Türkiye, savunma teknolojilerini sergiledi
16. MÜSİAD EXPO kapsamında CNR Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen savunma ve havacılık sanayisine yönelik, ‘konsept iş ve pazar geliştirme platformu’ 3. High Tech Port by MÜSİAD, Türkiye’de 4. sanayi devriminin fitilini ateşliyor. Yüksek, stratejik ve ileri teknolojiler fuarı olarak öne çıkan High Tech Port by MÜSİAD, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.
Türk savunma ve havacılık sanayisine uluslararası iş geliştirme fırsatı, odak ve hedef pazarlara sıcak ulaşım ve uluslararası rekabet avantajları sunması hedeflenerek düzenlenen fuara 20 ülkeden delegasyon katılımı gerçekleşti. Aynı zamanda 78 yerli katılımcı firma son teknoloji ürünlerini sergiledi.
Sloganı “Milli yeteneklerle küresel güçler oluşturmak” olarak belirlenen fuarın tüm dünyada olduğu gibi savunma sanayinin Türkiye’de de yüksek teknolojinin sürükleyici gücü, lokomotifi olması gerekliliğine işaret ediliyor. Fuarda Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayi alanında son yıllarda yaptığı üretime dönük atakların pazarlanması ve yeni pazarlarda yeni işbirliklerine açılması amaçlandı.
Gözler Altay Tankı’ndaydı
OTOKAR’ın ana yüklenicisi olduğu Altay Ana Muharebe Tankı da fuarın dört gözle beklenenleri arasında yerini aldı. Konsept tasarımını ve prototip üretimi tamamlanan ve testleri başarıyla sürdürülen Altay Tankı, fuarı takiben 5 yılda 250 adet olmak üzere seri olarak üretilmeye başlanacak. Tankın üzerinde ana silah olarak 120 mm'lik 55 kalibre top yer alıyor. Altay'ın yeni nesil atış kontrol sistemi, hareket halindeki hedefleri de yüksek isabet oranıyla vurabilmesine imkan sağlıyor. Ayrıca tankın, meskun mahal ve ateş destek ihtiyacına yönelik uzaktan kumandalı silah sistemi ve 7,62 milimetrelik kule makinalı tüfeği bulunuyor. Tank, her türlü tehdide karşı kompozit/reaktif zırhlar ve mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin bulunduğu ortamlarda görev yapmasına olanak sağlayan sistemlerle korunuyor.
Vestel Savunma’nın KARAYEL Taktik İHA’sı
VESTEL Savunma Sanayi ise İnsansız Hava Araçları Sistemleri konusundaki bilgi birikimi ve tecrübesini High Tech Port fuarında sergiledi. Türkiye’de NATO’nun uçuşa elverişlilik standardı, STANAG 4671’e göre tasarımı ve üretimi yapılmış tek insansız hava aracı KARAYEL Taktik İHA fuarda yer aldı. Ek olarak dünyada seri üretimi daha başlamamış olan Hidrojen ve Katı Yakıt Pili (KOYP) Teknolojisi alanında, savunma sanayi sektöründe gerçek anlamda araştırma ve geliştirme çalışmaları yaparak Zırhlı Araçlar için Katı Oksit Yakıt Pili prototipi geliştiren Vestel Savunma bu ürününü de fuar sırasında ziyaretçileriyle buluşturdu.
Katmerciler’in HIZIR’ı geliyor
Katmerciler’in yeni zırhlı personel taşıyıcı aracı HIZIR da ilk kez High Tech Port’ta görücüye çıkanlardan. Yine Türkiye’de bir ilk zırhlama teknolojisi olan NEFER Zırh Sistemini de sektörün beğenisine sunuldu. HIZIR 4×4 NATO standartlarında, dokuz personel kapasiteli, yüksek balistik, mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı koruma seviyesine sahip zırhlı taktik tekerlekli bir araç. Katmerciler ayrıca standında, ilk ZPT aracı KHAN ile bir adet TOMA sergiledi. Katmerciler’in fuarda tanıtımını yaptığı ürün portföyü içerisinde, zırhlı ADR akaryakıt tankeri, koruma kalkanı, zırhlı damper, uzaktan kumandalı zırhlı paletli ekskavatör, zırhlı low bed treyler, zırhlı su tankeri, zırhlı kazıcı yükleyici iş makinesi de bulunuyor.
Balistik mermi kovanı klonlama cihazı
CLIMS kriminal çözümleri paketi, CLIMS kriminal laboratuarlarında ISO 17025 akreditasyonuna uygun olarak vaka ile deliller arasındaki ilişkileri belirleyen, DNA analizi ile vakaların çözümünü kolaylaştıran, uyuşturucu maddelerin kaynağını belirleyebilen ve kanıt güvenliği için laboratuar iş akışını izleme özelliklerine sahip yazılım tasarlıyor. Aynı zamanda ateşli silahlarda kullanılan mermi kovanların, ülkedeki tüm laboratuarlarda incelenmesi için mikroskobik klonunu oluşturan balistik mermi kovanı klonlama cihazını tanıtıyor.
İlk güdümlü füze CİRİT
Kalifiye olarak seri üretime geçen, alanında ilk güdümlü füze CİRİT, ROKETSAN tarafından taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli ve maliyet etkin bir çözüm olarak tasarlanıyor. T-129 ATAK helikopterinin ana mühimmatlarından biri olan CİRİT, AT-802 Sınır Güvenlik Uçağı, AH-1W Cobra Taarruz helikopterleri, insansız hava aracı, kara aracı, sabit kara platformu, hafif taarruz uçağı, deniz platformu vb. gibi farklı platformlara entegre edilebiliyor. Kolay entegrasyon, 8 km uzun menzil, MEMS-AÖB ile ara safha güdüm, yarı aktif lazer arayıcı başlık ile terminal güdüm, duyarsız çok maksatlı zırh delici, antipersonel, yangın çıkarıcı veya yüksek infilaklı harp başlığı CİRİT’in öne çıkan özellikleri.
ASELSAN’ın İHTAR, İHASAVAR, KANGAL ve CATS’i de tanıtıldı
Anti-Drone Sistemi İHTAR, İHA’ların önlenmesine yönelik geliştirilen İHASAVAR, Çok Rotorlu İHA, al yapımı patlayıcıların karıştırılmasına yönelik geliştirilmiş olan KANGAL, bomba imha robotu KAPLAN, lazer güdüm kiti ve boru hattı güvenliğinin sağlanmasına yönelik güvenlik yönetim merkezi, ASELSAN standında sergilenen ileri teknoloji ürünler arasında yer aldı. İnsansız Hava Araçları (İHA), helikopterler ve uçaklar dâhil sabit kanatlı veya döner kanatlı hava platformları için geliştirilmiş olan, yüksek performanslı bir elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi olan CATS (Common Aperture Targeting System) da ASELSAN standında yer aldı.