Tekno başkandan editör
Başkan Obama, görevden ayrılmasına bir kaç ay kala, bilim ve teknoloji projelerine 300 milyon dolar “daha” ayırdı. Bunun yarısı, akıllı şehir projelerine gidecek. 70 milyon doları Alzheimer, Parkinson, depresyon vb araştırmalarına, 50 milyonu daha da hızlı internet için ufak uydu teknolojisi geliştirmeye harcanacak. 16 milyon da ilaç Ar-Ge’sine: Nokta atış yöntemiyle, kanser hücresi neresiyse tam oraya ilaç yollamak…
Obama, bu yeni fonları 13 Ekim’de “Beyaz Saray Bilim ve Teknolojide Uç Sınırlar” (The White House Frontiers) Konferansı’nda açıkladı. Yer: ABD’nin en uzman teknik üniversiteleri arasındaki Carnegie Mellon (Pittsburgh). Konferansın yer seçiminde okulun büyük bilimsel önemi kadar, Uber’in sürücüsüz araçlarını Pittsburgh caddelerinde denemeye başlaması da etkiliydi her halde?
Obama, bilim ve teknolojinin en ileri sınırındaki konuları, Wired dergisinin Kasım sayısına “misafir editör” olarak taşıyor. Bu dergi, en az 30 yıldır bilim ve teknolojideki en “uç sınır” yenilikleri sosyal boyutuyla ele alan yetkin bir yayındır. Wired, şimdiye kadar ilk kez bir Başkan’ı dergiye “misafir editör” olarak davet etti. Obama, Kasım sayısını tanıtan videoda yer aldı https://youtu.be/7qsmUSPLZqo. Ayrıca, şu konulardaki düşüncelerini de anlattı: Yapay zeka, istihdamı ve ulusal güvenliği nasıl etkileyecek? Devletin işleyişi teknolojiyle nasıl daha iyileşebilir? Sürücüsüz araçları nasıl benimseyeceğiz? Uzay çalışmaları, bürokrasiyi nasıl aşacak? Hükümet, bu konulara nasıl daha fazla bütçe ayırabilir?
Eh, bilgi toplumunun Başkan’ı elbette bir küresel teknoloji dergisine “sembolik” editör olur ve vizyonunu, bütün dünyanın izleyeceği videolarda anlatır.