Maliyeti azaltan hizmetler Anadolu’da yaygınlaşacak
Bilgitaş, maliyet avantajı sağlayan baskı çözümlerini Anadolu’da yaygınlaştıracak.Maliyet kavramının her geçen gün daha kritik hale gelmesiyle baskı maliyetlerini azaltan çözümler yaygınlaşıyor. Kyocera Mita yeni mali yılı başında küresel boyutta doküman hizmetleri yönetimi servisini sunmaya başladı. Markanın ürünlerini Türkiye pazarına sunan Bilgitaş, bu yönde çözümlerini Anadolu çapında yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Sundukları çözümlere değinen Bilgitaş İş Geliştirme Yöneticisi Türkay Terzigil, bu çözümlerin başında sayfa başı maliyet anlaşmasının geldiğini söyledi. Bu tip çözümlerin kullanıcıları birtakım finansal yüklerden kurtardığını belirten Terzigil, “Sayfa başı anlaşma yapıldığında makineleri almak zorunda kalmıyorlar. Ayrıca toneri ve servisi satın almak zorunda değiller. Bu zaten sistemin bir parçası olarak geliyor. Ay sonunda ne kadar baskı yapıldığı raporlanıyor ve buna göre ücretlendirme yapılıyor” dedi.
Kyocera’nın hizmetine değinen Terzigil, şunları söyledi: “Şirketlerle yaptığımız çalışmalarda dikkatimizi çeken noktalardan biri kimsenin baskı altyapısına çok hakim olmaması. Bu hizmet kapsamında öncelikle bir analiz çalışması yapıyoruz. Müşterilerimizin mevcut durumlarını ortaya koyuyoruz. Müşterilerimize bu şekilde bir rapor hazırlıyoruz ve kendi önerimizi sunuyoruz. Bu sadece büyük illerde olan bir uygulama değil; Türkiye’nin her yerinde yaygın bayi ağımızla bu çalışmayı gerçekleştirebiliyoruz. Bu tarz çalışmalarla müşterilerimiz yüzde 30’a varan maliyet avantajları elde edebiliyorlar.”
Türkiye örnek ülke
Kyocera Mita yeni başlatmış gibi görünse de Bilgitaş, bu hizmeti 2000’li yılların başından beri sunuyor. Bu anlamda Bilgitaş’ın Türkiye’deki çalışmalarıyla küresele örnek olduğunu söylersek çok yanılmayız. Bunun dünyada gelişen bir eğilim olduğunu belirten Terzigil, “Bütün büyük markalar bu programa doğru yöneliyor. Sayfa başı anlaşma ya da yönetilebilir hizmetler daha fazla öne çıkıyor. Ama biz 2000’li yılların başından beri Bilgitaş olarak bu hizmeti veriyorduk. Kyocera Mita’nın amacı bu hizmeti tüm dünyaya yaymak. Tabii burada da farklı ülkelerden başarılı örnekleri de kullanıyorlar. Türkiye de Kyocera için Avrupa en iyi örneklerden bir tanesi.”
Terzigil, bu hizmetin şirketlerin bilgiişlem personeline de avantajlar sağladığını kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir şirketin BT personeli satın alma olduğu zaman kendi bilgi ve tecrübesiyle ürünlere müdahale ediyor. Bu da uzun bir süreç. Bu hizmetle bu durum da ortadan kalkıyor. Bu anlaşma kapsamında, ürünler yerinde servis garantili oluyor. Bilgitaş sorunu önce uzaktan; gerekirse yerinde servis ile çözüyor. İşin bir de finans boyutu söz konusu. Bu hizmette ödemeyi de taksitlendirerek yapıyorsunuz. Kullandıkça ödüyorsunuz. Bu analiz yapıldığı için şirketler ne zaman ne kadar baskı yaptıklarını görebiliyorlar. Bu sayede baskı maliyetlerini kontrol edebiliyorlar. Bunu yazılımla da destekliyoruz. İsteyen şirketlere dokümantasyon takip yazılımları da kuruyoruz. Bu yazılımı kuran şirketlerde kim, neyi, ne zaman bastı sorularının yanıtlarını raporlayabiliyoruz. Dolayısıyla biz teknik servis, donanım, yazılım ve finansmandan oluşan bu paketle şirketlere hizmet sunuyoruz. Bu bir dışkaynak kullanım hizmeti aslında. Bu gerek Türkiye’de gerekse dünyada hızla gelişen bir konu.”
2008 cirosunu geçeceğiz
2009 yılını 20 milyon avro ile tamamlayan Bilgitaş, 2008 yılında ise 22 milyon avro ciro kaydetti. Şirket 2010 yılında hedeflenen ise 2008 yılı cirosunu yakalamak ve hatta geçmek. İlk altı aya bakıldığında 2008 yılını yüzde 15 geçtiklerini belirten Terzigil, “2010 ve 2011’de en büyük hedefimiz gelişmekte olan renkli fotokopi pazarından maksimum faydayı elde edebilmek” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Son dönemde sadece yazılım ya da donanımdan öte hizmet ön plana çıkmaya başladı. Terzigil’e göre bu, ekonomik krizlerin kullanıcıları bilinçlendirmesinden kaynaklanıyor. Kullanıcıların maliyetlerini azaltarak daha verimli çalışmanın yollarını aradığını belirten Terzigil, Bilgitaş olarak bu yönde hizmetlerini şekillendirdiklerini kaydetti. Terzigil, “Gelişen BT yapılarıyla aksi beklense de baskı azalmıyor. Artıyor. Artarken de insanlar bundan daha fazla tasarruf etmenin yollarını arıyor. Gördüğümüz kadarıyla orta ve büyük ölçekli şirketler bu tür hizmetleri daha fazla tercih eder hale geldi. Bizim hedeflerimizden bir tanesi bunu Anadolu’da yaygınlaştırmak. 81 ilde satış ve servis sunmak gibi bir hedefimiz var. Bunu yapabildiğimiz takdirde Türkiye’nin her yerinde çözüm sunar hale geleceğiz” dedi.