GÜNEY KORE’DE ENDÜSTRİ 4.0 KAYGISI
Ocak ayında, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Endüstri 4.0 temalı toplantısı için İsviçre bankası UBS bir rapor hazırlamıştı. Bu raporda, WEF’in Küresel Rekabet Gücü Raporu’nda verilen değerler kullanılarak, her ülkeye Endüstri 4.0’a ne kadar hazır olduğunu belirten bir not hesaplanmış ve bu nota göre ülkeler sıralanmıştı. Güney Kore’nin 25. sırada yer alması ülkede endişe yaratmıştı.
Mart ayında, dünyada en kompleks oyun olarak bilinen Go’da, Kore’li dünya şampiyonu Lee Se-dol’un, Google’ın yapay zeka yazılımı AlphaGo karşısında yenik düşmesi, toplumda yeni endişeler yarattı. Güney Kore, otomobilden dijital teknolojilere kadar güçlü bir imalat sektörüne sahip. Eğitimde, Ar-Ge’de ve inovasyonda dünyada önde gelen ülkeler arasında. Tüm bunlara karşın, yapay zeka gibi konularda ABD karşısında yetersiz kalıyor ve hızla teknolojik olarak güçlenen Çin rekabeti ile zorlanıyordu. Küresel rekabet gücünü devam ettirebilmesi için yeni bir strateji ihtiyacındaydı.
Geçtiğimiz ay iki önemli gelişme oldu. Birincisi, hükümet, yapay zeka, akıllı kentler, sürücüsüz araba teknolojilerini de içeren 9 alanda, 10 yıl içerisinde 2 milyar dolar harcayacağını açıkladı. On yıl sonunda, yapay zeka konusunda uzmanlaşmış 1000 şirket ve 12,000 profesyonel hedefini ortaya koydu.
İkincisi, teknoloji devleri ve BT firmaları yapay zeka konusunda el ele vererek, AlphaGo’nun Güney Kore versiyonunu geliştirme misyonunu benimsediklerini açıkladılar. Samsung, Hyundai ve SK Telekom’u da içeren 7 dev kuruluşun her biri yaklaşık 300 milyon dolar koyarak, devletin de destek vereceği Yapay Zeka Araştırma Enstitüsü’nü kurdular.
Endüstri 4.0 için yapay zeka ile robotların evlenmesi gerektiği görüşünün egemen olduğu Güney Kore’nin yeni stratejisinin ayrıntıları incelenmeye değer.
Not: Birinci paragrafta sözü edilen UBS raporunda verilen Endüstri 4.0’a hazır olma sıralamasında, Türkiye 39. sırada. Yunanistan, Macaristan, Rusya, Kazakistan, Polonya bizim üstümüzde.