Özel Tema Projeleri
“Türkiye'nin yeni çıkış yolu: Endüstri 4.0 ile gelen Yeni Ar-Ge ve İnovasyon Anlayışı”
Dijitalleşmenin en önemli yansıması endüstrilerin dönüşümünü tetiklemesi ve yakınsaması noktasında olacak. Gelişmiş ülkelerin ve küresel şirketlerin gündemindeki Endüstri 4.0 aynı zamanda endüstriyel internet olarak da tanımlanıyor. Tarihsel gelişime bakacak olursak buharlı motorun bulunması Endüstri 1.0’ı ifade ederken, üretim hattı organizasyonu Endüstri 2.0’ı, otomasyon Endüstri 3.0’ı ve günümüzde internetin endüstriyel organizasyonlara girmesi Endüstri 4.0’ı ortaya çıkarmış durumda.
Tüm şirketler yakın bir gelecekte organizasyon yapılarını üretim ve dağıtım süreçlerinde çalışacak akıllı robotlar, tasarımdan müşteri deneyimine kadar olan tüm süreçlerde kullanılacak yapay zeka uygulamaları ve veri analitik sistemleri, dijital ekosistemle haberleşmesini sağlayacak IoT sistemleri, tüm bu akıllı sistemlerin eşzamanlı ve bütünleşik çalışmasını sağlayacak dijital çalışanlardan oluşturmak zorunda.
Türkiye'nin uluslararası rekabette tek çıkış noktasının yüksek teknoloji temelli üretimden geçtiği gerçeğinden yola çıkarak dijitalleşme ve Endüstri 4.0 dalgasını yakalaması son derece kritik.
Bu tema projesinde ülkemizin Endüstri 4.0 stratejisi zirve kapsamında tartışılacak.
Konu başlıkları:
- Endüstri 4.0 stratejisi, kapsama alanları, standartları
- Endüstri 4.0 için hangi adımlar
- Dijital adımların neresindeyiz?
- Kamunun dijitalleşme eylem planları
- Endüstri 4.0 için hangi insan kaynağı
- Türkiye Endüstri 4.0 a hazır mı? Nasıl hazırlanacak?
- Endüstri 4.0 ile nasıl çıkış yakalayabilir?
“Dijital İstanbul’da Dijital Yaşam”
Akıllı bir yaşam için çevremizdeki her şey dijitalden geçiyor. Nüfusun yarısının büyük şehirlerde yaşayan ülkemizde de şehircilik kavramının temeli dijital ortama taşınmaktan geçiyor. Vatandaşın hizmet alması, verimliliğin artması ve sürdürülebilir kentsel dönüşümün ana hattı tabii ki teknoloji….
Geleceğin dijital kentsel yaşam teknolojilerini hızla uygulamalarına taşıyan Büyükşehir Belediyesi uygulamalarını vatandaş ile buluşturduğu bir ‘’Dijital Halk Günü’’ projesi de Bilişim Zirvesi’nde yerini alacak.
Kentsel Dönüşümün ve Akıllı Şehircilik uygulamalarının vatandaş ile buluşacağı bu ortamda nasıl bir dijital süreç yaşadığımızı görecek, vatandaşın geleceğinin dijital teknolojiler ile daha nasıl bir boyuta taşınacağı ve neler yapılması gerektiği tartışılacak.
Akıllı şehirler neden gerekli? Vatandaşın dijital teknoloji ile şehircilik rollerindeki bu vazgeçilmez gelişim sürecinde hedefler neler? İnsan odaklı teknoloji çerçevesinde, geleceğin şehirlerinde akıllı şehir vizyonunun kullanılarak uygulamalara alınan dijital çözümler, vatandaşa ne gibi faydalar sağlıyor ve hangi yeni faydaları beraberinde taşımaya devam edecek; bu dönüşüm sürecindeki uygulamalarda kadın ve gençlerin de ağırlıklı katılımı ile ‘’Şehirciliğin Dijital Geleceği’’ kavramının derinine inecek, paylaşacak ve örnek uygulamalar ile gerçek bir ortamda buluşturacak.
‘’Dijital Halk Günü’’ içerisinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakleri ile beraber, Dünya üzerinde en önemli şehirlerden biri olan İstanbul’un dijital yaşamını gözler önüne serecek, Dijital İstanbul’u yaşatacak.
“Maddenin Dijitalleşmesi”
'Elle tutabildiğiniz, gözle görebildiğiniz her şeyin bir prototipini yani birebir örneğini üretebilirsiniz.’ Bu cümle her ne kadar bizi bir parça ürpertse de bu gerçek! 3 boyutlu yazıcı teknolojisi bugün bunu olanaklı hale getiriyor. 3D yazıcılar üç boyutlu bilgisayar verisini katı, elinizle tutabileceğiniz gerçek nesnelere dönüştüren bir cihaz. Bu teknoloji geleneksel imalat yöntemleri gerçekleştirilmesi mümkün olmayan geometrileri üretebilme yeteneğine sahip ve bu özellikleriyle giyimden sağlığa, beyaz eşyadan otomobile, ulaşımdan inşaata ve sanata kadar her endüstriyi yeniden tarifleyecek.
Maddenin Dijitalleşmesi olarak adlandırdığımız bu teknolojiler aynı zamanda 'tasarla ve kendin üret' akımının de gelişmesine yardımcı olacak.
3D yazıcı teknolojisinin tasarım ve üretim alanlarındaki dönüşümü bu tema projesinde ele alınacak.
Konu başlıkları:
- 3D yazıcı teknolojisi nedir, neler getirecek?
- 3D yazıcılar hangi endüstrileri nasıl etkileyecek; belli başlı uygulama örnekleri neler?
- Mevcut 3D yazıcı çözümleri neler, farklılıkları, avantajları ve dezavantajları neler?
- Neden 3D yazıcıları kullanmalıyız; bu cihazların geleceği nereye gidiyor?