BT altyapı hizmetlerine güle güle – I
Geçen hafta bir müşterimizde yaptığımız sohbet bu haftaki yazımızın konusu.
Microsoft’un son nesil mesajlaşma hizmeti Exchange Server 2010 ürününe geçişle ilgili bir proje çalışması sırasında, bir müşterimizdeki BT ekibi ile esprili bir şekilde konuşuyorduk. Bazı müşterilerimizin özellikle mesajlaşma hizmetlerinde bulut bilgiişleme geçmeleri, proje odasında “Acaba birlikte yaptığımız son Exchange Server geçiş projesi bu olabilir mi?” konulu bir sohbet açtı. Şahsi olarak bulut bilgiişleme ne kadar çok inandığımı bilirsiniz. Bu köşeden son iki senede birçok defa bu konuda yazılar kaleme aldım.
Kendi adıma, Exchange Server’in piyasaya çıktığı ilk sürüm olan 4.0’dan itibaren sistemi kullanan ve projelendiren birisi olarak, yaptığımız son Exchange Server geçiş projesinin bu olduğunu düşünmüyorum. Ancak bizim yaşlarımızdaki nesil BT sektöründen daha emekli olmadan, şirketlerin sadece mesajlaşma hizmetlerini değil, nerede ise tüm altyapı hizmetlerini dışkaynak olarak ya da bulut üzerinden kullanacaklarını düşünüyorum.
Biz bu şekilde konuşurken, posta kutuma düşen son e-posta’nın başlığı “Altyapı hizmetlerine güle güle” olunca gülüştük.
Bulut bilgiişlem konusunda önde gelen şirketlerden olan Savvis’in son yaptırdığı araştırmaya göre, dünyanın önde gelen çoğu BT yöneticisi benim gibi düşünüyor. Yapılan araştırmada soru sorulan çoğu BT yöneticisi neden hala birçok altyapı hizmetinin şirketin kendi içinde verildiğini anlayamadıklarını söylemiş. Çoğu durumda, “Çalışan sisteme dokunmayalım” ve “Alışık olunduğu üzere” bu hizmetlerin halen firmanın kendi bilgisayar ağında verildiğini söylemişler. Araştırma sonuçlarına kısaca göz atalım:
Araştırmaya katılan BT yöneticilerinin yüzde 61’i , bulut bilgiişlem ve diğer dışkaynak çözümlerinin, kendi şirketlerinde de uygulanması gerektiğini, yönetim kurullarına bildirmiş durumda.
Yüzde 41’i, 2011 yılı içinde, masraf kısma politikaları için, dışkaynak ve bulut hizmetlerinin payının artırılması gerektiğine inanıyor.
Araştırmanın devamını ve bu konudaki Microsoft’un BPOS çözümümü ise, gelecek yazımızda incelemeye devam edeceğiz.
Sağlıcakla kalın.