Akıllı akü yönetimi, kullanılabilirliği de artırıyor
Kesintisiz güç kaynakları, farklı teknolojilerle akıllı hale geliyor. Böylece şebeke hatlarında problem çıkması durumunda, akü kendisine bağlı yüklerin tamamını besleyeceğinden, kullanıcılar sistem yeni iken aküye yüzde 100 güvenebiliyorlar. Şebeke düşüşleri veya besleme gerilimi kesintileri işlemlerde kesintilere, hatta duruşlara sebep olabilir. Phoenix Contact Türkiye Endüstriyel Elektronik Ürün Grubu Yönetmeni Kerem Kökel’in verdiği bilgilere göre bu tip bir sorunu gidermek ve kesintileri en aza indirmek amacıyla, kesintisiz güç kaynakları kullanılabilir. Böyle bir çözümde üç işlev birimi olur: Güç kaynağı, elektronik geçiş ünitesi ve enerji depolama aygıtı. Güç kaynağı; primer gerilim mevcut olduğu sürece yüklere güç sağlar. Şebeke geriliminde kesinti olursa, elektronik geçiş birimi müdahale eder ve bağlı yüklerin sürekli olarak beslenmesi için enerji depolama aygıtı sorunsuzca devreye alır.
Ne yazık ki deneyimler, her zaman akü değişiminin sorunların oluşumunu önlemediğini göstermiştir. Bunun sebebi, piyasada şu anda bulunan tüm çözümlerde bilinmeyen bir unsurun, yani akünün varlığı. Çünkü aşağıdaki sorular, geleneksel KGK çözümleri kullanılarak cevaplanamaz:
• Akü tamamen şarj edilmiş durumda mı?
• Eğer değilse; giriş gerilimi kesildiğinde akü bağlı yükleri ne kadar uzun süre destekleyebilecek?
• Akü halihazırda oldukça eski mi ya da yüksek ortam sıcaklıklarının bir sonucu olarak önemli ölçüde eskidi mi? Hala yeterli enerji sağlayabilir mi?
IQ teknolojisi hakkında bilgi veren Kerem Kökel, şunları kaydetti: “Akıllı Quint UPS-IQ güç kaynağı; ilgili akü durumlarının hepsini belirler. Böylece her zaman için kararlı besleme ve optimal akü kullanımı için gerekli ortam sağlanır. Akıllı batarya yönetimi, bağlı akünün gerçek şarj durumunu bilir ve bu verilere dayanarak kalan tampon zamanını hesaplar. Böylece yük besleme kesintileri ve endüstriyel PC’lerin zamansız çalışması tamamen önlenir.
Akünün kalan ömrü bilinip, servis dönemleri planlanabilir. Akü optimum zamanda değiştirilirse, erken akü değişimi veya akü yetmezliğinden kaynaklanan maliyetler önlenebilir. Özellikle geniş bir alana dağılmış olan uygulamalarda, bir akünün güvenilir bir şekilde 2 yıl ya da sadece 2 ay için çalışmaya devam edip etmeyeceğini bilmek önemlidir. Örneğin, rüzgar türbini sistemlerinde, kule içindeki acil aydınlatma sistemleri için sağlanan elektrik, akü ile beslenir. Bir sorun oluşursa, teknisyen güvenle motorun bulunduğu yere erişebilir. Enerji depolama aygıtlarının değiştirilmesi yüksek maliyetlere sebep olur. Burada, akünün gerçek beklenen ömrünün iletilmesi sayesinde gereksiz servis ve malzeme maliyetleri önlenebilir.”