Yeni akıllı binalar, IP tabanlı iletişim platformları üzerinde şekilleniyor
İnşaat sektöründeki son yıllarda yaşanan gelişmeler ile bilgi teknolojileri özellikle altyapı tarafında yapılan çalışmalarda önemli yer tutuyor. Çünkü yeni projelerde ses, veri ve görüntü aktarımı projelendirme esnasında yapılan en önemli başlıklar arasında yer alıyor. Yeni yapılan projelerde inşaat şirketleri bu üç konuyu mutlaka değerlendirerek projenin planlama aşamasında ele alıyor ve anahtar teslimi olarak bitiriyor. Çünkü artık binayı kullanacak şirket veya kişiler, BT altyapısı tamamlanmış projeleri istiyor. Yeni nesil yapılar verilerin toplanması, iletilmesi, yönetilmesi için ortak bir platform sunan IP tabanlı yapılar üzerinde inşa ediliyor.
Tüm akıllı bina çözümleri tek bir çatıda birleşiyor
Akıllı binalar konusunda öne çıkan hizmetleri de bina güvenliği, ses-veri-görüntü iletişimi, aydınlatma, havalandırma, asansör sistemleri, sesli anons sistemleri, yangın alarmı, otopark sistemleri olarak sıralayan HPN (HP Networking) Ülke Müdürü Sami Arbak’a göre akıllı bina kavramı ile birlikte tüm bu çözümler ortak bir altyapıda IP üzerinde birleşiyor. Yapılardaki en büyük değişimin de bu noktada başladığını belirten Arbak: “Tek bir noktadan tüm sistemlerin izlenebilmesi ve yönetilebilmesi, iyi bir planlama ve yönetim ile bina içi enerji tüketiminin minimuma çekilmesi ile hem işletme maliyetlerinin azaltılması hem de doğal kaynakların korunması, güvenliğin maksimum düzeyde sağlanması, ileride ihtiyaç duyulacak teknolojik çözümlere açık bir altyapıya sahip olunması ve bu yapılacak yatırımların minimum maliyetle gerçekleştirilmesi. Örnek vermek gerekirse, alışveriş merkezlerinde kablosuz iletişimin pazarlama faaliyetlerinde kullanılması. Ses-veri-görüntü hizmetlerinin birleşik bir biçimde daire içlerine kadar verilmesi ve her odada tüm bu hizmetlerin tek altyapıdan sunulabilmesi. Özellikle son yıllardaki Video On Demand denilen, izlediğin kadar öde sistemlerinin yaygınlaşması ile esnek eğlence altyapısının kurulması. Aydınlatma ve havalandırma sistemlerindeki kullanım ve ihtiyacın proaktif belirlenerek buradaki maliyetlerin minimuma çekilmesi.”
HPN (HP Networking) Ülke Müdürü Sami Arbak’a göre inşaat sektörü için yeni yapılarda bilgi teknolojileri kullanımında öncelikli alan altyapı kurulması. Bu konuda temel ihtiyaçların ses, veri ve görüntü iletişimi, güvenlik ve bina otomasyonu olarak sıralandığını belirten Arbak, buradaki en önemli noktanın da tüm bu ihtiyaçların birleşik bir yapıda sunulması olduğunun altını çiziyor. Tüm bu verilerin toplanması, iletilmesi, yönetilmesi için ortak bir platforma ihtiyaç olduğunu dile getiren ve bu noktada da çözümün IP tabanlı yapılar olduğunu vurgulayan Arbak, “Bu konu gündeme geldiğinde de kablolama ve aktif çözümlerin tümleşik bir şekilde ve tek merkezden yönetilebilecek yapıda tasarlanması çok önem kazanıyor. Havaalanı gibi çözümlerde özellikle güvenlik ve havaalanı içerisindeki farklı kullanım ihtiyaçlarının ve uçuş güvenliği ile ilgili yapıların çok iyi tasarlanması gerekiyor. Bir alışveriş merkezi tasarlanırken, mağazaların bir biri arasında olası iletişimi , dışarı ile iletişim, ‘Digital Signage’ diye adlandırılan dijital yayın konusunun tasarlanması ve bunların altyapısının geleceğe yönelik tasarlanması gerekiyor. Bunların binanın yapım aşamasında iyi tasarlanmaması daha sonra yapılacak iyileştirmelerde çok yüksek maaliyetleri karşımıza çıkartabiliyor. Bir alışveriş merkezindeki otopark’ın doluluğu ve güvenliği bile IP üzerinden tek bir merkezden yönetilebiliyor. Dolayısı ile burada yapılan bir planlama hatası projenin gecikmesine, maliyetlerin artmasına ve hatta arzu edilen servislerin verilememesine kadar gidebiliyor” diye konuştu.