Türkiye, bilişimle kalkınacak
Bilişim Zirvesi ‘16’nın açılış konuğu, bilişim sektörünün ve Bilişim Zirvesi’nin önde gelen destekleyicilerinden olan Başbakan Binali Yıldırım oldu. Türkiye ve bölge ülkelerinin temsilcilerinin, sektörün geleceğini ilgilendiren bir toplantı için bir araya geldiklerini belirterek sözlerine başlayan Binali Yıldırım, “Bu sektör kalkınmamız için önemli ve hasret gidermek, dostları görmek için bu toplantıya geldim” dedi. Sanayi devrimleri ile öne çıkan üretim tekniklerine değinen Binali Yıldırım, bugün ise bilgi ağları, online ve mobil, IoT, sanal gerçeklik gibi yeniliklerden söz edildiğine işaret etti. “Gelecek için ümidimiz bilişimin desteklediği sanayi üretimi ve bu da insanlar ve hayatlarında gelişim sunar” yorumunu yapan Binali Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
e-Devlet kapısı bir başarı hikayesi oldu
“Zamanın bir ruhu var ve onu dost ya da düşman edinmek bizim elimizde. Bu dönemden kaçış yok ve bilişimin geleceği için bölge ülkelerinin bir araya geldiği etkinliğe ev sahipliği yapmak bizi memnun ediyor. 2023 yılı hedefi olan ‘bilgi toplumunu geliştirme’ çabası, sektöre ayrı bir ivme kazandıracak. Bu konuda e-Devlet kapısı ile önemli bir adım attık. Bin 700’ün üzerinde hizmet e-Devlet kapısından verilir hale geldi. Devlet kurumlarının BT’den en iyi biçimde yararlanması ile şeffaflık da bu yapının önemli bir getirisi oldu.”
İnternet kullanımının, fiber bağlantıların ve mobil internet kullanımının yıldan yıla arttığına işaret eden Binali Yıldırım, sayısal uçurumu devre dışı bırakmak için kolları sıvadıklarının altını çizdi. Operatörlerin ulaşamadıkları yerlere evrensel hizmet fonu ile ulaştıklarını belirten Binali Yıldırım, “Şu an ise her noktaya erişebilmek biçiminde kamu hizmeti olarak gereken çalışmaları yapıyoruz” dedi. Operatörlerin verimli çalışması ile 5-6 yılda hemen hemen her noktaya 3G erişiminin sağlandığı bilgisini veren Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
Yaşam, BT’nin parçası haline geliyor
“4.5G lisanslarının verilmesi sonrası şimdiki adım 5G hazırlıklarını tamamlamak olacak. Bu yolda yerli ve milli ürün geliştirme çalışmaları devam ediyor. Sektörün ekonomik büyüklüğü 90 milyarlara yakın düzeye ulaştı ve bu, 2003’e kıyasla 4 kat büyüme demek. Bilişimde büyüme bunun da üstünde olmalı. Bu veriler, altyapı ve hizmet kalitesi adına dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğumuzu gösteriyor. Gelişmeler de bilişimin bir sektör değil, yaşam tarzı olarak dönüştüğünü gösteriyor. Herkes bilişimin getirdiği yeniliklerden yararlanıyor, yaşam BT’nin bir parçası haline geldi. Türkiye’yi 2023 yılı hedeflerine ulaştırmak için altyapının yanında üstyapı yani araçların çeşitliliğini artırıp katma değeri artıracak yenilikçi ürünlere de ihtiyacımız var.”
Birçok başlıkta yatırımlar yapıldı
Bu noktada, teknoloji kullanımının yanında teknoloji üreten ülke olmak için kaynakları seferber ettiklerini vurgulayan Binali Yıldırım, Ar-Ge merkezleri ve teknopark’lara destek verdiklerini, 2023 hedefinin de Ar-Ge harcamalarında GSMH’nın yüzde 2’sini aşmak olduğunu ifade etti. Bilişim sektöründe gelişimi bir gereklilik olarak tanımlayan Binali Yıldırım, “Son 14 yılda altyapı çalışmaları, yasal düzenlemeler gerçekleştirildi, telekom sektörü serbestleşti ve vergilerde indirimler yapıldı” hatırlatmasında bulundu.
Veri merkezleri için yeni teşvikler
Herkesin internete erişimi için destekler sunulduğunu, kayıtdışına karşı düzenlemeler yapıldığını da vurgulayan Başbakan Yıldırım, yeni planlarını şöyle anlattı:
“Sektörün büyümesini hızlandıran ve vergi geliri sağlayacak basit ve yeni bir modeli hayata geçireceğiz. Böylece vergi, bilişim sektörünün ayak bağı olmayacak. Bu dönemde bilgiye sahip olanın kasası dolu olacak. Bu nedenle Ar-Ge yatırımlarını desteklemeye devam edeceğiz. 4.5G yetkilendirmeleri kapsamında Ar-Ge’ye, yerli ürün kullanımına yönelik özel destekler veriyoruz. Bilgiyi üretmek kadar, bilginin ülkede kalması için artan veri merkezleri de önemli. Bugün çıkan KHK ile çağrı merkezlerinin yanında veri merkezleri açılmasına yönelik önemli teşvikler açıkladık. Kapsam çok geniş ve böylece veri merkezleri kurulmasına yönelik teşvik paketini devreye aldık. Veri merkezi ekosistemini geliştirmek, bilgi güvenliği hedeflerine de hizmet edecek. Böylece bilgiye sahip olan ülke konumuna geleceğiz. Böylece bölge veri trafiğine de katkıda bulunulacak. Bu konuda bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç var ve iyileştirmeler de yapıyoruz. Atılan adımlar, sektörün büyümesine verdiğimiz önemi ortaya koyuyor. Siber güvenlikle ilgili çalışmalarımız devam ediyor ve eylem planı devreye girmiş durumda. Tatbikatlar, dayanıklılık testleri ile siber caydırıcılık konusunda da önemli adımlar atılıyor. Siber Güvenlik Eylem Planı’na göre, stratejik adımları daha da güçlendireceğiz. Yeni eylem planı, yeni bir dönemi beraberinde getirecek.”