Sektöre ayna tutuyoruz!
Bilişim 500 araştırması; 2015 yılı verileri ile bilgi ve iletişim sektörünün ‘en’lerini bir kez daha ortaya koyarken, bu yönüyle kamu ve özel sektör, STK'lar, yerli ve yabancı yatırımcılar için yegane rehber olma misyonunu devam ettirdi. Bu hafta söz sırası, 2015 yılı başarıları ile kategorisinde liderliği göğüsleyen bilişim ve iletişim şirketlerinde.
Bilişim 500 araştırması 2015 yılı verileri ile bilgi ve iletişim sektörünün ‘en’lerini bir kez daha ortaya koyan yegane çalışma oldu. Sektörün kendini ve pazarını daha objektif bir gözle görmesi, sektörel eğilimleri takip gibi avantajlar sektör şirketlerinin her zamanki gibi faydası oldu. Kamu sektörü ise hükümet üyeleri ve kurumların yetkili isimlerinin de yıllardır dikkat çektiği gibi, yine verimli, güncel ve objektif biçimde hazırlanmış çalışmaya kavuştu. Zorlu bir yıldı, ama 2015 yılında elde edilen sonuçlar her şeye rağmen bilişim ve iletişim sektörünün duraksamak istemediğini ortaya koydu. Bu yönüyle sektör, kamu ve toplumsal gelişim için etkisini net biçimde gösterdi.
Her yıl kendini daha da aşan bir araştırma hayat buluyor. Farklı teknolojik eğilimler kadar, sektör şirketlerinin ürün ve çözümlerini gün be gün çeşitlendirmeleri, farklı kategori başlıklarını da beraberinde getiriyor. Ancak, 17’inci yılın sonunda gerek sektörün daha da gelişmesi gerekse Bilişim 500 araştırmasının daha da verimli olması için hala yapılması gerekenler var. Bunların büyük bölümüne Bilişim 500 açılış töreninde BThaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe de dikkat çekmişti, ama Bilişim 500 sıralamasında kategorilerinde ilk sırayı alan şirketlerin yorum ve beklentilerini okumadan önce, 2016 yılı araştırması için neler gerektiğine bir kez daha baksak hiç de fena olmaz:
- Bilişim 500 araştırması, her yıl sektörün beklentileri ışığında yeni ve farklı kategorilerle zenginleşiyor, dinamik yapısını ortaya koyduğu gibi, sektörün de isteklerine yanıt veriyor.
- Bilgi ve iletişim sektörlerinin bir bütün içinde uyumlu işlerliğini temel alan bu yılın teması ‘Bilişim 500’ün dişlileri’ aslında her zaman takip edilmesi gereken bir motto. Yurtdışındaki sektörel işbirliği eğiliminden imrenerek bahsetmek yerine, bunun Türkiye’de de oluşmasının önünde aslında hiçbir engel yok.
- 2015 yılı verilerini paylaşarak Bilişim 500 araştırmasında yerini alan şirket sayısı yıllar içindeki artış trendini devam ettirdi ve 2 binlere yaklaştı. Ama bunun yeterli olmadığı da herkesin malumu. Sektör şirketlerinin bilgi paylaşımını bir zorluk veya problem olarak görmek yerine, bu konuda daha istekli olmaları hem sektörün genel çerçevesini çizmek hem de kurumsal fırsatları kovalamak adına önemli bir fırsat. Bilişim 500’ün bu yolda tek kapsamlı ve uçtan uca araştırma olduğunu da göz önüne alınca, dileğimiz 2016 yılı araştırmasında daha çok şirketin bilgilerini paylaşma isteği göstermesi.
- Konuşmasında Murat Göçe’nin de dikkat çektiği gibi, her yıl yenilenen kategorilerle dinamik yapısını ortaya koyan Bilişim 500 araştırmasına, her yıl yeni kategori talepleri de geliyor. Ancak, biraz durup düşünelim: Yeterli şirketin olmadığı bir başlıkta kategori açmak ne kadar anlamlı olabilir?
- Kârlılığı değil, geçen yılın cirosunu baz alan araştırma, kamuya, yerli ve yabancı yatırımcılara güvenli bir kaynak sunuyor. Bu yönüyle rakipsizliğini her yıl taçlandırıyor.