Açık kaynak üretkenliği artırmak için büyük fırsat
Kamu Açık Kaynak Konferansı KAK'16, TÜBİTAK ULAKBİM önderliğinde 19-20 Ekim tarihinde 2. kez Ankara’da gerçekleştirildi. TED Üniversitesi Kolej Yerleşkesi’nde, 17-18 Ekim’de başlayan kursların ardından, KAK’16 düzenlendi. Konferansta bu yıl; PARDUS Projesi, açık kaynak dünyasındaki gelişmeler ve çözümler, kamu açık kaynak kullanım ve uyarlama öyküleri, ülkemizde yürütülen faaliyetler, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı konuları, seminerler ve çalıştaylar eşliğinde ele alındı. Konferansın açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, “Açık Kaynak ve Özgür Yazılımı neden önemsiyoruz?” sorusunu gündeme getirip sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuda kısa ve uzun vadeli hedeflerimize bağlı olarak iki neden sıralanabilir. Kısa vadeli nedenler, yani acil ihtiyaçlarımızdan biri; siber güvenlik sorunumuzdur. Açık kaynaklı yazılımlar, yazılımın içindeki her bir satırı inceleyebildiğiniz için kapalı yazılımlardan daha güvenli. Silahlı Kuvvetlerimizin PARDUS ve açık kaynak tercihlerindeki ana neden lisans bedeli olmaması değil, açık kaynaklı yazılımların daha güvenli oluşudur.
Uzun vadeli ve stratejik hedef ise; bilişimde üretici olma, yazılıma katkıda bulunma imkânıdır. Kaynak kodlarının açık olması; bize yazılıma katkıda bulunma fırsatını sağlıyor. Bu şu demek; bilişim alanında tüketici olmaktan çıkıp üretici olma yolunuz açık. Bilişim alanında üretici olabilmenin en hızlı, en kestirme, en güzel yolu; açık kaynaklı yazılımlardır. Türkiye'de bu anlamda atılması gereken çok adım var. TÜBİTAK olarak biz Türkiye’nin bir üst gelir grubuna geçmesi için üzerimize çok şey düştüğünün farkındayız, bu amaç doğrultusunda çalışıyoruz, tüm desteklerimizi ve çalışmalarımızı bu hedefe yönelik olarak yapılandırıyoruz. Açık kaynaklı teknolojiler bize bilişimde üretkenliğimizi ve katma değerli ürünlerimizi artırmak için büyük fırsatlar sunmakta.” Bilişim üreticisi olabilmek için TÜBİTAK dışında kamunun desteğini almayı, kamunun bu anlamda rol üstlenip öncü olmasını dilediklerini ifade eden Ergin, “Türkiye'nin teknolojik atılımında kamunun oynayacağı çok önemli roller var. Ekosistem derken kastımız, orta öğretimden başlıyor. Üniversiteler, özel sektör, STK'lar, gönüllüler, kamu ve tüm topluluğun katkısıyla yürüyecek çalışmalardan bahsediyoruz. KAK’a ısrarla devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.
‘Açık Kaynak’ı yaygınlaştırmak için önemli adımlar atılıyor
Sağlık Bakanlığı’nda ‘Açık Kaynak’ kullanımına verdikleri önemden bahseden Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Büyük beklentilerimiz var. Bu konuda bilinç ve aydınlanma gerekli” dedi. Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, yazılımı Türkiye’nin geleceği için en önemli üretim sahası olarak gördüğünü belirterek “Yazılım; Türk insanının tabiatına uygun bir iş. Havelsan olarak biz de katkı sağlıyoruz. Milli işletim sistemimiz PARDUS’u yaygınlaştırmak gibi bir derdimiz var. Bunun için bir ekip oluşturduk. Bu konuda bir ekosistem oluşturma yükümlülüğü bulunuyor. Bireylerin ve şirketlerin ekosisteme dahil olması için standardizasyon çok önemli. Her şeyin başı farkındalık” şeklinde konuştu. Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, “Maliyet etkin e-Dönüşüm sağlama yükümlülüğümüz bulunuyor” ifadesini kullandıktan sonra “e-Devlet; hizmeti coğrafi konumdan bağımsızlaştıran bir çözüm. Açık kaynak kodlu hizmetleri birbirine entegre devam ettiriyoruz. Kurumları açık kaynak kodlu veritabanı kullanmaları için cesaretlendiriyoruz. Açık kaynak ekosistemini oluşturmaya yönelik adımlar atıyoruz” açıklamasını yaptı. Fatih Projesi kapsamında 400 bin öğretmenin eğitim aldığına dikkat çeken MEB YEĞİTEK Daire Başkanı Yakup Yüksel, PARDUS ‘Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi’ (ETAP) için “Her geçen gün geliştirdiğimiz bir konu” ifadesini kullandı.