İş hayatında güvence yok
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) Brüksel’de açıklanan bölgesel raporuna göre; 2001’den bu yana bölgede 230 milyonluk toplam nüfus içinden yaklaşık 80 milyonu orta sınıfa katılırken, emtia fiyatlarındaki düşüş ve Avrupa Birliği (AB) ile Rusya Federasyonu’ndaki yavaş büyüme, pek çok kişinin doğru işler bulmasını, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişmesini zorlaştırıyor.
Bu arada, kayıt dışı veya güvencesiz işlerde çalışan ve toplam çalışan nüfusun üçte birine denk gelen 37 milyon kişi ile Doğu Avrupa, Türkiye ve Orta Asya’daki sosyal güvenlik sistemleri, giderek artan biçimde risk altına giriyor. Rapor hakkında bilgiler veren UNDP Avrupa ve BDT Bölgesel Bürosu Direktörü Cihan Sultanoğlu, “Bölgede pek çok ülke, geçmişte görece iş güvencesine, sosyal hizmetlere ücretsiz ve evrensel erişime ve daha az cinsiyet eşitsizliğine sahipti. Ama kırılganlık ve dışlama yükselişe geçince, dünyanın diğer kısımlarındaki ülkelere benzemeye başlıyorlar” dedi.
Cihan Sultanoğlu, “Dünyadaki pek çok ülke, hiç kimsenin geride bırakılmamasını tavsiye eden Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için çalışıyor. Eğer en çok dışlanan ve kırılgan olan grupların kapsanması konusuna yatırım yapabilirsek, bölgede 2030’a kadar hedeflere ulaşılması ihtimalini artırırız” yorumunu yaptı.
Rapor, sosyal sigorta kapsamının ve işçi haklarının daha güvende olduğu kayıtlı istihdamı teşvik etmek için bölgede hâlihazırda yüksek olan işgücü vergilerinin azaltılması çağrısında bulunuyor. Yine rapora göre, sosyal bakım hizmetleri ve ev işi yüklerinin hafifletilmesi, kadınlar için eğitim, istihdam ve gelir elde etme fırsatlarını artırabilir. Böylece ekonomik büyümenin hızı artabilir ve herkes için refah seviyesi yükselebilir.