BİLİŞİM DEMOKRASİ İÇİN İYİ Mİ KÖTÜ MÜ?
Bu sorunun genel olarak kabul edilen yanıtını ünlü bilimkurgu yazarı William Gibson verdi: Teknolojiler, insan eli değinceye, kullanılıncaya kadar ahlaken nötrdür. Dolayısıyla, başlıktaki soruyu – karşılıklı etkiyi dikkate alarak – şu şekilde sormak gerekir: Bilişim teknolojilerinin gelişmesinde, uygulamasında ve yönetilmesinde kimler ne yapmalıdır, kullanıcılar nasıl olmalıdır ki, sonuç demokrasi için iyi olsun? Ayrıca, demokrasi nasıl işlemeli ki, bilişimi olumlu etkilesin? İşte bu soruya yanıt arayan tartışmalar için önümüzde çok önemli bir etkinlik var: “Bilişim ve Demokrasi” ana teması ile 8-9 Aralık tarihlerinde toplanacak olan, Başbakan Binali Yıldırım’ın da açış konuşmacıları arasında olduğu, 33. Türkiye Bilişim Derneği Kurultayı.
Bir ülkede, demokrasinin bilişim teknolojileri düzeyine etkisi, Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl yayınladığı Küresel Enformasyon Teknolojileri Raporu ile tescillenmiştir. Bu raporda, ülkeler Ağ Hazırlığı Endeksi’ne göre sıralanır. Bunun hesaplanmasında kullanılan alt endekslerden birisi ise, doğrudan demokrasi ile ilgilidir: Politik ve Düzenleyici Ortam. 2016 raporunda, Türkiye Ağ Hazırlığı Endeksi’ne göre 48. sıradayken, Politik ve Düzenleyici Ortam alt endeksine göre 69. sıradadır. Dolayısıyla, ülkemizde bilişimin gelişmesi için politik ve düzenleyici ortamın iyileşmesi gerekiyor. Bunun nasıl olacağının bu Kurultay’da ele alınacağını umuyorum.
Bilişimin demokrasiye etkisi ise çok boyutludur. ABD’deki başkanlık seçimleri nedeniyle tekrar gündeme gelen ve bu sayfada KÜRESEL altında ele aldığım, bireysel kararları da etkileyen internet konusunun Kurultay’da derinlemesine ele alınması çok yararlı olacaktır. Toplumun doğru karar verebilmesi için, özgür ve doğru haber kaynaklarına sahip olmasında bilişimin rolü nedir, ne olmalıdır? İnternetin, sosyal ağların yetişkinler ve çocuklar üzerinde olası olumsuz etkilerini gidermek için, bilgi toplumu olmaya yakışır biçimde, toplumsal bilinçlendirme ve bilgilendirme kampanyasını kimler nasıl yapacak? Hükümet böyle bir bağımsız girişime müdahale etmeden kaynak sağlayacak mı? Bu ve benzer soruları tartışmak için, çok yerinde bir ana tema ile toplanan TBD Kurultayı önemli bir fırsattır. Bu fırsatın iyi değerlendirileceğini, topluma ve hükümete gerekli mesajların verileceğini umuyorum.