Ohio’dan, Hint vetosu
Başkan Obama, ülke dışında taşeron kullanan Amerikan şirketlerine vergi kolaylığı sağlamayacağını açıkladı. Hindistan’dan söz etmedi ama herkes, hangi ülkeden bahsettiğini anladı tabii.
Birkaç gün sonra Ohio Valisi, eyaletteki Amerikan şirketlerinin Hindistan’dan taşeronluk hizmeti almasını yasakladı. Benzer talepleri, başka valiler de yapmıştı ara sıra. Hiç biri tutmamıştı. Ama galiba bu kez iş ciddi.
Çünkü işin içinde bir de Hindistan vatandaşlarının ABD’de geçici çalışmasını düzenleyen H1B ve L1 vize fiyatlarına zam var. Vize başvurusu 320 dolardan en az 2 bin 300 dolara yükseltildi. Bu, Hintlilere “gelmeyin” demek. ABD’de 300 bin Hintli geçici çalışma izniyle çalışıyor.
Bu iki olumsuz gelişme, Obama’nın Kasım’da Hindistan’a yapacağı ziyaretin öncesine rastlıyor. Hintli yorumcular ise, anti-taşeron söylemin, 2 Kasım ara seçimi öncesine rastlamasına dikkat çekti. 36 senatör ve 435 milletvekili yenilenecek. Obama’nın ekonomi siyasetine karşı itiraz ve eleştiriler yükselirken…
• Hindistan’da 2 milyon 250 bin bilişim çalışanı ve 2 bine yakın şirketi temsil eden Nasscom, Ohio’nun kararını “Belden aşağı vurmak” diye niteledi.
• Hindistan’ın sadece taşeronluktan sağladığı gelir 2009’da 47 milyar doları buldu. Bilişimin ülkeye sağladığı toplam gelir 73.4 milyar dolar oldu (2008-09). Bunun yüzde 60 kadarı sadece ABD’ye verilen hizmetten…
• Ülkenin toplam ihracatında bilişimin payı 2008-09’da yüzde 69.
• Dünyada 500 şirket Hindistan’dan taşeronluk hizmeti alıyor. Bank of America örneğin, Infosys’in baş müşterisi.
• Hindistan’da 2 bin yazılım şirketi, ABD ve Avrupa’nın taşeronluğunu yapmakla meşgul.