Huawei, buluta yatırım yapıyor
Huawei, “Bulutu Şekillendirin” temasıyla düzenlediği dünyanın dört bir yanından gelen 20 binin üzerinde katılımcıya ev sahipliği yaptığı Huawei Connect 2016’da bulut stratejilerini duyurdu.
Huawei, bu yıl ilk defa düzenlediği etkinlikle yaklaşık 120 ülkeden 20 binin üzerinde katılımcının yer aldığı ekosistemini 31 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında Şangay’da bulut etrafında topladı. Huawei yöneticilerinin ve çeşitli sektör liderleri konuşmalarında bulut teknolojileri ile ilgili en son trendler, farklı sektörlerde hizmet veren şirketlerin bulut teknolojileri ile nasıl dijital dönüşüm gerçekleştirebilecekleri ve bulut teknolojilerine yapılabilecek katkılar ve buluta dayalı yeni iş modellerinden bahsettiler.
Etkinliğin konuşmacıları arasında Huawei’nin dönüşümlü olarak görev yapan üç CEO’su Ken Hu, Eric Xu ve Guo Ping ile birlikte Intel CEO’su Brian Krzanich, Infosys CEO’su Vishal Sikka, SAP Kıdemli Başkan Yardımcısı Thomas Saueressig ve MIT Araştırmacı Bilim Adamı Andrew McAfee yer aldı.
Üç gün süren Huawei Connect 2016’nın ilk günkü açılış konuşmasını Huawei Dönüşümlü CEO’su Ken Hu gerçekleştirdi. Bulutun desteklediği dijital dönüşümde en önemli ve tercih edilen iş ortağı olmayı hedeflediklerini ve daha akıllı bir dünyaya doğru ilerlerken bunu sağlayacak en önemli teknoloji sağlayıcılarından birisi olduklarını ifade eden Ken Hu sözlerine şöyle devam etti: “Bulut teknolojilerinin etkisi teknolojinin sınırlarını dahi aştı, artık etrafımızdaki her şeyi etkiliyor. Yeni kurulan şirketler bulut teknolojileriyle hayata başlıyorlar. Önümüzdeki yıllarda tüm şirketler işlerini buluta entegre edecekler ve kendilerine en uygun çözümü arayacaklar. Bulut her şeyi değiştiriyor. Bu değişimi biz bir yeniden doğuş olarak tanımlıyoruz. Bulut 2.0 dünyasında bu değişim beraberinde umut da getirecek. Geleceği hep beraber oluşturacağız”.
Huawei’ye göre 2025 yılında kurumsal uygulamaların yüzde 85’i bulut tabanlı olacak ve tüm şirketler asıl işlerini bulutla entegre edecekler. Dünya üzerindeki birbirine bağlı bilgisayarlar çok büyük miktarda veriyi bir araya getirerek bulut üzerinde dijital bir beyin oluşturacak. Bu beyin sürekli gelişecek, yaşlanmayacak ve yüksek hızlı ağlar ve cihazlar kullanılarak insanların kullanımında olacak. Huawei Dönüşümlü CEO’su Eric Xu ise şirketin bulut yaklaşımını “Bulutlaştırma” (Cloudification) olarak tanımladı.
Yaklaşık 18 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirilen etkinliğe Intel, HGST, SAP, Accenture, Infosys, OpenStack ve GSMA gibi önemli oyuncuların da yer aldığı 80’in üzerinde şirket destek verdi. Huawei Connect 2016’nın odağında bulut teknolojilerinin yanında Büyük Veri, Yazılım Tarımlı Ağlar, Her şeyin İnterneti gibi konular da yer aldı. Huawei ayrıca etkinlikte bulut depolama, bulut hizmetleri ve SDN denetleyicileri ile ilgili 8 önemli çözüm duyurusu da gerçekleştirdi. Bu çözümler özellikle kamu, finans, telekom, enerji ve medya gibi çeşitli sektörlerde hizmet veren şirketlerin dönüşümlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.
Dijital dünyada hayatımızı şekillendiren en önemli temel taşlarından biri bilişim sektörü olacak. Sahip olduğumuz cihazlar, herşeyin algılandığı dünyamızda, “duyu organları” rolünü oynayacak. Ağlar her şeyi bağlayacak ve bulut her şeyin arkasında istihbarat ve zeka kaynağı olacak. Cihazlarımız, bilgi otoyolları ve buluttan oluşan üç unsur sinerjetik bir mimari oluşturacak. Gelecek 10 yıl içinde, çok çeşitli kullanım senaryolarına adapte olabilen çeşitli akıllı cihazları göreceğiz. Huawei; cihazları, bilgi otoyolları ve bulut unsurlarını bir arada toplayarak uyumlu hale getirecek teknolojik altyapıyı inşa etmekte oldukça kararlı. Bu nedenle cihazlar, bilgi otoyolları ve bulut teknolojisi, gelecekte Huawei’nin stratejik yatırımlarının odak noktası olmaya devam edecek.
Huawei Enterprise Genel Müdürü Serdar Yokuş, Huawei Connect etkinliğinin bu yıl Türkiye’den katılan katılımcıların beğenisini kazandığını ve Türkiye’nin bulut alanında dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye, bu teknolojileri sonradan kullanmaya başlayan bir ülke olarak daha yeni teknolojileri kullanma imkanına kavuşacak. Bu bizim için bir avantaj olarak tanımlanabilir” dedi.
Huawei Connect 2016’da Huawei Enterprise Kanal Direktörü Neriman Öğüt’le de konuşma fırsatı bulduk. Şangay’da düzenlenen bu etkinliğin Huawei ekosistemi açısından büyük bir önem taşıdığını belirten Öğüt, sözlerine şöyle devam etti: “Bu etkinlik Huawei ekosistemi açısından büyük önem taşıyor. Bu etkinlikte bilişim alanındaki uzmanlığını tüm dünyaya gösterdi. Sizin de görebileceğiniz gibi burada bilişim alanında dünyanın en önemli şirketleri yer alıyor. Huawei yıllar önce bugünleri görerek stratejilerini geliştirmiş”. Türkiye’deki kanal yapısını her geçen gün daha da güçlendirdiklerini ifade eden Öğüt, “Huawei Enterprise Kanal Grubu olarak son yıllardaki büyümenin sürdürülebilirliğini sağlamak için kanal yapımızda yetkin ve güçlü iş ortaklarımızın sayısını ve ülke çapındaki yaygınlığı artırmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda İzmir, Gaziantep ve Kayseri bölgelerinde “Bölgesel Satış Müdürleri” görevlendirdik. Belirli sektörlerde sağlanan başarının tüm dikey pazarlara yaygınlığını sağlamak ve pazara sunduğumuz ürün çeşitliliğini artırmak bizim en önemli önceliğimiz. Bu amaçla da farklı alanlarda çalışma ve uzmanlıkları olan yeni iş ortaklarımız ile daha geniş bir yelpazede çözümlerimizi sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Etkinligin son gününde basın mensupları; Huawei’nin Şangay’daki Ar-Ge merkezini ziyaret edip ürün ve teknolojilerini merkezde deneyimlerken, Huawei Medya iletişimden sorumlu yöneticisi Joe Kelly den de firma hakkında gelişmeleri dinlediler.