Logo Yazılım, büyüme stratejilerini anlattı
Logo Yazılım, Logosphere kapsamında Logo Tiger Wings ve Logo Netsis Wings ürünlerinin tanıtımını da gerçekleştirdi.
Logo Yazılım tarafından gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen etkinliği İstanbul’da gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Logo İcra Kurulu Başkanı M. Buğra Koyuncu, Logo’nun bine yakın çalışanı, 800’üzerindeki işortağı, 30’u aşkın ürün ailesi ve 60’ya yakın ürünü ile geniş bir ekosistemi oluşturduğunu kaydetti.
Son beş yıllık süreç içinden yıllık ortalama yüzde 43 büyüdükleri bilgisini veren M. Buğra Koyuncu, şunları söyledi: “Logo büyüdükçe kurumsallaşmaya daha fazla yatırım yapmaya başladı. Bu büyümeye paralel olarak daha fazla katma değer üretmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2011 yılında yüzde 25’ler seviyesinde olan Ar-Ge yatırımlarının satışlara oranı yüzde 30’ların üzerine çıktı. Ar-Ge yatırımlarımız her geçen yıl daha da artacak. Son dönemlerde satın aldığımız firmaların ürünlerini kendi ürünlerimiz ile entegre ederek, kullanıcılarımıza daha fazla değer sunuyoruz. Son olarak Romanya’da satın aldığımız Totalsoft ile birlikte, uluslararası alandaki büyümemizi de sürdürüyoruz.”
Logosphere’de verilen mesajlara baktığımızda, Logo’nun bulut platformuna yönelik yatırımları artarak devam edecek. Ev-ofis kullanıcılarına yönelik ürünler pazara sunulacak, e-Logo’nun büyüme çalışmaları devam edecek, kullanıcılara yeni lisanslama modelleri sunulacak.
Etkinlik kapsamında ayrıca Logo Tiger Wings ve Logo Netsis Wings ürünlerinin tanıtımı da gerçekleştirildi. Mobil cihazlardan tüm özelliklerine ulaşılabilen ve Kasım ayında piyasaya sunulacak olan bu yeni ürünler için kullandıkça öde modeli lisanslama da yapılabilecek.
Etkinlik sırasında görüştüğümüz Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı M. Buğra Koyuncu, sorularımızı yanıtladı:
Logo Yazılım, son dönemlerde nasıl bir büyüme gösterdi?
Genel olarak KOBİ’lere odaklı bir şirketiz ve son dönemlerde bu katmandaki şirketlerin yazılım yatırımları artarak devam etti. Bir yandan yeni ürünler çıkartırken bir yandan da büyümemize devam ediyoruz. Hem geçen yıl başladığımız büyük projeleri bitirdik hem de yeni büyük projelere başladık. Türkiye pazarında yaptığımız şirket satınalmaları ile birlikte bu şirketlerin ürünlerini de Logo ürünleri ile entegre ettik. Son beş yıllık döneme baktığımızda her yıl ortalama yüzde 43 oranında bir büyüme gösterdik.
Bu büyüme rakamlarına baktığımızda satınalmaların büyümeye etkisi ne oldu?
Bunu biz organik ve inorganik büyüme olarak adlandırıyoruz. Organik büyümemiz yüzde 30 civarında oldu. İnorganik büyüme dediğimiz satınalmaların etkisi ise yüzde 12 – 13 civarında oldu. Tabii biz satınaldıktan sonra şirketi Logo’nun ana yapısına entegre ettiğimiz ve o şirketin kendi verimliliğini de artırdığımız için satınalmaların etkisini hesaplamak oldukça zor bir konu.
Endüstri 4.0 Türkiye’nin gündemine girdi. Kullanıcılarınızı ve iş ortaklarınızı bu yeni sürece nasıl hazırlıyorsunuz?
Bu tür yenilikleri Logo olarak biz hem kendimiz hem de kullanıcılarımız için bir fırsat olarak görüyoruz. Bu konuda penetrasyon büyük firmalardan başlıyor. KOBİ düzeyindeki şirketlere gelindiğinde ise pazarda yavaş yavaş yeni danışmanlık hizmetleri, sektöre özel belirli ürünler çıkmaya başlayacak. Logo olarak biz bu tür yeni süreçlerde Logo Akademi adını verdiğimiz eğitim birimimizden yararlanıyoruz. Bu akademi üzerinden eğitim ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Çeşitli toplantı ve seminerlerde konuyu detaylandırıyoruz. Ondan sonra da iş ortaklarımızla birlikte çeşitli çözümler oluşturuyoruz. Endüstri 4.0 konusunda da benzer bir çalışma planımız var. Bu konuda çalışma yapan iş ortaklarımız da var, bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılarımız da var. Ama kullanıcı tarafından bu tür talepler pek gelmez. Bu konuda itici gücü biz oluşturuyoruz. Dolayısıyla biz fikir önderliği rolünü de üstlenmiş oluyoruz.
Türkiye, gelişmekte olan ve büyüyen bir ülke olduğu için iş yapma biçimleri ve yasal süreçlerdeki değişimler her zaman masada yer alıyor. KOBİ’lerimize baktığımızda bizim esneklik ve adaptasyon yeteneğimiz yüksek. Örneğin edönüşüm uygulamalarında son geldiğimiz noktaya baktığımızda birçok ülkeden çok daha iyi noktalarda olduğumuzu görüyoruz.
Yeni lisanslama modellerine geçtiğinizi görüyoruz. Bu açıdan da baktığımızda bulut bilişime bakış açınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kullandıkça öde modeli, paket satışının farklı bir ekonomik modeli. Biz yeni ürünlerimizle birlikte hibrit kavramını öne çıkarıyoruz. Şirketlerin bütün iş süreçleri için farklı teknolojik beklentileri var. Ayrıca firmalar arasında farklılıklar olduğu gibi bir şirketin bölümleri arasında bile farklıklar olabiliyor. Örneğin finans – muhasebe sistemi şirketler açısından daha korumacı yaklaşılan bir alan. Onun için bizim hibritten kastımız, “Neyi, nerede, nasıl istiyorsanız, biz size öyle veriyoruz” diyoruz. Dolayısıyla bizim 3 Serisi ürünlerimiz ve üzerindeki Wings serisi ile yapmaya çalıştığımız şey, kullanıcılarımız ister masaüstü uygulaması olarak, ister web üzerinden, isterlerse uyarlamalarla sınırlı olarak webe ve mobile açık kullanabilir, ister veriyi kendilerinde, isterlerse bir veri merkezinde tutabilirler, isterlerse de bunları bir hizmet olarak alabilirler. Bundan sonraki süreç de uzun bir süre hibrit üzerinde gidecek.
Bu stratejinizi kanat kavramı ile nasıl bütünleştirdiniz?
Kanat teması bizim için önemli. Çünkü kanat, özgürleşmeyi ve bağımsızlaşmayı çağrıştırır. Teknolojiyi, bir platformdan, mekandan, belirli bir sistemden bağımsız olarak kullanabilmek ve özelleştirebilmek önemli bir konu. Burada özelleştirebilmekten kastımız, sadece web üzerinden kullanabilmek değil. Biz son iki yıldır, kullanıcı deneyimine daha fazla önem veriyoruz. Arayüzlerimizi bu doğrultuda daha da kullanıcı dostu hale getiriyoruz, eğitim ihtiyacını daha da minimize etmeye çalışıyoruz.
Logo Yazılım, 90’lı yılların ortasında kendisine Adriyatik’ten Çin’e kadar olan bölgeyi hedef pazarlar olarak koymuştu. Şu anda bu hedeflerin neresindesiniz?Logo Yazılım, her zaman bölgesel bir güç olma yolunda ilerlemesini sürdürüyor. Şu anda Azerbaycan ve bazı Doğu Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde lider ya da önemli bir pazar büyüklüğüne sahip bir firmayız. Bu pazarlarda hep organik bir büyüme gösterdik. Şu anda 27’nin üzerinde bölgesel iş ortağına sahibiz. Son olarak Romanya pazarına ise Totalsoft satınalması ile girdik. Totalsoft, Romanya’nın lider ERP şirketlerinin arasında yer alıyor.