Dijital Çağın Kadınları
Etkinliğin ikinci günü Balat Salonu’nda ‘Dijital Çağın Kadını’ Teknoloji Platformu katılımcılarını ağırladı. Açılış konuşmasını ise KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, ‘Dünyada ve Türkiye’de Kadın Bilişimci İstihdamı ve İstihdamın Artırılması’ başlığında yaptı. Bu konuda kurumsal farkındalığın gelişmesi için atılması gereken adımları anlatan Sanem Oktar, kadın istihdamının artmasının bireysel ve toplumsal bazda ekonomik faydalarına da değindi.
‘Dijital Çağda Kadın Olmak ve Dijital Dönüşümü Yönetmek’ sunumu ile TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın, “Her 1000 kadından sadece 29’u bilişim veya ilgili bir alandan mezun oluyor ve sadece 4’ü bilgi ve iletişim teknolojileriyle ilgili bir işe giriyor” derken, teknoloji şirketlerinde kadının konumunu değerlendirdi. Vodafone Akıllı Köy projesi kapsamında TABİT olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Tülin Akın, verimli çalışmalarının süreceğini vurguladı.
“Biyolojik ve Sosyolojik Evrimin Çatışmasının Gölgesinde Kadın, Bilim, Toplum” sunumu ile Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Özdağ, hayatta kalma içgüdüsü hakkında bilgiler verdi. Hayatta kalma ve genetik materyeli bir sonraki nesle aktarma, içgüdü, sosyokültürel yapı ve ortamın etkili olduğunu belirten Özdağ, “Kadın olmadan nesil korunamaz ve kadının 1920'lere, eve çocuk bakmaya yönlendirilmesi beklenemez” diyen Özdağ, ekledi: “Ama annelik kavramı süreç içinde değişecek ve bunun maliyeti büyük olacak. Bu nedenle doğru modeli sosyologlar, psikologlar ve doktorlar geliştirmeli, politikacılar da bu süreçte yer almalı.”
Cohn&Wolfe İstanbul Genel Müdürü Gaye Sınmaz’ın yönettiği “Kadın CIO'lardan Başarı Hikayeleri” panelinin katılımcıları Ulkar Holding Nobel Pharmaceuticals CIO'su ve İcra Kurulu Üyesi Bidar Özgür Ulutaş, Bosch Sanayi ve Ticaret Bilgi Teknolojileri Direktörü Emel Tural ve Betek Boya CIO'su Feza Zengin oldu. Katılımcılar üniversite yıllarından iş hayatına kadar geçen süreçte kadın olarak konumlanmanın ve ilerlemenin zorluklarına ve kendi deneyimlerine işaret ederken, ortak bir mesajda birleştiler: “Bilişimin kadını erkeği yoktur. Çünkü bilgi ve birikime dayalı bir iş yapıyoruz.”
Bu salonun ikinci paneli “Bilişimde Bugünden Yarına” ise Turkish Women's International Network Kurucusu Melek Pulatkonak’ın yönetimiyle gerçekleştirildi. Konuşmacılar ise GEDS Kurucu Ortağı Gülay Özkan ve Facebook Türkiye Kamu Politikaları Sorumlusu Nilay Erdem oldu. Teknolojinin insan, duygu ve kültüre odaklı geliştirilmesi gerektiğine inandığını vurgulayan Gülay Özkan, varolan üretim sistemindeki sorunlara işaret etti. Nilay Erdem ise Facebook üzerinde kadının güçlenmesinin desteklenmesi yönünde yaptıkları çalışmaları örnekleri. Katılımcılar, felsefe eğitiminin verilmesi gerektiğini vurgularken, yaratıcı düşünme tekniklerinden yararlanmanın ve basit bir seviyede dahi olsa kodlamayı öğrenmenin gerekliliğine işaret ettiler.
Öğle arasının ardından devam edilen oturumlarda ilk sunumu TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı & Üretkeniz.biz Kurucusu Melek Bar Elmas, “Bilişim ve Yazılım Alanında Kariyer Yapan Kadınlar” başlığı le katılımcılarla paylaştı. Türkiye'de kız çocuğu, genç, yetişkin kadın olmanın taşıdığı zorlukları ve sıkınıları anlatan Melek Bar Elmas, benzer bir zorluğun Türkiye'de bilişimde kadın olma başlığında da kendini gösterdiğini şu örnekle paylaştı: “Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği’nde 1977’de 20'si erkek, 4'ü kadın olmak üzere 24 Bilgisayar Mühendisi adayı eğitime başladı.” Küresel bazda ise BT sektöründe kadın istihdamının yıldan yıla artışına işaret eden Melek Bar Elmas, TOBB Türkiye Yazılım Meclisi'nin 13 Aralık 2016 Soft_Away Açılış Konferansı duyurusunu da katılımcılarla paylaştı.
Gurulogy.com Kurucusu ve Yeme-İçme & Yaşam Stili yazarı Serra Tükel “Dijitalleşen Dünyada Sorumlu Kullanıcı Olmak” başlıklı sunumuyla, sosyal medya içeriklerinin özgün, samimi, bilgilendirici, doğru Türkçe kullanılan ve pozitif olmasının önemine dikkat çekti. Serra Tükel, dijital platformlarda sosyal sorumluluk başlığında gün be gün gelişen örnekleri ve kullanım ilgisi ile öne çıkan platformları da katılımcılarla paylaşarak, “Değişimi bizler yaratacağız” dedi.
Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Academy Eğitim Koordinatörü Levent Karadağ, “Kadınları Bilişim Okuryazarı Yapmak” sunumuyla IoT odaklı gelişime farklı cihazları örnekleyerek dikkat çekti. TBD ve İstanbul Academy olarak kadınların bilişim sektöründe gücünün artması için hazırladıkları içerikler ve düzenledikleri etkinliklerden örnekler paylaşan Levent Karadağ, herkesin dijital dönüşümde yerini almasının önem taşıdığını vurguladı.
“İnternetin Fenomen Kadınları; Bütün Kadınların Bir Web Sitesi Olmalı, Girişim/Yatırım/e-Ticaret!” başlıklı söyleşiye Kadın Bilişimci Platformu Genel Koordinatörü Büşra Emirli, Classloom Bilişim Kurucusu ve CEO'su Özlem Açıkel Turhan ile Reeder CSO'su Sezen Sungur Saral katıldı. Kadınların bilişim sektöründe hobi olarak başlayabilecekleri, ama elde edilen sonuçlar ışığında bunları başarılı iş pratiklerine dönüştürebileceklerini vurgulayan katılımcılara göre, doğru adımlarla bu hamlelerden büyük değerler üretmek de mümkün.
'Dijital Çağın Kadını' salonunda son panel “Kadın Bilişimci Okur-Yazarlığı: Kadınlar Geleceğin Dijital Dünyasını Nasıl Kurabilir?” başlığında düzenlendi. Paneli Dijital Dönüşüm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dilara Eldaş yönetirken, panelistler ise TBD Kadın Grubu ve Yeni Hayat Atölyesi Bilişim Proje Yöneticisi Birsen Aytaç Işık, Creasoup Ajans Başkanı Eray Endeş, Teknolojik Anneler Blog Yazarı Derya Divrikli Gül ve Teknolojik Anneler Blog Yazarı İpek Süer oldu. Kadınların anneliğin yanında bilişimde kendini geliştirerek dijital dünyada pay sahibi olabileceğine işaret eden panelistlere göre, bu sadece kadınlar için değil, ülke için de büyük bir değer anlamına geliyor.