Her başlıkta yaratıcılık, kazandırır
Güz günlerinden merhaba,
Yeni haftaya, geçen mektuplarımdan birinde bahsettiğim, senin pek sevdiğin 1010! ve Merged! oyunlarının geliştiricisi Gram Games ile başlıyorum. Çünkü Gram Games’in yeni oyunu Six!, dünya genelinde sadece 4 günde 1 milyon kişi tarafından indirilerek büyük bir başarıya imza attı. Oyunun en çok indirildiği ülkelerin başında ise Amerika, İngiltere, Kanada, Danimarka ve Fransa geliyor. Ayrıca Six!, 13 ülkenin AppStore’unda, tüm kategorilerde ilk 5’e girmiş durumda. Oynuyorsak bir bildiğimiz var sonuçta…
Türkiye’nin yaratıcılık ekosisteminden yoluma devam ediyorum. Yine geçen hafta ilk adımlarını seninle paylaştığım Vodafone Akıllı Köy’de sıra… Türkiye’deki 38 bin köy ve kırsal yerleşkeye model oluşturması hedefiyle Vodafone ve TABİT ortaklığında hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy projesi kapsamında ilk mahsuller alınmış. Aydın’ın Kasaplar Köyü’nde toplam 298 dönüm arazide yaklaşık 23 milyon TL’lik yatırımla kurulacak Vodafone Akıllı Köy’de uygulanan doğa dostu iyi tarım teknolojileriyle sadece 2,5 ayda dönüm başına 10 ton kavun alınarak, kavun üretiminde yüzde 150’lik verimlilik artışı sağlanmış. Tek nokta ve tek üründe elde edilen faydayı, bir de bütünsel olarak hayal etsene…
Her noktada yaratıcılık gurur veriyor ve işte sana bir güzel örnek daha… Malum, dünyanın en önemli kuş göç yollarından biri Türkiye ve ilkbaharla sonbaharda yaşanan elektrik arızalarının önemli bir bölümü de kuşlardan kaynaklanıyor. Özellikle göç güzergâhı üzerinde bulunan Isparta ve Burdur’da söz konusu mevsimlerde meydana gelen orta gerilim arızalarının yaklaşık yüzde 40’nın kuşlardan kaynaklandığını tespit eden Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ), bu amaçla özel yatırımları devreye almış. Öncelikle Isparta ili Atabey İlçesi Kuleönü ve İslamköy Kasabası’nda orta izolatörler yükseltilerek 2 kilometrelik alanda kuşların tellere çarpması önlenmeye çalışılmış. Isparta merkez ilçe, Eğirdir, Keçiborlu ve Yalvaç ilçe bölge sorumluluk alanında yer alan yüksek gerilimli enerji hatlarında yer alan durdurucu direklerine kuşların çarpılmaması için de yalıtım, yani izolasyon yapıldı. Tüm bu yatırımlar da meyvesini çok kısa sürede vermiş ve çalışmaların yapıldığı bölgede göç mevsiminde yaşanan arızalarda yüzde 90’ları bulan azalmalar yaşanmış. AEDAŞ tarafından göçmen kuşlara yönelik yatırımlar arasında ‘yuva’ da yer almış. Bu amaçla ilk etapta 5 adet yuva yapılmış. Hatta kuşların yeni yuvalarını bir türlü kabullenemediği gözlenince, eski yuvasından kokusunun olduğu ağaç parçacıkları yeni yuvalara nakledilmiş ve kuşlar da yeni alanlarını benimsemeye başlamış. Birçok başlıkta elde edilen faydalar net.
Bu arada, Xerox PARC’ın geliştirdiği sıvı alaşımdan çip basan baskı cihazı, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün MIT Technology Review isimli teknoloji portalında, güneş enerjisi panellerinin daha uygun maliyetlere üretilebilmesini sağlayacak Xerox buluşu olarak tanıtılmış. Sözün özü, süper güneş panelleri geliyor.
Ev ortamında da çevreci yenilikler yerini alıyor. Fonksiyonellik, tasarruf ve kullanım kolaylığı sağlayan teknolojik banyoların temsilcisi GROHE’nin ürünleri ile armatürleri tek dokunuşla ve uzaktan kontrol etmek ya da şebeke suyundan soda üretmek bile mümkün. Kablosuz teknolojinin bataryalarla birleşmesi ile hayatımıza giren dijital kumandalar ile hem hayatta kolaylık hem de çevreci etki sağlanabiliyor anlayacağın.
Bu kadar verimlilikten bahsederken, kurumsaldaki adımları es geçmek olmaz. Türkiye genelindeki bin 30 mağazasında büyük dönüşümün ilk adımı için 20 milyon liralık yatırım yapan Turkcell, müşterinin mağazada işlem süresini yüzde 30 azaltmış. Tamamı eğitimden geçen ve tabletle donatılan 5 bin mağaza çalışanının her biri müşterilerin tüm işlemlerini yapabilecek durumda. Dönüşümün ilk adımı müşteri odaklı ve söz konusu yazılım da Türk mühendislerin eseri.
Bu başarılar, ödüllere geçiş zamanının geldiğini de gösteriyor, değil mi? Radore Veri Merkezi, dünyanın önde gelen teknoloji portallarından TMT News tarafından yapılan değerlendirmede “En İyi Veri Merkezi” kategorisinde ödüle layık görülmüş.
The Banker’ın API kategorisinde “Yılın Teknoloji Projesi Ödülü”nü ise dijital uygulama servisleri geliştirme altyapısını online olarak dünyanın her yerinden programcılara açan Akbank kazanmış ve bu yıl The Banker tarafından teknoloji alanında ödüllendirilen tek Türk bankası olmuş. Portal Nisan ayında devreye alındı ve kısa süre içinde 300’den fazla geliştirici buraya kayıt oldu, birçok olumlu geri dönüş ve yaratıcı öneri bankaya ulaştı, Akbank’ın uzman ekibi de genişletildi. Yani banka, girişimciler ve müşteriler için avantajlar sağlandı.
Yine güzel bir ödülde sıra… Koç Grubu’nun bilişim sektöründeki faaliyetlerini Türkiye’nin “Dijital Yaşam Koçu” vizyonuyla yürüten, Apple, Asus gibi markaların Türkiye temsilciliğini katma değerli hizmet anlayışı ile sürdüren Bilkom’un “Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor” (iVisit Anatolia – History Comes to Life in 3D) sosyal sorumluluk projesi, Stevie Awards 2016-Uluslararası İş Ödülleri”nde “Silver Stevie” ile ödüllendirilmiş. Bu yıl 13’üncü kez düzenlenen ve 60 ülkeden 3 bin 800 projenin katıldığı ödüllerde Bilkom’un “Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor” projesini değerlendiren jüri üyeleri; “Tarihi bu şekilde görselleştirerek ziyaretçilere eşsiz bir deneyim yaşatmak müthiş bir fikir!” yorumunu yapmış ve “Entegre Mobil Deneyimi” kategorisinde dünya ikinciliği ödülünü Bilkom’a vermiş. Proje, Anadolu’nun yanı sıra dünyadaki diğer antik mimari harikaları, yerli ve yabancı kültür-tarih gezginlerinin seyrine açıp genç nesillere de 3D olarak tanıtarak kültürel miraslara sahip çıkma amacını taşıyor. Bilkom tarafından iPhone, iPad ve iPod için tasarlanan “iVisit Anatolia”yı https://itunes.apple.com/tr/app/ivisit-anatolia/id663331810?mt=8 adresinden indirebilirsin.
Gördüğün gibi, bu haftanın anafikri her başlıkta yaratıcılık ve noktayı, yaratıcılığın kazandırma gücüyle koyuyorum. Etkinlik ve organizasyonlarda performans sergileyebilecek sanatçıları bir araya getiren online pazar yeri platformu iyisahne.com, ikinci tur yatırım sürecini tamamlamış. Galata İş Melekleri’nin (Galata Business Angels – GBA) liderliğinde EGİAD Melekleri’nin (Egeli Genç İş Adamları Derneği) de katılımıyla iyisahne.com’a yapılan ikinci tur yatırımının sonucunda girişim 5 milyon TL’lik değere ulaşmış. Yaratıcılık, özgünlüğü ile her zaman kazanır ve kazandırır dersem, abartmış olmam sanırım.
Bu hafta da bu kadar olsun, yine keyifli bir gündemle buluşmak dileğiyle,