İran ile bilişim fırsatları
İran'da, Yazılımcılar ve Teknoloji İhracatçılar Birliği (Iran's Union of Software Exporters' – “U.I.S.E” ) tarafından bu yıl ilk kez düzenlen, İran’dan ve dünyadan bilişim şirketleri ve yatırımcıların bir araya gelmesi ile gerçekleşen konferans, “ICT Investment and Business opportunities in Iran” adı altında gerçekleştirildi.
Tanyer Vakili
12 ülkeden 19 şirketin katıldığı, Gitex ve CeBIT temsilcilerinin hazır bulunduğu üç günlük konferansta, U.I.S.E Başkanı sayın ” Mohammad Reza Talaee “nin açılışını yaptığı ve “Iran in MENA and Region's IT” başlığı altında sunduğu konuşmada, kalkan ambargo ile birlikte İran’ın bölgede bir teknoloji gücü olabileceğini söyledi. Bu kapsamda, İran’daki bilişim firmalarının, komşu ülkelerdeki firmalar ile rekabet haline girmektense, ortak çalışma, ortak projeler ve karşılıklı güven ile, bölgesel firmaların küresel şirketlerle daha sağlam şekilde rekabet edebileceğinin altını çizdi. İran’ın 80 milyonluk bir pazar olduğunu ve tek başına Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya’nın 400 milyonluk nüfusunun beşte biri olduğunu söyledi. Son olarak, yabancı şirketlerin İran’da yatırım yapmasını, bütün bölgede satış yapabilmesini ön görerek yapması gerektiğini ekledi.
Konferansta, İran ICT Başkanı Yardımcısı Amir Hussein Devanin de bir konuşma yaptı. Başkan yardımcısı, İran’ın 5 milyon dolarlık yatırım ile tamamı bilişim teknolojileri ve bilişimle donanmış bir elektronik şehir düzenlemeye çalıştığını, ayrıca ülkedeki 35 teknoparkın ortaklaşa faaliyet gösterebileceği bir IOT teknopark inşaatının, Tahran’ın 40 km batısındaki Karaj şehrinde başladığını söyledi.
İran Meclisi’nin İslami Araştırma Merkezi’nin Başkanı Dr.Kazem Jalali, artık elektronik ticaretin normal ticaretin yerine alması gerektiğini ve İran‘ın bu konuda öncü ülkelerden biri olduğunu söyledi. 13 sene önce yasalaşan elektronik ticaret yasası’nın 2002 yılında yürürlüğe girdiğini, ve bankalar dahil, bu konuda İran’ın güçlü bir altyapısı olduğunu ve e-ticaret hacmini yükseltmek için yerli ve yabancı şirketlerin yatırıma açık altın fırsatlar olduğunu altını çizdi.
Kazemi, İran da e-sağlığın da en az e-ticaret kadar cazip bir yatırım fırsatı olduğunu söyleyip, İran devletinin elektronik sağlık dosyalarını hayata geçirmek adına yoğun şekilde çalıştığını söyledi. Bu konuda dünyadaki her ülkenin yaşadığı çelişkiler olduğunu ve bir vatandaşın sağlık geçmişini, tedavi şartlar ve sürecini, kişisel bilgilerini ve hususi verilerinin koruma altına alıp, sağlık önlemlerini, sağlık tedavi süresince, acil durumlar ve sağlık araştırmaları durumlarında yasal olarak kullanabileceğini ekledi.
Konferansta ayrıca, Kültür Bakanı Fahimi, İran Yatırımcılar ve Sermaye Dernek Başkanı Dr Mosevian, Dijital Media ve ICT Dernek Başkanı Young B. Choi, Güney Kore ICT Araştırma ve Geliştirme Merkez Başkan Yardımcısı Martina Lubon, CEBIT yetkililerinden Dr. Vincent Olatuji ve Nijerya ICT Başkanı da birer konuşma yaptılar.
Konferansta ayrıca, İran’da yatırıma hazır olan projelerin listesi, dış yatırımcıların İran’da yatırım yapma adına yasaları, projeler için bütçe hazinesi ve uluslararası fonlardan yararlanma, özelikle de İran’da proje yapmanın ve ucuz ama kaliteli iş gücünden yararlanmanın getirdiği fırsatlardan bahsedildi.
Etkinlikte ayrıca, 80 milyon nüfus sahip İran’da yılda 230 bin mühendisin mezun olduğu belirtildi. Verilen bilgilere göre İran’da 76 milyon kayıtlı cep telefonu sahibi bulunduğu ve bu rakamın yüzde 72’sinin akıllı telefon kullandığı belirtildi.
U.I.S.E yetkilileri, bu birliğin yakın gelecekte, benzer etkinlikleri İran-Türkiye şirketlerinin yakınlaşması için Türkiye’de de organize etmeyi planladığını ve bu konuda ön çalışmalarda faaliyet göstermek isteyen Türkiye’deki firmaların çalışmaya davet edildiğini kaydettiler.