki ürün sunuyorsanız, tüketiciler mutlaka çevre dostu olanını tercih ediyorlar.”
“Genel olarak, bakıldığı zaman kullanıcılarda teknoloji tüketicilerinde biraz daha belirgin bir hassasiyet gözlenebilse de, henüz kimse tercihlerinde belirgin bir çevre duyarlılığı sergilemiyor” diyen Software AG Türkiye Genel Müdürü Yüce Erim, “Ofislerde veya evlerde akşamları açık bırakılan bilgisayarların çevreye verdiği zararın ortadan kaldırılması için her bilgisayar kullanıcısının yılda 2 ağaç dikmesi ve sadece bu ilave enerji ihtiyacına karşılık senede 10 ton su tasarrufu yapması gerektiği düşünüldüğünde bile dramatik tablolar karşımıza çıkmaktadır” dedi.
ZyXEL Türkiye, Tüketici Elektroniği ve Kablosuz Ürünler Ürün Müdürü Şamil Doğan ise sözlerini şöyle bitirdi: “Yine kendi deneyimlerimizden örnek vermem gerekirse, yüzde 10 daha fazla maliyetle ürettiğimiz ürünlere bu maliyeti yansıtmamamıza rağmen, çevreye duyarlı insanlar sayesinde satışlarımızın artması nedeniyle karlılığımızı sürdürebildik. Dolayısıyla kullanıcıların artık çok daha bilinçli tercihler yaptığını ve çevreci ürünlerin artık bir tercih sebebi olduğunu söylememiz mümkün.”
Çevreye olan duyarlılığın son yıllarda hızlı biçimde arttığını belirten Lenovo Türkiye Satış Müdürü Talip Yılmaz, “Lenovo, hem çevreye olan duyarlılığını kanıtlamak hem de tüketicilerinin bu yöndeki taleplerini karşılamak amacıyla çevreye duyarlı üretim teknolojileri kullanılmaktadır. Çevre dostu ürünlere talep artarken, evdeki ve ofisteki enerji tüketimini azaltmaya yardımcı olmak için, tüm kriterleri kapsayan Energy Star belgeli ThinkCentre A ve M serisi masaüstü bilgisayarları ve ThinkPad Edge serisi ile ThinkPad R, SL, T ve W serisi dizüstü bilgisayarları öneriyoruz. Bu amaçla tüketicilerin Lenovo ürünlerinin çevre dostu özellikleri hakkında bilgilendirilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır” şeklinde konuştu.
Bilinçlenme ve planlamanın bu noktada en önemli kavramlar olarak ortaya çıktığını belirten Symantec Kıdemli Teknoloji Danışmanı Özgür Mermerci, “Gerek bireyler gerekse kurumlar, artık sağlığın korunmasının hastalandıktan sonra tedavi edilmesinden çok daha kolay olduğunu anlamış durumdalar. Elbette kurumsal açıdan baktığımızda ortaya bir başka kavram daha çıkıyor: Bu da az enerji tüketimi ve bunun getireceği maliyet azaltımı. Maliyetin düşmesinin sadece enerji azaltımı ile olmadığını, uç kullanıcılardan, bilgiişlem merkezlerindeki sistemlere kadar, etkin kullanımın hem insan sağlığını koruduğunu hem de kurum maliyetlerini ciddi anlamda düşürdüğünü biliyoruz” dedi.