Toplumsal değişimin bir paydaşı olun!
'Dijital Topluma Evrilmek' başlıklı program, 23 Kasım'da yani Bilişim Zirvesi 2016'nın ikinci gününde katılımcıları bir araya getirdi. Etkinliğin açılışını 'Dijital Toplumun DNA'sı' başlıklı sunumu ile Neytiv Kurucusu ve Genel Müdürü Volkan Kırtok yaptı. Dijital topluma geçişi yenileşme, dönüşüm, yeniden düzenleme ve yeniden yapılanma olarak sıralayan Kırtok, dijital topluma geçişte toplumlar arasındaki farkı bilgi sahipliğinin, bireylerde ise farkı niteliklerin çizdiğini vurguladı.
Gelecekhane Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu ve CEO'su Halil Aksu, 'Dijital Bireyden Dijital Topluma Evrilmek' başlıklı sunumunda ise gelecek modellemesini, bu modellemenin unsurlarını anlattı. Dijitalleşme ile aracıların, personelin, maliyetlerin, sınırların ve beklemelerin sona ereceği tahminini dile getiren Halil Aksu, böylece iş hayatında önemli değişimlerin kendini göstereceğini vurguladı.
Tüketmekten ‘üretmeye’ geçmek şart
Sunumunun ardından 'Dijital Tüketici ve Üretici Olmanın Formülleri' panelinin moderasyonunu üstlenen Halil Aksu'nun konukları ise Miletos Kurucusu Berkin Malkoç, +90 3B Dijital Fabrika Kurucu Ortağı Burak S. Pekcan, Sentio Sports Analytics Kurucu Ortağı ve CEO'su Serdar Alemdar ile Hürriyet Gazetecilik CTO'su Umut Gökbayrak oldu. Tüketim ve üretim başlıklarının farklı sektörlerde üretici ve tüketici kimliklerini nasıl değiştireceği üzerinde duran katılımcılar, tüm tarafların beklentilerini şekillendirmek adına üretici haline gelebilmesinin önemine işaret etti.
İletişim arası sonrasında ilk sunumu Medyasoft Dijital Çözümler Direktörü Mehmet Taha Doğruyol, 'Dijital Evrimin Doğal Seleksiyon Aracı: Yeni Nesil Pazarlama' ile yaptı. İnternetin küresel bazda gelişimi ve Türkiye'deki geçmişi hakkında bilgiler veren Doğruyol, pazarlama kurallarının ve beraberinde pazarlama alışkanlıklarının değişimini farkı kaynaklarla örnekledi. Veri toplamak, bunları anlamlandırmak ve yorumlamak, adreslemek, deneyimletmek başlıklarını yeni nesil pazarlamanın temelleri olarak gösteren Doğruyol, “Dijitali bir araç değil ir mecra olarak görmek önemli bir hatadır” tespitini de yaptı.
Etkileşim, öğrenmeyi hızlandırıyor
Deloitte Dijital Hizmetlerden Sorumlu Direktörü Hakan Göl ise 'Dijital Pazarlamada Fark Yaratacak Analitik Uygulamalar' sunumu ile pazar analitiği, kişiselleştirilmiş öneriler, müşteri deneyimi analitiği, platform kavramı gibi unsurları tanımladı.
7Story Storyteller'ı ve Kurucu Ortağı Gökçen Karan ile 7Story Yönetmeni ve Kurucu Ortağı Kalde Ernart ise sunumlarında 'Videonun Geleceği ve Interaktif Videonun Kullanım Alanlar' başlığını ele aldı. Videonun gücünün kaynağına odaklanan Karan ve Ernart, normal video ile interaktif videonun birçok farkına değindi. Etkileşimli filmlerin güncelleme süreçleri hakkında da bilgi veren Ernart ve Karan, birçok başlıkta sunula eğitimlerde bu yöntemle ede edilen faydaları da katılımcılara aktardı.
Bu salondaki son panel ise 'Dijital Vatandaşlık, Hak ve Hukuk, Güvenlik, Mahremiyet' başlığında, Tages CEO'su Leyla Arsan yönetiminde gerçekleştirildi. Panelin konuşmacıları ise Maltepe Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Gonca Telli Yamamoto, Logo Siber Güvenlik ve Ağ Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Murat Apohan ve Ahi Avukatlık Bürosu'ndan Bilişim Hukukçusu Av. Şebnem Ahi oldu.