Katma değer ve patent
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği Başkanı Prof.Dr. Sıddık Yarman:
“Patent almak bir hedef olamaz. Satamadığınız patentler yann yaptığınız yatırımlarla beraber elinizi ateş topu gibi yakar. Paranız gider. Patent, etkinlik ve verimlilik kavramlarını beraber işletmemiz gerekiyor. Fikrinizi çaldırmamanız lazım.”
“Önceden buzdolabı, çamaşır makinesi branşlarında Avrupa'da hakimdik. 2005 yılında Avrupa'da satılan 2 televizyondan 1 tanesi Türkiye'den gidiyordu. Geride kalmamızın sebebi ne biliyor musunuz? Gösterge (Display) teknolojileri o kadar hızlı gelişti ki, biz ayak uyduramadık. Plazma ekranlar çıktı, arkasından LED ekranlar çıktı, arkasından aktif LED ekranlar çıktı. Biz bu teknolojileri çalışmadığımız için, fîzikçilerimiz, matematikçilerimiz olmadığı için, teknoloji olmadığı için kaldık.”
“Ülke olarak teknolojiyi yaşam biçimi haline getirmiş mühendislere, yazılımcılara, mavi gömlekli, beyaz gömlekli nitelikli personele ihtiyaç var. Bunlar gökten zembille mi inecek? Üniversitelerden yetiştireceğiz. Dünya koşullarında öncü olarak yetiştirmemiz gerekli.”
(Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) Patent Fuarı, İstanbul, 11.11.16)
**
>Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı Faruk Özlü:
“Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, 2015 yılında, düşük teknolojili sektörlerde ortalama faaliyet karlılığı yüzde 5.2 iken, yüksek teknolojili firmaların ortalama faaliyet karlılığı yüzde 8’dir. Yine tasarım yapan firmaların karlılık oranı, yapmayanların iki katına yakındır. İhraç ettiğimiz gıda ürünlerinin ortalama kilogram değeri 1.1 dolar iken, ihraç ettiğimiz eczacılık ürünlerinin ortalama kilogram değeri 23.7 dolardır. Mobilya sektöründe çalışanların ortalama ücreti bin 532 TL iken, bilgisayarlar ve optik ürünler sektöründe ortalama ücret 2 bin 829 TL’dir. Bütün bunların özet olarak söylediği şudur: Teknoloji ve tasanm, daha yüksek kar, daha fazla ihracat, gelir ve tasarruf anlamına geliyor.” (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda BST Bakanlığı bütçesi hakkında konuşma, 11.11.16)