Bireysel yönetim için doğru adımlar
“Kendini yönetme’’ becerisi, tahmin edilemez bir şekilde ve hızla değişen günümüz iş dünyasında etkin biçimde var olabilmek için kritik bir beceri haline geldi. Başkalarını yönetmekten bile daha zor olabilen bu beceriyi geliştirmek için izlenmesi gereken temel 6 adım var. Şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirilebilin yetkinlik bazlı gelişim programları hazırlayan Talentouch Kurumsal Gelişim Projeleri Direktörü İrem Erol, iş hayatındaki profesyonellerin kendilerini yönetmek için izlemesi gereken 6 adımı şöyle anlattı:
1-Kendinize bir vizyon oluşturun: Anlamlı bir gelecek resmini öngörebilmek ve bunu bir hayat senaryosu haline getirebilmek, kişiye yön duygusu verir ve motive eder. Bu gelecek resmi; gelecekten ne bekliyorum, gelecekte nerede olmak istiyorum gibi sorulara cevap vermeli.
2-Vizyonunuzu gerçekleştirecek SMARTER hedefler belirleyin: Hedefleri belirledikten sonra zaman planlaması yapmak, hedeflere ulaşıldığında elde edilecek faydaları belirlemek ve tüm hedeflerin vizyonunuzla örtüştüğünden emin olmak; arzu ettiğiniz gelecek resmine doğru ilerlerken yolunuzdan sapmamanızı sağlar.
3-Hedeflerinizi gerçekleştirmenize yardım edecek içsel kaynaklarınızı keşfedin: Güçlü yönlerinizi belirlemek gerçek potansiyelinizi keşfetmenize yardımcı olur, kendinize olan inancınızı artırır ve bir işe yürekten adanmanızı ve potansiyelinizin bütününü işinize yansıtmanızı sağlar.
4-Sizi hedeflerinize ulaşmaktan alıkoyacak içsel engellerinizi tanımlayın: İçsel engellerinizin farkında olmak, onların üzerinizdeki etkisini büyük ölçüde bertaraf eder ve hedefleriniz için daha güçlü bir şekilde yol almanızı sağlar.
5-Motivasyonunuzun sürdürülebilirliğini sağlayın: Motivasyonunuzun kaynağını bulmanız, onu olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilecek kurumsal ve bireysel faktörlerin farkında olmanız, zor durumlarda bile hedefleriniz doğrultusunda harekete geçmenizi ve kararlılıkla çaba göstermenizi sağlar.
6-Duygusal dayanıklılığınızı yükselterek stres düzeyinizi optimal seviyede tutun: İş düzleminde dayanıklılık, işler planlandığı gibi gitmediğinde, başarısızlığı ya da zorlukları bir son olarak görmeme halidir. Dayanıklılığı yüksek olan kişiler, kendilerini hızla toparlar, geri kazandıkları enerjiyle öğrenme ve gelişim hızlarına ivme katarak güçlerini daha da etkin kullanırlar.