Yeni bir balon mu göreceğiz!
Muhteşem bir etkinlik yapıldı, Startup İstanbul. Birçok önemli konuşmacı, yüzlerce yeni fikir ve bu fikirlere yatırım yapacak girişimcilerle içeriği dopdolu bir etkinlik. Fikirlerle girişimciler tanıştı, yatırımcılar dereceye giren fikirlere para yağdırdı. Emeği geçenlere buradan tebrikler. Fakat bu noktadan sonra bende birşeyler karışıyor. Onca kitaba ve katıldığım mentörlük eğitimlerine rağmen hala bu startup akımının inceliklerini anlayamamış olmamın kabahati yine bende olsa gerek.
Elbette yeni buluşlar, hayaller ve yaratıcı fikirler desteklenmeli. Buna sonuna kadar katılmamak elde değil. Genç beyinler fikirlerini, biz yaşı görece büyük olanların göremediği hayalleri ortaya koyacak, bunlara maddi ve manevi destek sağlanacak ve ortaya belki de tüm toplumun yaşamını dahi güzelleştirecek projeler hayat bulacak.
Sonuç olarak hem bu etkinliklerde hem de web tabanlı kaynaklarda birçok yeni fikre binlerce hatta milyonlarca lira yatırım yapıldığını öğreniyoruz. Ortada fikir var, belki bir miktar ilerlemiş proje ve birkaç zehir gibi genç. Buraya kadar çok güzel. Bu gençler desteklenmeli tabii, ya sonrası?
Kaç tane startup sonuç buluyor diye bir araştırma var mı bilmiyorum ama başarılı olanların başarısız olanlardan çok çok az olduğuna eminim. Binlerce lira alıp sadece arabasını yenileyenlerden tutun da paraları toplayıp yurtdışında keyif çatanları da duyuyoruz. Üstelik içinde bulunduğum bilişimci çevremde, yatırım alıp bu projeleri büyütmüş ve dünya çapında duyurmuş tanıdık hiç kimse yok. Belki birkaç rivayet veya birkaç öykü.
90’lı yıllarda .com modası çıkmıştı. Bütün önemli yatırımcılar web sitesi açarak servetlerini katlayacaklarını sandılar. Sonra bu balon patladı, böyle bir dünyanın olmadığının ortaya çıkması çok uzun sürmedi. Akabinde e-ticaret modası sonrasında mobil uygulamalar ile aynı zamanlarda ortaya çıkan startup projeleri. Bu da patlayacak bir balon mu göreceğiz.
Bugün bir fikri ortaya koymuş, deneyimlerini güçlü ekipleriyle birleştirerek şirket olmuş fakat can çekişen onlarca firma var. Onlara KOBİ diyoruz. Cahilliğime verin, Türkiye gibi bir ülkede startup’lardan önce bu işletmeleri yaşatmak daha önemli değil mi? Varsın startup’lara destek olunsun tabi ama milyonları akıtmak anlamlı mı tam bilemedim.
Ha bir de “ülkenin gelişmesi için bilişim yeterli” diyenler var. Herkes yazılım geliştirecek, sonra sadece bu yazılımlarla hayatta kalıp, bu yazılımlarla yeni nesillere güzel bir dünya bırakacağız herhalde. Üretimin kalbi ve sanayisinin yüzde 95i KOBİ olan ülkede sadece bilişim karın doyurmaz, bir bilişimci olarak benden söylemesi.
Mutlu ve güvenli günler