BTvizyon dur durak bilmeden devam ediyor
“BTvizyon Anadolu Toplantıları” etkinliklerinin Adana ayağı gerçekleştirildi. 2002 yılından beri Türkiye’nin dört biryanında gerçekleştirilen BTvizyon Toplantıları, bilişim sektörünün önde gelen şirketlerinin kurumsal verimlilik, maliyet avantajı gibi faydalar sağlayan ürün ve çözümlerini her ölçekte katılımcısı olan şirketlerle paylaştıkları ortak buluşma noktası olmaya devam ediyor. BTvizyon, Türkiye’de kurumsal BT yetkinliğini artırmak adına geçmiş yıllarda da olduğu gibi bu yıl da tüm sektörleri ve Bilişim Teknolojileri sektörünün önde gelenlerini, işinde bilişimi kullanan yöneticileri ve yaşamında bilişimden kopamayanları bir araya getirdi.
Adana BTvizyon etkinliği 29 Eylül tarihinde Adana Divan Otel’de gerçekleştirildi. Adana özelinde bilişim, bulutta ticari çözümler, üretimde yazılım süreçleri, ağ güvenliği, yedekleme ve iş sürekliliği, iş verimlilik çözümleri, uç nokta güvenlik çözümleri, endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm gibi başlıkların işlendiği etkinlik büyük bir ilgi gördü.
Etkinliğin açılışını Adana’nın teknoloji gündemini irdeleyen konuşmasıyla Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı Zeki Kıvanç yaptı. Etkinliğin ev sahipliğini üstlenen Adana BSD Bilgisayar’ın Yönetici Ortağı Osman Helvacı ise “Bilgi-İşlem’de Yeni Boyutlar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Aynı zamanda BTvizyon Adana Toplantısının Ana Sponsoru olan Fujitsu Türkiye’den Satış Öncesi Destek Direktörü Emin Çalık konuşmasında değişimin gerekliliklerinden ve değişimin son dönemde nasıl hızla ilerlediğinden bahsetti. Vector A.Ş sponsorluğundaki Trinoks Yazılım A.Ş. Genel Müdürü Cüneyt Gargin ise konuşmasında üretimde yazılımın öneminden ve son dönemin en popüler ve gerekli konularından Endüstri 4.0 ile ilgili çeşitli bilgiler aktardı.
Etkinlik sponsorlarından Mikro Yazılım, bölgede hizmet veren bir iş ortağı ile hayata geçirdiği proje ile ilgili çeşitli bilgileri katılımcılara aktardı. Mikro Yazılım Ege Bölgesi Müdürü Ertal Olten ve Adana Uğur Tekstil Muhasebe Müdürü Mahmut Savaş Altun birer sunum gerçekleştirdiler. Altun, “Mikro Yazılım ile Büyüyenler” başlıklı sunumunda Mikro yazılımlarını kullanmaya başlamadan önce ve kullanmaya başladıktan sonraki deneyimlerini anlattı.
Dia Yazılım Genel Koordinatörü Süha Onay, bulut teknolojilerinin avantajlarını ve “Değişime İlk Adım” vurgusuyla Dia Yazılım’ın bulut üzerinde çalışan ticari uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Onay’dan sonra mikrofonu alan Havelsan Teknoloji ve Akademi Direktörü Doç. Dr. Gökhan Özbilgin, “Arge Çalışmaları ve Ekosistem” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Konuk konuşmacı olarak etkinlikte yer alan Adana Temsa İnovasyon ve Ürün Müdürü Mert Umut Özkaynak, akıllı ulaşımda dijital dönüşümü anlattı ve Temsa’nın otobüs ve minibüs pazarındaki öncülüğünden ve 2020 vizyonundan bahsetti.
Arena Value sponsorluğunda, Arena İş Ortağı Comodo Türkiye de BTvizyon Adana’da yerini aldı. Comodo Türkiye Kıdemli Satış Öncesi Danışmanı Ant Karaduman, sunumunda zararlı yazılımlar ve yeni nesil uç nokta güvenlik çözümleri ile bu zararlı yazılımlarla nasıl baş edilebileceği konusunda çeşitli bilgiler verdi. Tesan Ağ Güvenliği Ürün Yöneticisi Erdi Özkanlı, katılımcılara ağ güvenliği ile ilgili çeşitli bilgiler aktardı. Etkinlik ePlatform Genel Müdürü Taylan Portakaldalı’nın “Kobiler İçin Bulut Şirket” adlı sunumu ile sona erdi.
Katılımcılar ayrıca etkinlikte oluşturulan tanıtım alanlarını ziyaret ederek etkinlikte bahsedilen ürünler ve çözümler hakkında ayrıntılı bilgi alma fırsatı bulurken birbirleriyle fikir alışverişinde de bulundular.
BTvizyon Ankara’da BT gündemi tartışıldı
‘BTvizyon Ankara Toplantıları’, bilişim profesyonellerini buluşturdu. 6 Ekim günü Swissotel’de gerçekleştirilen etkinliğe ağırlıklı olarak kamu bilişim profesyonelleri katıldı.
‘Açık Kaynak Stratejileri’, ‘Dijital Dönüşüm’, ‘Doküman Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar’, ‘Güvenlik Çözümleri’, ‘Yeni Nesil Yedekleme Teknolojileri’, ‘Bulutta Ticari Çözümler’, ‘KOBİ’ler için Bulut Sistemler’, ‘İş Verimlilik Çözümleri’, ‘Uç Nokta Güvenlik Çözümleri’ ve ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri’ başlıklarının irdelendiği toplantı Ankara’da büyük ilgiyle karşılandı. Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun, “Döviz kurlarındaki hareketlilik, yaşadığımız seçim atmosferleri, ekonomik sıkıntılar, terör tehditleri derken bir de bu sıkıntılara darbe girişimi eklendi. Ülke ve sektör olarak büyümemizi yavaşlatan bu talihsiz hareketlilik sonucu hep beraber zarar görmüş olsak da biz grup olarak devamlı açıkladığımız gibi, ülkemizin bu zorluklardan daha da güçleneceğinden, yatırımların artacağından şüphemiz yok, inancımız tam. İşte bu nedenle dostlarımızın ve rakiplerimizin şaşkınlığına rağmen hiçbir projemizi, hiçbir etkinliğimizi iptal etmeme kararı aldık. Bugün gerçekleştirdiğimiz Ankara BTvizyon etkinliğimiz darbe kalkışmasından sonraki 6. önemli etkinliğimiz. Siyasetin kalbinin attığı, tüm ülkenin ana gündemini oluşturan başkentimize bu ziyareti gerçekleştirebilmenin heyecanı içerisindeyiz” şeklinde konuştu.
Özgür yazılımla tanışma ilköğretimde başlamalı
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, ‘İnternet, Açık Kaynak ve Türkiye’ başlığı altında önemli konu ve soruları gündeme getirdi. İnterneti; yaşamın ayrılmaz bir parçası, demokrasi, gelişim ve kalkınma için vazgeçilmez olarak yorumlayan Akgül, “İnternetle özgür yazılım sembiyotik bir ilişki içinde. Özgür yazılımdaki özgürlük; kullanıcının özgürlüğü. Çıkan ürünler de insanlığın ortak malı olarak kabul ediliyor. Yazılım geliştirmenin en uygun yolu da; özgür yazılım. Dünyada 1.4 milyon özgür yazılım projesi mevcut. Türkiye de bu yolla birkaç milyar tasarruf sağlayabilir. Özgür yazılım ayrıca deney ortamı sağlıyor ki bu da bilişimci yetiştirmek için çok önemli. Ayrıca dünyada 500 civarında dağıtım var; PARDUS da onlardan biri. Özgür yazılımla tanışma ilköğretimde başlamalı” açıklamasını yaptı.
Bulut bilişim tüm sektörleri etkileyecek
Fujitsu Türkiye Satış Öncesi Destek Direktörü Emin Çalıklı ‘Neden Değişim?’ sorusunu aktarıp firmaların en çok yeni girişimcilerden, ‘start up’lardan korktuğuna dikkat çekti. Çalıklı, “Bugün Intel’de 10’un üzerinde antropolog çalışıyor. Evrimlere bakarak işlemciler tasarlanabiliyor. Fujitsu da en çok antropolog çalıştıran firmalardan. Devir hızlı balığın, yavaş balığı yediği bir devir. UBER’in 25 bin taksisinin hiçbiri kendisine ait değil! WhatsApp’da günlük 35 milyar gönderim sağlanıyor ama sadece 65 mühendis çalışıyor. Hızlı olmak zorundayız! ‘İnsan Odaklı Yenilik’ anlayışıyla ürettiğimiz güvenlik çözümümüz ‘Palm Secure’ ile dokunduğumuz 226.289.476 vatandaşımız var” açıklamasını yaptı. Aksis Satış ve Pazarlama Müdürü Didem Demirkaya, Aksis’in Ar-Ge yapan bir firma olduğunu vurgulayarak kurumların otomasyona geçmesi için çözümler ürettiklerini kaydetti. DOX’u anlatan Demirkaya, tüm çözümlerinin KEP’i desteklediğini belirtti ve ‘Kağıtsız Ofis Dönüşümü’nün öneminin altını çizdi. ‘Akıllı Güvenlik Çözümleri’ ile ilgili bilgi veren Tesan Tedarik Zinciri Yönetici Yardımcısı Oğuz Marmara, tüm akıllı sistemleri kameralara entegre edebilir durumda olduklarını söyledi. Marmara, “Nesne takibi yapabiliyoruz. Üretim bandındaki hatalı üretimleri kontrol edebiliyoruz. Bunu akıllı teknolojilerle uyumlu yazımlar sayesinde gerçekleştiriyoruz” dedi.
Dia Genel Koordinatörü Süha Onay, bulutun tüm artılarını ticari işletmelere sunduklarına dikkat çekerek “Bulut bilişim daha güvenli, daha az maliyetli ve daha kullanışlı. Dia Çözüm Kütüphanesi ile işletmelerdeki sorunlara çözüm üretiyoruz” şeklinde konuştu. ‘KOBİ’ler İçin Bulut Şirket’i anlatan ePlatform Genel Müdürü Taylan Portakaldalı, Sanayi 4.0’ın yapıcı bir bürokrasiye ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Portakaldalı, “2019’da veri merkezi trafiği 3,5 katına çıkacak. Bulut bilişime geçişten sadece teknoloji firmaları etkilenmeyecek. Medya, sağlık, kamu başta olmak üzere pek çok sektör etkilenmeyi yaşayacak” değerlendirmesini yaptı.
Analiz; Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin kalbi
Toplantının ikinci bölümü; ‘KOBİ’lerde Kurumsal Yazılımın Konumlanması ve İş Verimliliği’ başlığındaki sunumunu gerçekleştiren Mikro Yazılım İş Geliştirme Uzmanı Serkan Turpçu ile başladı. Turpçu, “Mikro, tamamen kanal üzerinden çalışır, satışları kanal üzerinden gerçekleştirir. KEP de artık Mikro’dan alınabiliyor. Mikro, sektör bağımsız bir yazılım; 100 bin müşterimiz var ve 1500’ü ERP kullanıyor” dedi. Comodo Kıdemli Satış Öncesi Danışmanı Ant Karaduman, zararlı yazılım problemine yeni nesil uç nokta güvenlik çözümünü anlattı. Karaduman, Comodo’nun Türkiye için uluslararası bir güç olduğuna dikkat çekip mühendislik odaklı bir güvenlik firması olduklarını belirterek “Sadece Ar-Ge yapmak yeterli değil. Ar-Ge’yi Türkiye’ye taşıdık ve üniversitelerle iş birliği içindeyiz” dedi. ETB Group Satış Yöneticisi Sevcan Kaba, başta Fujitsu olmak üzere 6 uluslararası firmanın temsilcisi olduklarını ifade etti. Kaba, tarama ve tarayıcı izleme çözümleri ve ‘Güvenli Tarama’ hakkında katılımcılara bilgi verdi. ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin önemini ve Netcad’in çözümlerini aktaran Netcad Kurumsal Temsilcisi Dr. Emin Bank, “CBS’ye ölçek olarak bakarsak; evrenden vatandaşın verilerine kadar gittiğini görebiliriz. CBS size tematik bilgileri kolayca verebiliyor. Analiz; CBS’nin kalbi” yorumunu yaptı ve belediyelerdeki tüm otomasyonlarda Netcad’in kullanıldığını hatırlattı. Vector Sistem Mühendisi Ahmet Ali Arslan da, yeni nesil yedekleme ve iş sürekliliğini anlattı ve yedekleme, arşivleme için veri depolama sistemi ‘EMC Data Domain Systems’ hakkında detaylı bilgi paylaşımında bulundu.