En büyük kentler, kadın girişimcileri ile var
Dell, Global Girişimcilik Zirvesi’nde, 2016 Kadın Girişimci Kentler Endeksi’nin (We Cities) sonuçlarını açıkladı. Kentlerin kadın girişimcilerce kurulan şirketleri teşvik etme becerilerini ele alan cinsiyet bazlı tek küresel endeks olan, yüksek potansiyele sahip kadın girişimcileri teşvik eden dünyanın ilk 25 kentini ortaya koyan araştırmada İstanbul da listeye 25’inci sıradan girdi. Sıralamada ilk üç şehir ise New York, Bay Area ve Londra olarak sıralanıyor.
Söz konusu 25 kente ilişkin bulgular, 27-28 Haziran’da “Geleceğe Hazır Dünya için Yenilik Yap” ana temasıyla 7’inci kez düzenlenen, küresel bazda önde gelen 200 kadın girişimciyi, iş dünyası liderlerini ve Dell iş ortaklarını bir araya getiren Dell Kadın Girişimci Ağı Zirvesi’nde (Women’s Entrepreneur Network Summit- DWEN) ele alındı. Araştırmayı değerlendiren Dell Türkiye Ülke Müdürü Didem Duru’ya göre, kadın girişimcilerin yarattığı inovasyon ve istihdam, sağlıklı bir küresel ekonomi için hayati önemde. Daha önce DWEN etkinliğinin 4’üncüsünü İstanbul’da gerçekleştirdiklerini hatırlatan Didem Duru, “Şimdi İstanbul’un da kadın girişimcileri destekleyen ilk 25 kent arasında yer alması, bize gurur verdi. Türkiye’nin tüm şehirlerinde benzer gelişmeleri görmeyi arzu ediyoruz” yorumunu yaptı. Duru, şu detayları paylaştı:
“Kuluçka ve iş geliştirme merkezleri, yatırımı destekleyen, hızlandıran oluşumlar ve mentorluk sisteminin giderek yaygınlaştığı İstanbul’da, kadın girişimcilerin sayısının arttığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Araştırma gösteriyor ki; dünyadaki bazı kentler ve ülkeler, kadınlar tarafından kurulan girişimleri desteklemede diğerlerinden çok daha fazlasını yapıyor. Bu endeks, kamu ve kent lideri ile iletişimi farkındalıktan öteye taşıyarak, aksiyon alma ve büyük bir ekonomik etki yaratacak kadın girişimcileri güçlendirme konusunda ışık tutuyor.”
Araştırma, Harvard Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi’nden Dr. David Ricketts’in başkanlığında gerçekleştirilen 2016 Dell Kadın Girişimci Ağı (DWEN) Araştırma Sempozyumu sırasında başladı. Araştırma sempozyumu, söz konusu model için fikir geliştirmek üzere 40 küresel fikir lideri ile kadın girişimcileri, akademisyenleri ve medyayı bir araya getirdi. Sempozyum sonunda elde edilen önemli bir veriye göre, sermayeye erişim, kadın girişimcilerin karşı karşıya geldiği öncelikli sorun olmaya devam ediyor. Elde edilen bir diğer sonuca göre ise iş geliştirme merkezleri, yatırıma hız veren modeller ve mentorlar ile sağlam ekosistemler yaratmak, girişimciler için de büyük bir fark yaratıyor. Yani bütün mesele sağlam bir ağ kurmakta saklı. Öte yandan, kültürel normlar ve bunların siyasi göstergeleri de kadın girişimciler için sorunlar yaratabiliyor.