“İnovasyon kültürünü köklü bir şekilde yerleştirmek mecburiyetindeyiz”
Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi’nin düzenlediği Uluslararası Bilim ve Teknoloji Konferansı, 83 ülkenin bilim insanlarının katılımıyla 3-6 Ekim tarihinde Ankara’da düzenlendi. Konferansın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferansın açılış konuşmasında; bilim ve teknolojinin ilk sıraya yerleştirildiğinin altını çizerek 2023 için bilim ve teknolojide çok önemli hedefler belirlediklerine dikkat çekti. Erdoğan, “Türkiye küresel çapta tanınan 10 markaya sahip olmalıdır. Önümüzdeki dönemde bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırarak hedeflerimize ulaşacağımızı düşünüyorum. Milli gelirden Ar-Ge'ye ayrılan pay binde 5'ten yüzde 1 yükseldi, bunu yüzde 3’e çıkarmayı hedefliyoruz. İnovasyon kültürünü hem kurumsal hem bireysel alanda köklü bir biçimde yerleştirmek mecburiyetindeyiz” değerlendirmesini yaptı. İnsansız hava aracındaki son durum hakkında bilgi veren Erdoğan, İHA’nın testleri geçtiğini ifade ederek “ MİLGEM halloldu. Sadece gemi tasarım ve inşaatı yetmiyor. Makinasını da üretir hale gelmeliyiz. Bir basit tüfek yapamıyorduk. Artık kendi gemilerimizi üretiyoruz. Her geçen gün daha çok insan teknolojiden faydalanıyor. Bu sayede bölgeler arasındaki mesafe anlamsız hale geliyor, sorunlar ortadan kalkıyor. Küresel ve bölgesel sorunların insani kriz tehditlerine, ekonomik sorunlara neden olduğunu görüyoruz” dedi.
İmalat sektöründe yüksek teknolojili ürünlere yönelmemiz gerek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik de konferansta yaptığı konuşmada; “Özel sektör, kamu, yükseköğrenim, Ar-Ge payları artmalı ki bilim ve teknoloji kapasitemizi de artıralım” ifadesini kullandı. İmalat sektöründe yüksek teknolojili ürünlere yönelmemiz gerektiğine dikkat çeken Çelik, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak KOSGEB ve TÜBİTAK ile birlikte önemli destekler veriyoruz. Ar-Ge Reform Paketi; Ar-Ge ve inovasyonu derinden etkiledi” açıklamasını yaptı. Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Hasan Celal Güzel, ileriye yönelik refah toplumunun ancak bilimsel ve teknolojik gelişmelerden geçtiğinin altını çizdi. “Yeni Türkiye Geleceğe Hazır mı?” sorusunu gündeme getiren Alphan Manas, “Trend analiziyle artık gelecek tahmin edilemiyor! Gelecekte para ne olacak; Amazon, facebook artık bir banka! Doğru zamanda doğru parçaların bir araya gelmesi gerekiyor. 4 boyutlu yazıcılar ortaya çıktı; artık şekil değiştiren malzemeleri konuşuyoruz. AB, 2012-2017’de Sanayi 4.0 için her yıl 140 Milyar Avro harcayacak. Finlandiya, Sanayi 4.0’ın Silikon Vadisi olmayı hedefliyor” şeklinde konuştu. Faruk A. Yarman, devlette; özgürlük, adalet, istikrar ve esneklik olması gerektiğinin altını çizip “Bilgi çağında yaratıcı kişilik yani yetenek, yenilikçi kurumlarla birlikte gelişir” ifadesini kullandı. Reha Denemeç de, “İnovasyon konusunda büyük eksiğimiz var. İnovasyon tutkunluğuna gelemiyoruz! Çözüm kendi teknolojimizi üretebilmekte. Bu çağ; küçük, hızlı ve kolektif olanların çağı” açıklamasını yaptı.