Hangisi daha iyi bulut ERP mi, ERP mi?
*M.Göker Sarp
Günümüzde yeni bir ERP sistemi seçimi söz konusu olduğunda, her ölçekteki işletme için her zamankinden daha fazla seçenek bulunuyor. Bu anlamda satın alırken verilecek olan kritik kararlardan birisi de ERP ya da “Bulut ERP” arasındaki seçimdir.
Bulut ya da Cloud ERP, ERP yazılımının başka yerde barındığı, sizin erişip kullandığınız ve aylık veya periyodik olarak kiraladığınız yöntemdir. İyi bir yol haritası ile birlikte ERP’nizi bu şekilde bir kiralama modeli ile kullanmayı tercih ederseniz, işletim sistemi, veritabanı, uygulama sunucusu vs gibi altyapı yatırımlarını yapmanıza gerek olmayacak. Üstelik ERP yazılımınız da kullandığınız süre boyunca her zaman güncel kalacak, performanslı olarak kullanacak (internet bağlantınıza göre değişir) ve kullandığınız kadar ödeyebileceksiniz.
Bilinen şekilde bir ERP satın aldığınızda ise ERP yazılımları genellikle bir defalık kalıcı lisans ücreti (genellikle toplam kullanıcı sayısı, ya da eşzamanlı kullanıcı sayısına bağlı olarak) ve özelleştirme ile fiyatlandırılıyor ve ayrıca yazılım güncellemeleri için yinelenen ücretleri olacaktır.
Her iki şekilde satın aldığınız da ortak nokta implemantasyon (kurulum) danışmanlığı ve kullanım eğitimleridir. Diğer unsurlar projeye göre değişkenlik gösterebilir.
Mevcut ERP projelerinin olmazsa olmaz konularından olan ERP yazılımının özelleştirilmesi (yazılım geliştirilmesi) konusu ise bulut ERP’nin yaygınlaşmayla birlikte netlik kazanacaktır diye düşünüyorum. Zira bu nispeten yeni olan model ile yapılacak olan özelleştirmeler de önceden bir uygulama paketi haline getirilerek istenildiği zaman satın alınarak sisteme eklenebilecek şekilde denenmiş, onaylı ve satışa hazır halde sunuluyor olacağı izlenimi ediniyoruz.
Daha hızlı ve daha kolay
Web tabanlı kurumsal yazılım, temelde tüm kullanıcıların internet bağlantısının olduğu her yerde internet browser üzerinden yazılımı kullanabilmesi anlamına geliyor.
İsterseniz bu yöntemle satın aldığınız bir ERP yazılımını sadece lokal ağınızda da (intranet) ağırlayabilir ve kullanabilirsiniz. Bu şekilde kullanıldığında da tüm kullanıcılar internet browser ile sisteme erişebilecektir.
Bu yöntemle birlikte bilgi işlem kapasitesini ve ERP harcamalarınızı (değişkenliği) daha kolay yönetebileceksiniz. ERP sisteminiz için gerekli olan BT altyapısı ile ilgili sorunlarını gidermek için de daha az harcamanız gerekecektir.
Ancak bu şekilde bir ERP kullanıyorsanız, pek fazla özelleştirme yapılamayacağı varsayılıyor ya da her firmaya özel özelleştirme (değişiklikler ve eklemeler) yapılması yerine bu özelleştirmelerin merkezi, kontrollü ve onaylı olarak yapılması hedefleniyor diyebilirim. Böyle bakıldığında başlangıçta, işletmelerin daha çok temel ihtiyaçlarına cevap verilecek gibi duruyor veya bu hedefleniyor olabilir. Bu durumda gelecekte iki seçeneğimiz var gibi gözüküyor. Bulut ERP pazarında daha derin yazılımların artması veya daha önce bahsettiğim gibi standartlaştırılmış addonların (eklentiler) kolay erişilebilir halde satılıyor olmasıdır.
Bu gidişata rağmen yeni bulut ERP projelerinde de firmalara özel yoğun özelleştirme yapılmaya devam ediliyor olması da mümkün gözüküyor ancak artık zihniyet tamamen değişiyor.
ERP’min verisi nerede?
Bu durum bir parça korkutucu, kabul ediyorum ancak günümüzde zaten pek çok işletmenin ve bireyin verileri artık kendi bünyelerinde değil. Bu veriler hali hazırda veri merkezlerinde ağırlanıyor. Bu durumda bulut ERP ile bize değişiklik olarak gelen sadece ERP yazılımının kiralanarak kullanılacak olmasıdır.
Güvenlik, bulut ERP satın alacaklar için önemli bir husustur. Çünkü finans, kurumsal ticari sırlar, çalışan bilgileri, müşteri listeleri ve daha fazlası dahil olmak üzere kurumların kritik bilgileri ERP sistemlerinde yer alıyor. Bu nedenle veri güvenliğini korumak ve kurumların güvenle bu sistemlerin tercih etmeleri için bulut ERP üreticilerinin sıkı güvenlik standartlarına sahip olmaları gerekiyor. Ayrıca kaygılarınızı hafifletmek için, kullanacağınız veya kullandığınız bulut ERP ürününe yönelik güvenlik denetimini talep edebilirsiniz yada da ERP’nizi geçici bir süre hibrit bir yapıda kullanabilirsiniz (Bu yönde de proje örnekleri mevcuttur).
Bulut ERP’yi değil de ERP’yi tercih etmenizi durumunda; bu durumun tersine, size özelleştirme ve kontrol avantajları sunulmaktadır, ancak ilk yatırım maliyeti çok daha yüksektir ve birçok ERP yazılım tam olarak (tüm modülleri veya özellikleri için) mobil erişimini desteklememektedir.
Tercih sizin…
*ERP Komitesi Koordinatörü
goker.sarp@erpcommittee.org