Tüm birimlerin ihtiyacını karşılayacak ortak platform
Gelişen teknoloji, iş dünyasındaki dinamikleri hızla değiştiriyor. Bu süreçte artan veri kanalları ve miktarı ile birlikte şirket ve kurumlar da mevcut veriyi anlamlandırmak, yöneticilerin karar verme süreçlerini hızlandırmak amacıyla çeşitli uygulamalara yöneliyorlar. Bu uygulamalardan faydalanan şirketler, yoğun rekabetin yaşandığı iş dünyasında önemli bir avantajın sahibi oluyorlar. Bu avantaja sahip olmak ise sadece ilgili teknolojiyi satın almakla olmuyor. Karar verme süreçlerini oldukça rahatlatan iş zekası uygulamaları günümüzde büyük önem taşıyan tedarikçi ve müşterilerle olan ilişki konusunda da olumlu etki yaratıyor. İş zekası yazılımları ile özellikle sosyal medya üzerinde yapılacak analizlerle müşteri duyarlılığı, ürün ve marka ilişkileri çok daha iyi analiz edilerek, kurumsal fayda en üst seviyeye çıkarılabiliyor. İş zekası konusunda uzmanların verdiği bilgilere göre bu uygulamalar oldukça fazla bileşenden oluşuyor ve her şeyden önce bir mimari yaklaşım gerektiriyor.
İhtiyaç analizi yapılmadan alınan uygulamalar ile bazı sonuçlar almak mümkün olsa da zaman içinde bu tür uygulamalardan vazgeçilip yeni yaklaşımlar benimsemek zorunda kalınabiliyor. Kurumların, verimlilik sağlamak isterken yeni maliyetlerle karşılaşmalarına neden olan bu gibi durumlar ayrıca iş süreçlerinin aksamasına da neden olabiliyor. Dolayısıyla iş zekası uygulamalarına geçmeden önce tüm birimlerin ihtiyaçlarını ortaya koymak ve herkesin yararlanabileceği bir ortak platform oluşturmak gerekiyor. Kısacası, bunun için de bir mimari ve bir yol haritası oluşturmak, bu yol haritasındaki projelerin, çözümün ve mimarinin bileşenlerini hayata geçirmek büyük önem taşıyor. Yol haritası, mimarinin oluşturulması ve ürünlerin seçiminde bu konuda uzman, bağımsız bir danışmanlık şirketiyle çalışılarak kafalarında oluşan soru işaretlerini minimuma indirebiliyorlar.
Sektörlerin sanallaştırma ve bulut çözümlerini tercih etmesiyle birlikte iş zekası uygulamaları da buluta doğru kaymaya başlıyor. Zira büyük bir hızla artan veriyi saklayıp analiz etmek bir işletme için büyük külfet yaratmaya başladı. Bu sebeple iş zekâsı çözümlerine yönelen her ölçekte işletme, e-dönüşümünü de tamamlayarak, veri hizmetlerinde dış kaynağa yönelerek verimlilik artışı sağlıyor. İş zekası çözümlerinin bulut üzerinde konumlandırılması, bir yandan kurumların BT yatırımları için maliyet avantajı sağlarken bir yandan da farklı hizmet modelleri sunuyor. Bunun yanı sıra analitik iş zekası modellerine yapılacak yatırımların azalması, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlere maliyet avantajı sağlıyor.
İş zekasını öne çıkaran bir diğer önemli konu da nesnelerin interneti. Son dönemde iyiden iyiye benimsenmeye başlanan nesnelerin interneti konseptinin ilerleyen süreçte iyice yaygınlaşarak 2020 yılında internete bağlanabilen 50 milyar cihaza kadar yükselebileceği tahmin ediliyor. Bu cihazların bir kısmı otomasyon süreçlerinin takibi için sürekli bilgi akışında bulunurken, son kullanıcılara yönelik cihazlar sosyal medyadan konum bilgisine kadar internet servisleriyle etkileşime devam edecek. Bu verileri doğru şekilde yorumlayarak işe yarayan bilgiye dönüştürmede iş zekası çözümleri kurumların ve şirketlerin en önemli yardımcıları arasında yer alacak. Kısacası veri analizinde şu anda ve gelecekte iş zekası uygulamaları doğru bir altyapıya oturtarak kullanan şirketler mutlaka bir adım öne geçmeyi başaracak.
Türkiye’de ilgi artıyor
İş zekâsı çözümleri temelde şirketlere geçmişi analiz edebilme, bugünü yönetme ve geleceği öngörebilme yeteneği kazandırıyor. Her ne kadar bu ihtiyaçlar paralelinde genel anlamda büyük kurumlar iş zekâsı çözümlerine daha fazla ilgi gösteriyor olsa da, özellikle son dönemde ihtiyaçların farklılaştığı da bir gerçek. Yani her ölçekten kurum için iş zekâsı çözümleri öncelikli bir BT yatırımı kimliğinde.
Türkiye’de büyük ve orta ölçekli birçok şirkette bilgiye dayalı yönetim anlayışı artıyor. Şirketlerin daha verimli iş modellerine yönelik arayışı sosyal medya ve mobil araçların kullanımını ve iş zekâsına bakış açısını değiştirdi. İş zekâsı araçları ile sosyal CRM ve mobil iş zekâsı çözümleri ile şirketler etkileşimli ve anlık analiz raporlarına istedikleri yerden anında ulaşabilir, stratejik kararları daha hızlı alabilir hale geldi. Veri görselleştirme, veri keşfi, arama tabanlı iş zekâsı uygulamaları kategorilerinde yeni özellikler de projelere eklenmeye başladı.